Ετήσια έκθεση Διεθνούς Αμνηστίας 2022-23 για τα «Ανθρώπινα Δικαιώματα στον κόσμο» – Τι αναφέρει για Ελλάδα

 Ετήσια έκθεση Διεθνούς Αμνηστίας 2022-23 για τα «Ανθρώπινα Δικαιώματα στον κόσμο» – Τι αναφέρει για Ελλάδα

Δόθηκε στην δημοσιότητα η ετήσια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για το 2022-23 σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, και η οποία, επικεντρώνεται στην «αποτυχία της διεθνούς κοινότητας να ενωθεί γύρω από τη συνεπή εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των οικουμενικών αξιών», επισημαίνοντας ότι σε ολόκληρη την υφήλιο επικρατούν δύο μέτρα και δυο σταθμά.

Χαρακτηριστικά η Έκθεση αναφέρει ότι:

Η αντίδραση της Δύσης στην επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, «έρχεται σε έντονη αντίθεση με την έλλειψη δράσης για σοβαρές παραβιάσεις από ορισμένους συμμάχους της, όπως το Ισραήλ και του συστήματος απαρτχάιντ κατά των Παλαιστινίων και της εκτεταμένης καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σαουδική Αραβία και την κατάσταση στην Αίγυπτο».

« Η χρήση βίαιων τακτικών από την Κίνα για την καταστολή της διεθνούς δράσης σχετικά με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που έχει διαπράξει, καθώς και η αποτυχία των παγκόσμιων και περιφερειακών θεσμών, που εξαιτίας του προσωπικού συμφέροντος των μελών τους εμποδίζονται, από το να ανταποκριθούν στις συγκρούσεις που σκοτώνουν χιλιάδες ανθρώπους, μεταξύ άλλων στην Αιθιοπία, τη Μιανμάρ και την Υεμένη».

Σύμφωνα με την έκθεση, στην Αυστραλία, την Ινδία, την Ινδονησία και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι αρχές ψήφισαν νέα νομοθεσία που επιβάλλει περιορισμούς στις διαδηλώσεις, ενώ η Σρι Λάνκα χρησιμοποίησε εξουσίες έκτακτης ανάγκης για να περιορίσει τις μαζικές διαδηλώσεις κατά της διογκούμενης οικονομικής κρίσης.

Οι ιρανικές αρχές απάντησαν στην άνευ προηγουμένου εξέγερση κατά της καταπίεσης δεκαετιών με παράνομη βία με αληθινά πυρομαχικά, μεταλλικά σφαιρίδια, δακρυγόνα και ξυλοδαρμούς. Μέχρι το τέλος του 2022, αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ είχαν ψηφίσει νόμους για την απαγόρευση ή τον περιορισμό της πρόσβασης στην άμβλωση, ενώ ακτιβίστριες στην Πολωνία διώχθηκαν ποινικά επειδή βοηθούσαν γυναίκες να έχουν πρόσβαση σε χάπια άμβλωσης.

Στο Πακιστάν αναφέρθηκαν πολύκροτες δολοφονίες γυναικών από μέλη της οικογένειάς τους, ωστόσο το Κοινοβούλιο απέτυχε να εφαρμόσει νομοθεσία για την ενδοοικογενειακή βία που εκκρεμεί από το 2021. Στην Ινδία, η βία κατά γυναικών, μεταξύ άλλων εγκλημάτων μίσους με βάση την κάστα, συνέχισε να διαπράττεται ατιμώρητα.

Για την Ελλάδα…

Για την Ελλάδα, η έκθεση, μεταξύ άλλων, υποστηρίζει:
«Οι αναφορές για παράνομη χρήση βίας κατά ειρηνικών διαδηλωτριών/-ών συνεχίστηκαν.
Οι επαναπροωθήσεις προσφυγισσών/-ύγων και μεταναστριών/-ών συνεχίστηκαν.
Η καταστολή των αρχών εις βάρος των ΜΚΟ που εργάζονται για τη βοήθεια των προσφυγισσών/-ύγων και των μεταναστριών/-ών συνεχίστηκε.
Ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που στερείται αποτελεσματικών εγγυήσεων για τα άτομα που υπόκεινται σε παρακολούθηση έγινε νόμος.
Οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων των αντιρρησιών συνείδησης στη στρατιωτική θητεία συνεχίστηκαν.
Τα δικαιώματα των κρατουμένων περιορίστηκαν.
Κατατέθηκε συλλογική προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων που περιέγραφε λεπτομερώς τις καταστροφικές επιπτώσεις των μέτρων λιτότητας στην υγεία».