Σκέρτσος κατά ΣΥΡΙΖΑ για το νερό: “Δεν είναι εμπορεύσιμο προϊόν”

 Σκέρτσος κατά ΣΥΡΙΖΑ για το νερό: “Δεν είναι εμπορεύσιμο προϊόν”

Πυρά κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, μιλώντας για τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει γύρω από το νερό και τα σενάρια ιδιωτικοποίησής του.

Μετά τον υπουργό Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα, και ο κ. Σκέρτσος, υποστήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει αντιπολίτευση με fake news, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν προχωρά στην ιδιωτικοποίηση του νερού με την ανάθεση της ρυθμιστικής και ελεγκτικής εποπτείας των δημοσίων φορέων που το διαχειρίζονται σε ανεξάρτητη αρχή.

Εκατοντάδες φορείς, χωρίς στοιχεία

«Για πρώτη φορά στην Ελλάδα ρυθμίζεται κατά τρόπο συνεκτικό, και σύμφωνα με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας αλλά και τις κατευθύνσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, το πεδίο της Ρυθμιστικής και Ελεγκτικής εποπτείας των φορέων που διαθέτουν το αποκλειστικό δικαίωμα παροχής υπηρεσιών ύδατος στη γεωγραφική περιοχή τοπικής τους αρμοδιότητας, δηλαδή σε δήμους, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (ΟΤΑ, ΔΕΥΑ) κλπ» ανέφερε σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο υπουργός Επικρατείας, σημειώνοντας πως αυτή τη στιγμή στη χώρα υπάρχουν συνολικά 295 φορείς παροχής ύδατος.

«Μόλις το 42% από αυτούς αναρτά δημόσια τα στοιχεία που οφείλει βάσει νόμου και δεν γνωρίζουμε καν αν μετρούν συστηματικά την ποιότητα του νερού που παρέχουν στους πολίτες» συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας ότι οι ίδιες οι ΔΕΥΑ, έχουν απώλειες υδάτων μέχρι και 58%.

Ο κ. Σκέρτσος μάλιστα ανέφερε ότι υπάρχουν ΔΕΥΑ που χρεώνουν έως και δυο φορές πιο ακριβά το νερό στους δημότες τους, με βάση τα στοιχεία που εκείνες αναφέρουν, ενώ αναρωτήθηκε αν η αντιπολίτευση υπερασπίζεται αυτό το πλαίσιο εποπτείας.

«Μια Ανεξάρτητη Δημόσια Ρυθμιστική Αρχή είναι δημόσιος έλεγχος που εξασφαλίζει την αναγκαία θεσμική συνέχεια και εποπτεία στο πιο κρίσιμο δημόσιο αγαθό, το νερό, όπου η πολιτεία διαχρονικά δεν κατάφερε έως σήμερα να δημιουργήσει ένα συνεκτικό πλαίσιο ελέγχου» συμπλήρωσε ο κ. Σκέρτσος.

Οι αρμοδιότητες της Ρυθμιστικής Αρχής

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η πολιτική που επιλέγει ο ΣΥΡΙΖΑ αφήνει ανοικτό χώρο για ρουσφέτια. «Για ποιο λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να παραμείνει αυτός ο έλεγχος και η εποπτεία στη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος; Μήπως για να αποφασίζει ο εκάστοτε Υπουργός και η εκάστοτε κυβέρνηση αν θα επιβάλλει πρόστιμα στους Δήμους;» ανέφερε.

«Αναθέτουμε αρμοδιότητες μόνο εποπτείας και ελέγχου στη νέα ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή. Δεν αναθέτουμε σε καμία περίπτωση τον καθορισμό της τιμολογιακής πολιτικής» συμπλήρωσε ο Άκης Σκέρτσος.

Επίσης, τόνισε πως δεν προβλέπεται και δεν υποκρύπτεται καμία παρούσα ή μελλοντική ιδιωτικοποίηση των φορέων διαχείρισης υδάτων. «Το νερό δεν είναι εμπορεύσιμο προϊόν» υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση προχωρά στη θωράκιση της λογοδοσίας των φορέων διαχείρισης ύδατος και της διαφάνειας, υπέρ των καταναλωτών.

«Να θεραπεύσουμε δηλαδή άλλη μια κραυγαλέα και διαχρονική υστέρηση του ελληνικού κράτους και ταυτόχρονα να προστατεύσουμε έναν από τους κρίσιμους περιβαλλοντικούς πόρους σύμφωνα με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης» συμπλήρωσε.

«Εν τέλει, η αντιπολίτευση ας αποφασίσει τι θέλει: είναι με τις ανεξάρτητες αρχές μόνο όταν τη συμφέρει αντιπολιτευτικά ή πιστεύει με ιδεολογική εντιμότητα στο ρόλο τους ως πρόσθετου θεσμικού αντίβαρου στη λειτουργία του κράτους για την προστασία κρίσιμων δημοσίων αγαθών; Πιστεύει στις αρχές της βιώσιμης διαχείρισης των υδάτων ή είναι υπέρ του περιβάλλοντος α λα καρτ και όποτε τη βολεύει; Θέλει πραγματικά να αλλάξουμε αυτό το κράτος ή υποστηρίζει τελικά όλες τις διαχρονικές του παθογένειες;» κατέληξε στην ανάρτησή του ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.

Δείτε την ανάρτηση του κ. Σκέρτσου:

Σχετικά Άρθρα