Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι βίαιες συγκρούσεις στη Γαλλία – 3,5 εκατ. διαδηλωτές στους δρόμους (vid)

 Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι βίαιες συγκρούσεις στη Γαλλία – 3,5 εκατ. διαδηλωτές στους δρόμους (vid)

Συνολικά 3,5 εκατομμύρια διαδηλωτές μετείχαν στη σημερινή κινητοποίηση στη Γαλλία σύμφωνα με το συνδικάτο CGT (αντίστοιχο με τη ΓΣΕΕ), αν και το υπουργείο Εσωτερικών μιλά για μόλις 1,08 εκατ. πολίτες.

Σήμερα Πέμπτη ήταν η ένατη ημέρα των κινητοποιήσεων κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, η οποία πέρασε από την Εθνοσυνέλευση εν μέσω πολιτικής θύελλας και κοινωνικής αναταραχής.

Η συμμετοχή ήταν σήμερα σημαντικά αυξημένη σε σχέση με άλλες ημέρες.

Στο Παρίσι, όπου το CGT ανακοίνωσε τη συμμετοχή 800.000 διαδηλωτών και το υπουργείο 119.000, βίαια επεισόδια ξέσπασαν στην κεφαλή της πορείας. Πέτρες, μπουκάλια και πυροτεχνήματα εκτοξεύθηκαν εναντίον της αστυνομίας, σε βιτρίνες και στέγαστρα σε στάσεις λεωφορείων, ενώ κάηκαν κάδοι απορριμμάτων.

Παράλληλα, τα συνδικάτα απηύθυναν προσκλητήριο για τη 10η ημέρα απεργιών και διαδηλώσεων την Τρίτη 28 Μαρτίου, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν κατά της εξαιρετικά αμφισβητούμενης μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος.

«Καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να γυρίσει σελίδα, αυτό το κοινωνικό και συνδικαλιστικό κίνημα, βιώσιμο και υπεύθυνο, επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητα του κόσμου της εργασίας και της νεολαίας να επιτύχουν την απόσυρση της μεταρρύθμισης», τόνισαν στο τέλος της ένατης ημέρας κινητοποιήσεων στη χώρα.

Η πορεία στο Παρίσι άρχισε μετά το μεσημέρι. Πολλοί διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα και κρατούσαν πλακάτ κατά του προέδρου Μακρόν και της πρωθυπουργού Μπορν.

Το κανάλι BFMTV μετέδωσε ότι, γύρω στις 17:00, ένα μπλοκ τουλάχιστον 400 ατόμων με μαύρα επιτέθηκε κατάστημα των McDonald’s ενώ έκανε χρήση βεγγαλικών. 

https://twitter.com/banalreis/status/1638994328830738433

Τουλάχιστον ένας αστυνομικός τραυματίστηκε στα επεισόδια. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων, αλλά το πλήθος των διαδηλώσεων είναι πυκνό και στη συντριπτική του πλειοψηφία ειρηνικό.

https://twitter.com/ClementLanot/status/1638982581566988288

Το σοκαριστικό βίντεο με τον τραυματισμένο αστυνομικό

Σοκ προκαλεί το βίντεο που βγήκε στη δημοσιότητα από τα σφοδρά επεισόδια που έχουν ξεσπάσει στο Παρίσι, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, αφού ένας αστυνομικός έχει χάσει τις αισθήσεις του και οι συνάδελφοί του τον σέρνουν για να τον… σώσουν.

Τα άγρια επεισόδια συνεχίζονται στο Παρίσι, με την ιστοσελίδα Mediavenir να αποκαλύπτει το περιστατικό με τον αστυνομικό και να αναφέρει ότι του πέταξαν πέτρα στο κεφάλι και έπεσε κάτω αναίσθητος. Λόγω του εξαγριωμένου πλήθους, οι συνάδελφοί του τον σέρνουν για να τον απομακρύνουν.

Τα επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας συνεχίζονται για 9η ημέρα στο Παρίσι. Οι εικόνες που έρχονται από το Reuters φανερώνουν το απόλυτο χάος που επικρατεί στη γαλλική πρωτεύουσα.

Δείτε το βίντεο με τον αστυνομικό:

https://twitter.com/Mediavenir/status/1638925492807155713
https://twitter.com/Mediavenir/status/1638922453111169025

Σχετικά Άρθρα