Υπέρ της πώλησης F-16 στην Τουρκία ο Μπλίνκεν – Διασφαλίζουμε ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον συμμάχων

 Υπέρ της πώλησης F-16 στην Τουρκία ο Μπλίνκεν – Διασφαλίζουμε ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον συμμάχων

Η Τουρκία «πρέπει να πάρει» τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 και τα κιτ εκσυγχρονισμού, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Καταθέτοντας ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των ΗΠΑ, ο Μπλίνκεν ρωτήθηκε για την πώληση αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία και τα βήματα που κάνει η κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν για να «διασφαλίσει ότι τα αμερικανικά όπλα δεν χρησιμοποιούνται για να απειλήσουν συμμάχους και εταίρους».

«Πιστεύουμε ότι η Τουρκία πρέπει να πάρει τα F-16 και το πακέτο εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα μαχητικά», απάντησε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι «πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό για το ΝΑΤΟ, σημαντικό για τη συμμαχία».

«Ταυτόχρονα, εργαζόμαστε επιμελώς για να διασφαλίσουμε ότι οι όποιες εντάσεις υπάρχουν μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ, στην προκειμένη περίπτωση Ελλάδας και Τουρκίας, θα αμβλυνθούν και ότι δεν θα εμπλακούν σε ενέργειες ή ρητορική που θα αναζωπυρώσει την κατάσταση», πρόσθεσε.

«Το επίκεντρο των προσπαθειών μας, είτε είναι με την Τουρκία, είτε με την Ελλάδα, είτε με οποιονδήποτε άλλο σύμμαχο του ΝΑΤΟ, είναι να διασφαλίσουμε ότι διαθέτουν τον εξοπλισμό και την τεχνολογία που χρειάζονται για να είναι πλήρως διαλειτουργικοί», είπε ο Μπλίνκεν ενώπιον της Βουλής.

«Ταυτόχρονα, φυσικά, διασφαλίζοντας ότι στον βαθμό που υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ τους, ότι οποιοσδήποτε εξοπλισμός ή τεχνολογία παρέχουμε δεν χρησιμοποιείται για την προώθηση αυτών των διαφορών».

Σχετικά Άρθρα