ΗΠΑ: Μαύρος ασθενής πέθανε από ασφυξία επειδή τον “πατούσαν” αστυνομικοί (vid)

 ΗΠΑ: Μαύρος ασθενής πέθανε από ασφυξία επειδή τον “πατούσαν” αστυνομικοί (vid)

Νέο περιστατικό ρατσιστικής βίας έρχεται στο φως από τις ΗΠΑ και σοκάρει. Στο βίντεο – ντοκουμέντο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου, μαύρος, ψυχικά ασθενής πολίτης που έχει συλληφθεί από αστυνομικούς, αφήνεται να πεθάνει από ασφυξία.

Το θύμα, ονόματι Οτιένο, φαίνεται στο βίντεο να μεταφέρεται, δεμένο με χειροπέδες και σίδερα στα πόδια, στην αίθουσα εισαγωγής του Central State Hospital στην κομητεία Dinwiddie της Βιρτζίνια. Το περιστατικό έλαβε χώρα την 6h Μαρτίου στις 4:19 μ.μ.

Ο 28χρονος άνδρας οδηγείται σε καρέκλα ενώ, περίπου 8 λεπτά αργότερα, οι αστυνομικοί εμφανίζονται να τον κρατούν στο έδαφος. Οι ένστολοι φαίνεται να χάνουν τη λαβή τους πάνω στον Οτιένο και αυτός κυλιέται στο πάτωμα ενώ, τέσσερα λεπτά αργότερα, στο σημείο καταφθάνουν και άλλοι αστυνομικοί αλλά και προσωπικό του νοσοκομείου, προκειμένου να τον συγκρατήσουν. Λίγο μετά στο βίντεο εμφανίζονται τουλάχιστον εννέα άτομα να πέφτουν πάνω στον 28χρονο προκειμένου να τον κρατήσουν στο έδαφος. Το υπόλοιπο προσωπικό του νοσοκομείου απλώς κάθεται και τους κοιτάζει. Όλο το περιστατικό, σύμφωνα με το βίντεο, διήρκησε 11 λεπτά.

«Ο γιος μου βασανίστηκε»

Η μητέρα του θύματος, Καρολίν Ούκο, αφότου είδε το βίντεο σχολίασε ότι, «Ο γιος μου αντιμετωπίστηκε σαν σκύλος. Χειρότερα από σκύλο. Ο γιος μου βασανίστηκε».

Ο Οτιένο, είκοσι λεπτά μετά την είσοδό του στα εξωτερικά ιατρεία, φαίνεται να είναι ακίνητος ενώ, σύμφωνα με την Washington Post, οι προσπάθειες ανάνηψης διήρκεσαν λιγότερο από μία ώρα. Το θύμα πέθανε επί τόπου, ενώ, σύμφωνα με την προκαταρκτική έκθεση του Γραφείου του Προϊσταμένου Ιατροδικαστή, αιτία θανάτου του ήταν η ασφυξία.

Ο δικηγόρος της οικογένειας του θύματος, Μπεν Κραμπ, σχολίασε σχετικά: «Τον βλέπετε να τον συγκρατούν τόσο βάναυσα, με το γόνατο στο λαιμό του». Το βίντεο δημοσιεύτηκε από την Washington Post, παρότι οι δικηγόροι υπεράσπισης προσπάθησαν να σταματήσουν οποιαδήποτε δημοσιοποίηση του. Η εισαγγελέας Αν Κάμπελ Μπάσκερβιλ είπε ότι σκοπεύει να δημοσιοποιήσει το βίντεο την Τρίτη.

Για τον θάνατο του Οτιένο δέκα άτομα κατηγορούνται για φόνο δευτέρου βαθμού. Μεταξύ αυτών, επτά αναπληρωτές του σερίφη της Βιρτζίνια και τρεις υπάλληλοι του νοσοκομείου.

Το συγκλονιστικό βίντεο από το συμβάν:

Σχετικά Άρθρα