Γαλλία: Στο στόχαστρο η επίσκεψη του βασιλιά Καρόλου – Χάος στα αεροδρόμια από την απεργία – Στην πυρά το δημαρχείο στο Μπορντό

 Γαλλία: Στο στόχαστρο η επίσκεψη του βασιλιά Καρόλου – Χάος στα αεροδρόμια από την απεργία – Στην πυρά το δημαρχείο στο Μπορντό

Η λαϊκή οργή για το συνταξιοδοτικό στη Γαλλία απειλεί να διαταράξει την επίσκεψη, την ερχόμενη εβδομάδα, του Βρετανού μονάρχη Καρόλου του III, τον οποίο οι συνδικαλιστές λένε ότι έχουν «βάλει στο στόχαστρό» τους.

«Θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας (ενάντια στο σχέδιο μεταρρύθμισης) και η επίσκεψη αυτή θα είναι στο στόχαστρό μας», προειδοποίησαν ο Ματιέ Ομπρί (Γενική Συνομοσπονδία Εργατών) και ο Ιβάν Φορ του συνδικάτου Force Ouvriere μιλώντας στην εφημερίδα Sud-Ouest αυτή την εβδομάδα.

«Είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο βασιλιάς δεν θα μπορέσει να πάρει το τραμ» στο Μπορντό όπως σχεδίαζε, προέβλεψε επίσης ο Πασκάλ Μεσγκενό, εκπρόσωπος του συνδικάτου CFTC στην αρχή μεταφορών Transports Bordeaux Métropole (TBM).

Ωστόσο, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Ζεράλ Νταρμανέν, η Γαλλία είναι έτοιμη να υποδεχτεί τον Βρετανό μονάρχη παρά τις διαδηλώσεις.

«Είμαστε υπερβολικά προσηλωμένοι. Είμαστε έτοιμοι να τον υποδεχτούμε υπό άριστες συνθήκες», είπε ο υπουργός στο δίκτυο CNews TV.

«Δεν θα είναι περίπατος» για Μακρόν και Κάρολο

Πηγή των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ είπε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ότι οι διαδηλώσεις πιθανόν να επηρεάσουν ζητήματα επιμελητείας της βασιλικής επίσκεψης παρότι ο αρχηγός της αστυνομίας του Παρισιού Λοράν Νινέ δήλωσε «πολύ ήρεμος» στο BFMTV ενόψει της επίσκεψης.

Ο Κάρολος πραγματοποιεί την πρώτη του επίσημη επίσκεψη ως βασιλιά στο εξωτερικό από τις 26 έως τις 29 Μαρτίου. Εκτός από ένα δείπνο που θα παρατεθεί στο Ανάκτορο των Βερσαλλιών, θα επισκεφθεί την Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι πριν μιλήσει στη Γερουσία, πρώτη φορά για έναν Βρετανό μονάρχη. Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης, θα μεταβεί επίσης στο Μπορντό όπου θα μετακινηθεί με το τραμ.

Ο Εμανουέλ Μακρόν «είναι σίγουρα πιο άνετα με τους μονάρχες παρά με τους εκλεγμένους εκπροσώπους του λαού στους οποίους αρνείται το δικαίωμα ψήφου για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού του συστήματος», δήλωσε ο Ιάν Μπροσά, εκπρόσωπος του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, μετά την προσφυγή στο άρθρο 49.3 του Συντάγματος που κατέστησε δυνατή την έγκριση του νομοσχεδίου με το οποίο αυξάνεται η ηλικία συνταξιοδότησης στα 64 έτη.

Ο σοσιαλιστής γερουσιαστής Ρεμί Καρντόν, από την πλευρά του, επισήμανε χαρακτηριστικά ότι «δεν θα είναι περίπατος» για τον Κάρολο και τον Γάλλο πρόεδρο.

Στην άκρα αριστερά, ο εκπρόσωπος του Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος (NPA) Ολιβιέ Μπεζανσνό, αναφερόμενος στον Κάρολο, αστειεύτηκε στο franceinfo: «Θα τον υποδεχτούμε με μια γερή γενική απεργία!».

Μαζικές ακυρώσεις πτήσεων

Η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας (DGAC) ζήτησε από τις αεροπορικές εταιρείες να ακυρώσουν το 33% των πτήσεών τους την Κυριακή στο αεροδρόμιο Παρίσι-Ορλί και το 20% τη Δευτέρα εξαιτίας της απεργίας που πραγματοποιούν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού.

Αυτές οι προληπτικές ακυρώσεις θα αφορούν επίσης την Κυριακή το 20% των πτήσεων στα αεροδρόμια Λιόν-Σεντ-Εξιπερί και Μασσαλίας-Προβηγκίας. Σ’ αυτό το τελευταίο αεροδρόμιο, οι εταιρείες θα ακυρώσουν επίσης το 20% του προγράμματός τους για τη Δευτέρα.

Για να προσαρμόσει τον όγκο των πτήσεων με τον αριθμό των ελεγκτών που παραμένουν στις θέσεις τους και να αποφύγει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα, η DGAC είχε ήδη απαιτήσει από τους αερομεταφορείς να ματαιώσουν σήμερα το 30% των πτήσεών τους στο Ορλί και το 15% αύριο, Σάββατο.

Αυτές οι κινητοποιήσεις έχουν αντίκτυπο στο σύνολο της εναέριας κυκλοφορίας στην Ευρώπη.

Τα περισσότερα μεγάλα γαλλικά αεροδρόμια αντιμετωπίζουν σήμερα σχετικά περιορισμένες καθυστερήσεις – λιγότερο από μισή ώρα στις αναχωρήσεις και τις αφίξεις, σύμφωνα με την DGAC.

Εξαίρεση αποτελούν οι καθυστερήσεις κατά σχεδόν 50 λεπτά στις αναχωρήσεις από το αεροδρόμιο Τουλούζης-Μπλανιάκ και 45 λεπτών στις αφίξεις στο αεροδρόμιο του Μπορντό και σ’ εκείνο της Βασιλείας-Μυλούζης.

Πυρπολήθηκε το δημαρχείο στο Μπορντό

Το δημαρχείο του Μπορντό πυρπολήθηκε καθώς οι γαλλικές διαδηλώσεις συνεχίζονται για τα σχέδια για αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σε όλη τη Γαλλία την Πέμπτη, με 119.000 στο Παρίσι, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων σε διαδηλωτές στην πρωτεύουσα και 80 άτομα συνελήφθησαν σε όλη τη χώρα.

Οι διαδηλώσεις πυροδοτήθηκαν από τη νομοθεσία που αυξάνει την ηλικία συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια στα 64.

Τα συνδικάτα ζήτησαν περαιτέρω διαδηλώσεις την ερχόμενη Τρίτη, οι οποίες θα συμπέσουν με την κρατική επίσκεψη του βασιλιά Καρόλου Γ’ στη χώρα.

Εκείνη την ημέρα έχει προγραμματιστεί να βρίσκεται στη νοτιοδυτική πόλη του Μπορντό, όπου πυρκαγιά έπληξε την εξώπορτα του δημαρχείου το απόγευμα της Πέμπτης μετά από μια ημέρα διαδηλώσεων και συγκρούσεων.

Δεν έχει διευκρινιστεί ποιος ευθύνεται για την πυρκαγιά, η οποία κατασβέστηκε γρήγορα από τους πυροσβέστες.

Ο υπουργός Εσωτερικών Gérald Darmanin προσπάθησε να καταπνίξει οποιεσδήποτε ανησυχίες ενόψει του ταξιδιού του βασιλιά, λέγοντας το βράδυ της Πέμπτης ότι η ασφάλεια “δεν δημιουργεί πρόβλημα” και ότι ο μονάρχης θα είναι “καλοδεχούμενος και καλοδεχούμενος”, σύμφωνα με το AP.

Σχετικά Άρθρα