Νέες απαντήσεις Παπαθανάση: “Δεν χρωστάω στο Δημόσιο – Δεν έχω καταδικαστεί”

 Νέες απαντήσεις Παπαθανάση: “Δεν χρωστάω στο Δημόσιο – Δεν έχω καταδικαστεί”

Από την πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, “Στούντιο με Θέα”, ο Υπουργός Νίκος Παπαθανάσης προχώρησε σε νέες απαντήσεις σχετικά με το δημοσίευμα του Documento που ανέφερε προσπάθειες αποφυγής δανειακών υποχρεώσεων από τον Υπουργό, ύψους 1,4 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης έκανε λόγο για ψεύδη και στοιχειοθέτησε ότι:

  • Το πρώτο είναι ότι χρωστάω στο Δημόσιο. Δεν χρωστάω τίποτα
  • δεν έχω ποτέ καταδικαστεί
  • δεν έχω πάρει κανένα δάνειο. Το δάνειο που έχω πάρει για το σπίτι μου, το εξυπηρετώ κανονικά.

Όπως είπε, «είμαι εγγυητής σε εταιρεία στην οποία ήμουν μικρομέτοχος και από την οποία αποχώρησα το 2005.

Μετά η τράπεζα πήρε ακίνητα της εταιρείας και ήθελε να κάνει ανάκληση της γονικής παροχής, η οποία έκλεισε με την έφεση που έκανα. Δεν καταδικάστηκα, δεν τελεσιδίκησε.

Παραμένω υπεύθυνος για την εγγύηση, δεν γνωρίζω τίποτα για το δάνειο, γιατί δεν έχω σχέση με την εταιρεία».

Και σε σχετικό ερώτημα απάντησε πως, αν η εταιρεία δεν εξυπηρετήσει το δάνειο, «θα το εξυπηρετήσω εγώ. Όμως δεν γνωρίζω τι κάνει η εταιρεία και τι χειρισμούς κάνει με την τράπεζα. Είναι πολύ δύσκολη η επικοινωνία, ένας από τους μετόχους έχει πεθάνει».

Εξήγησε πως επρόκειτο με εταιρεία κατασκευαστική, που πήρε το δάνειο για ανάπτυξη, που δόθηκε με κάλυψη 120%.

Στη συνέχεια « σε ανύποπτο χρόνο ήρθε η τράπεζα μετά από πέντε χρόνια να αμφισβητήσει τη γονική παροχή».

Ερωτηθείς αν δέχθηκε όχληση από την τράπεζα, για το υπόλοιπο του δανείου, είπε πως, «ξέρω ότι, εκπλειστηριάστηκαν ακίνητα, υπάρχει ένα υπόλοιπο ποσό κι αν δεν πληρωθεί το ποσό, θα το πληρώσω εγώ. Παραμένω υπεύθυνος για το συγκεκριμένο δάνειο. Μου είπαν ότι υπάρχει ένα υπόλοιπο, αυτοί μου είπαν ότι είμαι εγγυητής σε όλο το ποσό, το 1,8».

Το δημοσίευμα του Documento

Σύμφωνα με το επίμαχο δημοσίευμα, απαλλαγμένος από την περιουσία του και θέλοντας να παρουσιαστεί ως “μη έχων”, στις 25 Ιουλίου 2019 ήρθε αντιμέτωπος με την ενεργοποίηση της διαδικασίας κατάσχεσης εις χείρας τρίτου για ποσό που αγγίζει τα 322 χιλιάδες ευρώ. Την ίδια στιγμή, φέρεται να χρωστάει 51.000 ευρώ στον ΕΦΚΑ με την διαδικασία ηλεκτρονικής κατάσχεσης σε βάρος του να είναι ενεργή ήδη από την 29η-5-2018.

Όπως αναφέρει το Documentoαπό το 2020 έχει δικαιωθεί εν μέρει η Eurobank, καταδικάζοντας τον Νίκο Παπαθανάση για καταδολίευση δανειστών, αφού ακολούθησε την πρακτική της δόλιας μεταβίβασης ακίνητης περιουσίας για να γλιτώσει την αποπληρωμή του δανείου του.

Αυτή τη στιγμή η τύχη της υπόθεσης παραμένει στο άγνωστο, κάτι που προκαλεί ποικίλα ερωτήματα.

Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Documento:

Νίκος Παπαθανάσης: Σκιές για την περιουσία του - Πώς προσπάθησε να αποφύγει δανειακές υποχρεώσεις

ΣΥΡΙΖΑ: Παραμένει στα ψηφοδέλτια του κόμματος των Πάτσηδων ο καταδικασθείς για καταδολίευση;

Σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει πως «ενώ χιλιάδες δανειολήπτες ζουν καθημερινά την αγωνία για την πρώτη κατοικίας τους και περιπέτειες με τις αλλεπάλληλες αυξήσεις στις δόσεις των δανείων τους, οι μπαταχτσήδες υπουργοί του κ. Μητσοτάκη προκαλούν με τα χρέη τους και κανείς δεν τους ζητάει να πληρώσουν.

Όπως αποκαλύπτει το Documento, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης κ. Παπαθανάσης, όχι μόνο χρωστά 1,45 εκ. ευρώ σε τράπεζα αλλά έχει καταδικαστεί πρωτόδικα για καταδολίευση δανειστών, διότι μεταβίβασε το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του στη σύζυγο και στα παιδιά του, προκειμένου και να μην πληρώσει και να μη χάσει την περιουσία του».

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, προκύπτουν καίρια ερωτήματα:

  • Πώς γίνεται μετά τη δικαστική απόφαση να μην έχει γίνει καμία διαδικασία ούτε έφεσης αλλά ούτε και πλειστηριασμού ή κατάσχεσης;
  • Τα χρέη του κ. Παπαθανάση παραμένουν στην τράπεζα ή έχουν πουληθεί σε fund και μάλιστα με εγγύηση του Δημοσίου;
  • Το δάνειο του κ. Παπαθανάση παραμένει ως έχει ή κουρεύτηκε για να μην χάσει την περιουσία του;

Η ανακοίνωση καταλήγει με μια ερώτηση προς τον κ. Μητσοτάκη: «Θα κρατήσει στα ψηφοδέλτια του κόμματος των Πάτσηδων τον στρατηγικό κακοπληρωτή κ. Παπαθανάση;»

Σχετικά Άρθρα