Ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ στο υπουργικό συμβούλιο υπό τη σκιά των αντιδράσεων και των προσφυγών

 Ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ στο υπουργικό συμβούλιο υπό τη σκιά των αντιδράσεων και των προσφυγών

Η ενημέρωση για τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ υπό τη σκιά της θύελλας των αντιδράσεων για τη διαδικασία και των προσφυγών συμμετεχόντων θα είναι ένα από τ αθέματα του υπουργικού συμβοθλίου το οποίο θα συνεδριάσει στις 11:00 υπό τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη. Θέμα της συνεδρίασής του είναι η παρουσίαση από τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, δράσεων για τη δημόσια διοίκηση:

α) Ερανιστικό νομοσχέδιο, β) Καθορισμός των αρμόδιων υπηρεσιών και των συγκεκριμένων ποσοτικών στόχων για την εφαρμογή του Συστήματος Κινήτρων και Ανταμοιβής Υπαλλήλων στο πλαίσιο του Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής, γ) Ενημέρωση για τον πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού, δ) Αποτίμηση παρεμβάσεων για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτήρια του δημοσίου τομέα, ε) Δράσεις για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού και τη λειτουργία του κράτους.

  • Μετά από το μπαράζ καταγγελιών τα πρώτα εξώδικα αναμένεται να φτάσουν άμεσα στον φορέα με τους υποψήφιους να ζητούν την επανάληψη του συνόλου του διαγωνισμού ή έστω ενός μέρους του.

Βασικότερο πρόβλημα εντοπίστηκε στη διαφορά που παρατηρήθηκε στα χρονιά όρια από εξεταστικό τμήμα σε εξεταστικό τμήμα. Παράλληλα, σχετικά με την ενότητα των δεξιοτήτων η διόρθωση στο θέμα δεν δόθηκε άμεσα στους υποψήφιους, καθώς αρκετοί είχαν αποχωρήσει ήδη από τα εξεταστικά κέντρα. 

  • Μετά τον σάλο που προκλήθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, επέλεξε να πετάξει το μπαλάκι τον ευθυνών στο ΑΣΕΠ, υποστηρίζοντας ότι ο φορέας είναι εκείνος που διοργάνωσε τον διαγωνισμό.

Εξηγήσεις είχε προσπαθήσει να δώσει και ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ, Θάνος Παπαϊωάννου, ο οποίος παραδέχθηκε τα προβλήματα που παρουσίασε ο διαγωνισμός για να σημειώσει «ο διαγωνισμός παρουσίασε ένα πρόβλημα ότι κάποια θέματα του μαθηματικού συλλογισμού που είχαν σχήματα δεν κατάφεραν να αναπαραχθούν σωστά στα φωτοτυπικά μηχανήματα κάποιων εξεταστικών κέντρων».

Σχετικά με τις καταγγελίες για τα εκτυπωτικά λάθη στην ερώτηση ανέφερε ότι «δεν αποτυπώθηκε η σκίαση πάνω σε 17 επί συνόλου 100 ασκήσεων. Αυτό το συνειδητοποίησαν και τα ίδια τα εξεταστικά κέντρα, που είχαν το πρόβλημα, αρκετά μετά την έναρξη του διαγωνισμού. Μας ενημέρωσαν και δώσαμε οδηγίες να σκουρύνουν το φωτοτυπικό μηχάνημα για να βγει πιο καλά η φωτοτυπία. Σε αρκετά από τα σχολεία αποκαταστάθηκε το πρόβλημα, αλλά σε κάποια άλλα δεν αποκαταστάθηκε».

Κατά τη διάρκεια της διαγωνιστικής διαδικασίας εμφανίστηκαν προβλήματα που είχαν να κάνουν -σύμφωνα με τις αναρίθμητες καταγγελίες όχι μόνο από υποψηφίους, αλλά και από επόπτες και μέλη εξεταστικών επιτροπών εξεταστικών κέντρων- με καθυστερήσεις στην παράδοση των θεμάτων στους υποψηφίους σε ορισμένα εξεταστικά κέντρα και, κατ’ επέκταση, με διαφοροποιήσεις στην ώρα έναρξης της διαγωνιστικής διαδικασίας. Ακολούθως, σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες, ενώ είχαν αποχωρήσει ορισμένοι υποψήφιοι από τις εξεταστικές αίθουσες, ανακοινώθηκε μισάωρη παράταση στην εξέταση του πρώτου μαθήματος και υπήρξε παροχή διευκρινίσεων για ορισμένες ερωτήσεις (αριθμητικού συλλογισμού) όπου εμφανίστηκε πρόβλημα στην εκτύπωση.

Με αφορμή τα παραπάνω υποψήφιοι εγείρουν ζήτημα άνισης μεταχείρισης. «Εφόσον ευσταθούν» οι καταγγελίες, «εγείρουν ζήτημα ισότητας που οφείλει να διέπει κάθε διαγωνιστική διαδικασία, δημιουργώντας de facto υποψηφίους διαφορετικών ταχυτήτων», αναφέρουν και τα δύο στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σχετικά Άρθρα