Φωτιά στο θέμα των υποκλοπών από την αποκάλυψη των NYT για Σίφορντ – Οικονόμου: Δεν γνωρίζω τίποτα – ΣΥΡΙΖΑ: ΕΥΠ και  Predator το ίδιο ενιαίο κέντρο υποκλοπών

 Φωτιά στο θέμα των υποκλοπών από την αποκάλυψη των NYT για Σίφορντ – Οικονόμου: Δεν γνωρίζω τίποτα – ΣΥΡΙΖΑ: ΕΥΠ και  Predator το ίδιο ενιαίο κέντρο υποκλοπών

Η αποκάλυψη των New York Times ότι Ελληνοαμερικανίδα πολίτης, που μάλιστα είχε υπάρξει συνεργάτιδα της κυβέρνησης είχε πέσει θύμα παρακολούθησης τόσο από την ΕΥΠ όσο και από το παράνομο λογισμικό Predator, φέρνει και πάλι στο προσκήνιο το ζήτημα των υποκλοπών.

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας αποδεικνύει ότι το κινητό της κ. Αρτεμις Σίφορντ είχε παγιδευτεί μέσω μολυσμένου μηνύματος από παραποιημένο μήνυμα sms του emvolio.gov, θέμα που είχε αποκαλύψει από τη Βουλή ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Ραγκούσης, για να πάρει απάντηση από τον αρμόδιο υπουργό, Κυριάκο Πιερρακάκη, να αποδίδει τη διαρροή των στοιχείων του θύματος σε γιατρούς ή φαρμακοποιούς.

Με ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, σημειώνει ότι τα αποκαλυπτικά στοιχεία των ΝΥΤ υπογραμμίζουν «αυτό που όλοι γνωρίζουν, αλλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξακολουθεί να αρνείται. Πως η ΕΥΠ και  Predator αποτελούν το ίδιο ενιαίο κέντρο υποκλοπών». 

Και καλεί τον πρωθυπουργό, πολιτικό προϊστάμενο της ΕΥΠ, να απαντήσει στο ερώτημα γιατί έφτασαν στο σημείο να παρακολουθεί Αμερικανίδα υπήκοο και τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, να απαντήσει πώς έδωσαν πρόσβαση στα στοιχεία εμβολιασμού του θύματος για να μολυνθεί εν συνεχεία το κινητό της με Predator.

Γ. Οικονόμου: Δεν γνωρίζω τίποτα

Για το θέμα ρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά τη συνένετυξη στον τηλεοπτικό σταθμό Mega και το κεντρικό δελτίο ειδήσεων. Στην ερώτηση αν γνωρίζει την κ. Σίφορντ και ποιο το σχόλιό του για το δημοσίευμα των NYT, τήρησε τη γνωστή γραμμή της κυβέρνησης «δεν γνωρίζουμε τίποτα, κανένας ελληνικός επίσημος φορέας δεν παρακολουθεί». 

Μάλιστα, εμφανώς αμήχανος, για μια ακόμη φορά προσπάθησε να υποβαθμίσει το δημοσίευμα, χαρακτηρίζοντάς το «πιθανώς ανυπόστατο».

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

«Οι New York Times επιβεβαιώνουν την επιμόλυνση θύματος με Predator με SMS για το εμβόλιο – Να απαντήσουν Μητσοτάκης – Πιερρακάκης πώς έδωσαν πρόσβαση στα στοιχεία εμβολιασμού;»

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ των New York Times για την παρακολούθηση της Άρτεμις Σίφορντ, υπογραμμίζει αυτό που όλοι γνωρίζουν, αλλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξακολουθεί να αρνείται. Πως η ΕΥΠ και  Predator αποτελούν το ίδιο ενιαίο κέντρο υποκλοπών. 

Η Ελληνίδα πολίτης και Αμερικανίδα υπήκοος κα Σίφορντ τελούσε υπό παρακολούθηση και από την ΕΥΠ και μέσω Predator, όπως είχε γίνει και με άλλους στόχους του ίδιου ενιαίου κέντρου υποκλοπών. 

  • Ωστόσο η σημερινή αποκάλυψη των NYT επιβεβαιώνει μέχρι κεραίας τις καταγγελίες που είχε κάνει ο κ. Ραγκούσης προ μηνών, όταν ο κ. Πιερρακάκης έκανε πως δεν καταλάβαινε. Συγκεκριμένα, ότι το κινητό της κας Σίφορντ επιμολύνθηκε με Predator με μήνυμα που αντέγραφε το αυτοματοποιημένο μήνυμα της επίσημης πλατφόρμας εμβολιασμού της ελληνικής κυβέρνησης και στο οποίο αναγράφονταν όλες οι λεπτομέρειες του ραντεβού που ήδη είχε κλείσει. Δηλαδή οι αποστολείς του Predator είχαν πλήρη γνώση των πραγματικών στοιχείων του ραντεβού της. 

Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να απαντήσει στο ερώτημα γιατί έφτασε στο σημείο να παρακολουθεί Αμερικανίδα υπήκοο και ο κ. Πιερρακάκης στο ερώτημα πώς έδωσαν πρόσβαση στα στοιχεία εμβολιασμού του θύματος για να μολυνθεί εν συνεχεία το κινητό του με Predator.

Το δημοσίευμα αποκάλυψη των ΝΥΤ

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των New York Times, θύμα του Predator, αλλά και της ΕΥΠ ήταν η Άρτεμις Σίφορντ, πρώην μάνατζερ πολιτικής κυβερνοασφάλειας για το Facebooκ και μέλος του ευρωπαϊκού τμήματος του αμερικανικού think tank Atlantic Council και όπως αποκαλύπτεται συνεργάτιδα της κυβέρνησης.

Η Άρτεμις Σίφορντ, με διπλή υπηκοότητα, ελληνική και αμερικανική, τον Σεπτέμβριο 2021 έκλεισε ραντεβού για εμβολιασμό κατά του Covid-19 για αναμνηστική δόση στην Ελλάδα. Έλαβε αυτοματοποιημένο SMS με τα στοιχεία του ραντεβού της στις 17 Σεπτεμβρίου. Πέντε ώρες αργότερα, έλαβε εκ νέου sms, το οποίο της ζητούσε να επιβεβαιώσει το ραντεβού, κάνοντας «κλικ» σε έναν σύνδεσμο. Όπως αποδείχθηκε, αυτό το λινκ ήταν ο μολυσμένος σύνδεσμος που έβαλε το Predator στο τηλέφωνό της. Στο μολυσμένο μήνυμα, ως αποστολέας εμφανιζόταν ο εθνικός φορέας εμβολιασμού της Ελλάδας και το μολυσμένο URL μιμούνταν την πλατφόρμα εμβολιασμού emvolio.gov.gr.

Όταν είδε το όνομά της σε λίστα στόχων παράνομου λογισμικού σε ελληνικά ΜΜΕ, πήγε το τηλέφωνό της στο The Citizen Lab στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, όπου διαπιστώθηκε ότι το κινητό τηλέφωνό της είχε παραβιαστεί με το Predator τον Σεπτέμβριο του 2021 για τουλάχιστον δύο μήνες, χωρίς να αποκλείεται προγενέστερη ή μεταγενέστερη μόλυνσή του, όπως αναφέρει η έκθεση του Citizen Lab.

Επίσης, κατέθεσε αίτημα στην ΑΔΑΕ, ζητώντας να μάθει αν η ΕΥΠ είχε υποκλέψει το τηλέφωνό της. Σύμφωνα με τους ΝΥΤ, δύο άτομα με άμεση γνώση της υπόθεσης είπαν ότι η Άρτεμις Σίφορντ είχε πράγματι πέσει θύμα υποκλοπής από την ΕΥΠ από τον Αύγουστο του 2021 και για αρκετούς μήνες μέχρι το 2022.

Σχετικά Άρθρα