Συνελήφθησαν Ρώσοι κατάσκοποι στην Αλβανία

 Συνελήφθησαν Ρώσοι κατάσκοποι στην Αλβανία

Στην αποκάλυψη ενός κατασκοπευτικού θρίλερ στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας με πρωταγωνιστές Ρώσους κατασκόπους προχώρησε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, το οποίο εκτυλίχθηκε τον περασμένο Αύγουστο.

Τότε, οι αλβανικές αρχές συνέλαβαν δύο Ρώσους υπηκόους και έναν νεαρό Ουκρανό, σε μια παλιά στρατιωτική εγκατάσταση στην πόλη Γκραμς, για κατασκοπεία.

«Μοιάζει ότι ήταν πολύ καλά συντονισμένοι, ερχόμενοι από διαφορετικά σημεία των συνόρων συναντήθηκαν στα Τίρανα και πήγαν μαζί στην πόλη Γκραμς», αναφέρει η Fatjona Mejdini, δημοσιογράφος από την Global Initiative και πρόσθεσε: «Οι φρουροί τους είδαν και τους κυνήγησαν προκειμένου να τους σταματήσουν και τη στιγμή που τους κυνηγούσαν ένας από τους τρεις, ο Ρώσος ψέκασε τους φρουρούς με σπρέι πιπεριού ή κάποια άλλη νευροδραστική ουσία».

Υπό άκρα μυστικότητα, στελέχη της ΕΥΠ ενημερώνονται για τις λεπτομέρειες της υπόθεσης, κάτω από άκρα μυστικότητα, ώστε να σκιαγραφήσουν τη δράση Ρώσων κατασκόπων σε Ελλάδα και Βαλκάνια, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

«Ο Ρώσος συλληφθείς στη διάρκεια της ανάκρισης ομολόγησε στην Αλβανική αστυνομία ότι “ναι είμαι Ρώσος κατάσκοπος”», δήλωσε δημοσιογράφος από την Global Initiative.

Από την πλευρά του, ο συνήγορος τους, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι εντολείς του είχαν συγκεντρώσει και διακινήσει απόρρητο πληροφοριακό υλικό.

«Περιμένουν τα εγκληματολογικά εργαστήρια να ελέγξουν το drone τα κινητά τους τηλέφωνα και τους φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές τους για να διαπιστώσουν εάν συγκέντρωσαν μυστικά και εάν στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό τους, στους υπολογιστές τα drones και τα κινητά υπάρχουν απόρρητες πληροφορίες», είπε ο δικηγόρος Isuf Shehu.

Η Ρωσία απέστειλε αίτημα έκδοσης για τη μία κατηγορούμενη: Την κατηγορεί για κατασκοπεία

Να σημειωθεί ότι πριν μερικές εβδομάδες, η Ρωσία έστειλε αίτημα έκδοσης για τη μία εκ των τριών κατηγορουμένων, ζητώντας να επιστρέψει στη Μόσχα με το πρόσχημα ότι καταζητείται για κατασκοπεία σε βάρος της Ρωσίας. «Η Σβετλάνα Τιμοφέεβα κατηγορείται για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας στην Αλβανία και η Ρωσία την κατηγορεί ότι είναι κατάσκοπος για λογαριασμό ξένων – δυτικών δυνάμεων», δήλωσε ο δικηγόρος.

Τον Δεκέμβριο, στη Σλοβενία συνελήφθη ζευγάρι Ρώσων κατασκόπων, το οποίο δρούσε στα Βαλκάνια. «Δούλευαν στην περιοχή των Βαλκανίων και τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας άκουσα για Κροατία και Βοσνία, ίσως και στη Σερβία δεν είμαι απολύτως σίγουρος.. ταξίδευαν πολύ σ’ αυτές τις περιοχές», ανέφερε ο ο Νόβιτσα Μιχαήλοβιτς, Δημοσιογράφος από την Σλοβενία.

Η αποκάλυψη του κατασκοπευτικού δικτύου, στην Λιουμπλιάνα αλλά και την Αθήνα, έγινε, όπως αναφέρουν ορισμένες πληροφορίες, κατόπιν συνεργασίας μυστικών υπηρεσιών της Δύσης.

«Τα νήματα κινήθηκαν από κάπου αλλού θα έλεγα από την κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών της Δύσης. Δεν είναι κάτι που η δική μας υπηρεσία μπορούσε να πετύχει μόνη της», πρόσθεσε ο Μιχαήλοβιτς.

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, οι έρευνες για τα δίκτυα ρωσικής κατασκοπείας συνεχίζονται σε Ελλάδα και Σλοβενία.

Σχετικά Άρθρα