Credit Suisse: Κάθε Ελβετός χρεώνεται 12.550 ευρώ για τη διάσωσή της

 Credit Suisse: Κάθε Ελβετός χρεώνεται 12.550 ευρώ για τη διάσωσή της

H Ελβετία για την ενίσχυση της φήμης της ως χρηματοπιστωτικό κέντρο θα μπορούσε να χρεώσει στον κάθε πολίτη της έναν λογαριασμό ύψους 13.500 ελβετικά φράγκα (12.550 ευρώ).

Τα κεφάλαια αυτά είναι δυνάμει κρίσιμα για τη σωτηρία όχι μόνο των καταθετών της Credit Suisse αλλά ουσιαστικά και του ίδιου του τραπεζικού συστήματος, δηλαδή της βαριάς βιομηχανίας της ελβετικής οικονομίας.

Σύμφωνα με το «Bloomberg», για να στηριχτεί η Credit Suisse Group, η ελβετική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να διαθέσει έως και 109 δισ. φράγκα, γεγονός που θα πλήξει τουλάχιστον 8,7 εκατ. πολίτες της Ελβετίας, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Δεν είναι πάντως σαφές ακόμη κατά πόσο η Credit Suisse θα κάνει χρήση του ποσού αυτού που της διαθέτει η ελβετική κυβέρνηση.

Εκτός από τις οικονομικές εγγυήσεις, η ελβετική κυβέρνηση συμφώνησε να αλλάξει τη νομοθεσία που παρακάμπτει την έγκριση των μετόχων. Στη συνέχεια η χρηματοπιστωτική ρυθμιστική Αρχή της χώρας διέγραψε ομόλογα της Credit Suisse αξίας περίπου 16 δισ. φράγκων για να αυξήσει το βασικό κεφάλαιο της τράπεζας. 

Όμως σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο, αν και κάποιοι εκφράζουν τη λαϊκή τους οργή για την κίνηση αυτή, η πλειονότητα των Ελβετών κατανοεί τη σημασία της και συντάσσονται με τον κυβερνητικό χειρισμό. Συνεπώς, δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξον έντονες αντιδράσεις. 

Αξίζει να αναφερθεί ότι εκ νέου διάσωση των καλοπληρωμένων τραπεζιτών προκάλεσε διαμαρτυρίες. Τη Δευτέρα  συγκεντρώθηκαν περίπου 200 διαδηλωτές έξω από τα κεντρικά γραφεία της Credit Suisse στη Ζυρίχη, φωνάζοντας «επανάσταση» και «καταστρέψτε τους πλούσιους», εκτόξευσαν μερικά αυγά και διαλύθηκαν ήσυχα, με την Αστυνομία απλώς να παρακολουθεί.

Σχετικά Άρθρα