Φυσικό αέριο: Πέφτει σε προ ενεργειακής κρίσης επίπεδα η τιμή του

 Φυσικό αέριο: Πέφτει σε προ ενεργειακής κρίσης επίπεδα η τιμή του

Ο ήπιος χειμώνας και η χαμηλή ζήτηση οδήγησε σε υψηλά αποθέματα στις δεξαμενές της Ευρώπη από LNG που ήρθε για να αντικαταστήσει το ρωσικό φυσικό αέριο. 

Οι ευρωπαϊκές δεξαμενές αποθήκευσης φυσικού αερίου είναι γεμάτες κατά 56%, πολύ πάνω από τον μέσο όρο για αυτή την εποχή του έτους. 

Επιπλέον, ένας από τους τέσσερις γαλλικούς τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου επανήλθε σε λειτουργία την περασμένη εβδομάδα και η Electricite de France SA διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψη παραγωγής πυρηνικής ενέργειας για το 2023, αμβλύνοντας ορισμένες ανησυχίες για την προσφορά.

Ταυτόχρονα, το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που υιοθετήθηκε τον Δεκέμβριο, έχει συμβάλλει στην αποκλιμάκωση της πίεσης στις αγορές ενέργειας.

Η τιμή του φυσικού αερίου στο Άμστερνταμ που χρησιμοποιείται ως βάση για την τιμολόγηση των περισσότερων συναλλαγών στην Ευρώπη, διαμορφώνεται σήμερα στα 40,2 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ χθες υποχώρησε κάτω από το ψυχολογικό φράγμα των 40 ευρώ για πρώτη φορά από το καλοκαίρι του 2021. Σε ετήσια βάση καταγράφει απώλειες της τάξης του -57,6%.

Να σημειωθεί ότι πέρυσι τον Αύγουστο ανήλθε στο υψηλό ιστορικό των 340 ευρώ/μεγαβατώρα.

Σχετικά Άρθρα