Επαναλειτουργεί η ΜΕΘ Αγρινίου

 Επαναλειτουργεί η ΜΕΘ Αγρινίου

Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου Αγρινίου ανέστειλε τη λειτουργία το 2021, εν μέσω πανδημίας, καθώς η θνησιμότητα είχε αγγίξει σχεδόν το 100%, δηλαδή κανένας σχεδόν από τους νοσηλευόμενους ασθενείς, δεν έπαιρνε εξιτήριο.

Το γεγονός είχε προκαλέσει σοκ και καταγγελίες που οδήγησαν στο κλείσιμο, στις 14 Ιουλίου 2021, με τα τοπικά μέσα του Αγρινίου να μεταδίδουν πως η ΜΕΘ του νοσοκομείου Αγρινίου μπαίνει στον «πάγο» με αναστολή λειτουργίας μέχρι νεοτέρας (καθώς δεν υπήρχε επίσημη ανακοίνωση) και τους γιατρούς της ΜΕΘ να μετακινούνται σε άλλες Μονάδες.

Το χρονικό της επαναλειτουργίας της ΜΕΘ Αγρινίου

Στις 27 Δεκεμβρίου του 2022, ένας 18χρονος τραυματίας από τροχαίο στην περιοχή  διασωληνώθηκε στο Νοσοκομείο του Αγρινίου και την επόμενη ημέρα βρήκε ΜΕΘ στο νοσοκομείο Άρτας. Αυτό το γεγονός  προκάλεσε πολλά αρνητικά δημοσιεύματα για τη ΜΕΘ του νοσοκομείου Αγρινίου που δεν λειτουργούσε ακόμα μετά από τόσους μήνες. Αναγκάσθηκε η διοίκηση να εκκινήσει τις διαδικασίες επαναλειτουργίας τη ΜΕΘ.

Διορίστηκε και ορκίσθηκε διευθύντρια της ΜΕΘ η γιατρός εντατικολόγος, Εύα Μιχαηλίδου, η οποία εργαζόταν σε ΜΕΘ του Ιπποκρατείου Θεσσαλονίκης. Παρόλο που είχε μια πιο ασφαλή θέση στο Ιπποκράτειο, προτίμησε να κάνει αίτηση πρόσληψης (χωρίς να κατάγεται ή να έχει σχέση με την περιοχή) στη ΜΕΘ Αγρινίου, που τόσα είχαν ακουσθεί για την υψηλή θνητότητα που οδήγησε στην αναστολή λειτουργίας της.

Στις 3 Ιανουαρίου 2023, επαναλειτούργησε η ΜΕΘ με έξι κλίνες, παρόλο που ο οργανισμός προβλέπει 12 κλίνες και η πρόσφατη εγκύκλιος της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Μ. Γκάγκα, ορίζει ως κατώτατο αριθμό κλινών σε ΜΕΘ τις 8 κλίνες.

Από το 100% στο 18% σε λίγους μήνες

Μετά την επαναλειτουργία της ΜΕΘ, στους 2,5 μήνες του 2023, νοσηλεύθηκαν 43 βαριά  διασωληνωμένοι ασθενείς και κατέληξαν μόνο οι 7 από αυτούς. Οι 36 βαριά ασθενείς κέρδισαν τη ζωή τους. Ποσοστό θνητότητας 18%.

«Η επιτυχία θεωρείται πολύ μεγάλη και αξίζουν συγχαρητήρια στη Διευθύντρια, στους άλλους δύο γιατρούς, στην Προϊσταμένη Νοσηλεύτρια, στο νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό», τονίζει μιλώντας στο libreο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος.

«Είναι απαραίτητη η αύξηση των κλινών της ΜΕΘ, τουλάχιστον σε 8 από 6 κλίνες. Επίσης, είναι επιβεβλημένη η επαρκής στελέχωση. Τρείς γιατροί και 15 νοσηλευτές που είναι η τωρινή στελέχωση δεν αρκούν.

Εξίσου απαραίτητη είναι η λειτουργία της μονάδας εμφραγμάτων στο νοσοκομείο. Η λειτουργία της, όμως, σε χώρους της ΜΕΘ δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία  και των δύο μονάδων», καταλήγει ο κ. Γιαννάκος.

Σχετικά Άρθρα