Credit Suisse: Η ελβετική κυβέρνηση αναστέλλει τα bonus των golden boys της τράπεζας

 Credit Suisse: Η ελβετική κυβέρνηση αναστέλλει τα bonus των golden boys της τράπεζας

FILE PHOTO: Switzerland’s national flag flies above a logo of Swiss bank Credit Suisse in front of a branch office in Bern, Switzerland November 29, 2022. REUTERS/Arnd Wiegmann/File Photo

Η κυβέρνηση της Ελβετίας ανακοίνωσε ότι αναστέλλει προσωρινά ορισμένα μπόνους για το προσωπικό της Credit Suisse Group AG μετά την εξαγορά της τράπεζας με κρατική μεσολάβηση από την ανταγωνιστική UBS Group AG.

Το κυβερνών ομοσπονδιακό συμβούλιο ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι επικαλείται τον ελβετικό νόμο περί τραπεζών που του επιτρέπει να επιβάλλει μέτρα που σχετίζονται με τις αποδοχές «εάν σε μια συστημικά σημαντική τράπεζα χορηγηθεί άμεση ή έμμεση κρατική ενίσχυση από ομοσπονδιακά κεφάλαια».

Οποιοδήποτε πάγωμα της πληρωμής μπόνους, ακόμη και αν είναι προσωρινό, μπορεί να ωθήσει περισσότερους τραπεζίτες της Credit Suisse να αποχωρήσουν.

Το εκτελεστικό συμβούλιο της Credit Suisse αποφάσισε τη Δευτέρα να παραιτηθεί από τις μεταβλητές αποδοχές του για το οικονομικό έτος 2022, δήλωσε η κυβέρνηση. Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση είπε ότι δεν πρόκειται να απαγορεύσει αναδρομικά τις «ήδη χορηγηθείσες και άμεσα πληρωτέες μεταβλητές αποδοχές για τους υπαλλήλους της Credit Suisse για το οικονομικό έτος 2022».

«Στόχος αυτού είναι επίσης να αποφευχθεί ο αντίκτυπος στους εργαζόμενους που δεν προκάλεσαν οι ίδιοι την κρίση», ανέφερε. Ωστόσο, η κυβέρνηση είπε ότι έδωσε εντολή στο Υπουργείο Οικονομικών της Ελβετίας να «προτείνει περαιτέρω μέτρα» για τις μεταβλητές αποδοχές για το 2022 και μετά.

Η ανακοίνωση της ελβετικής κυβέρνησης

«Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο αναγνώρισε ότι το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών (FDF) αναστέλλει προσωρινά ορισμένες μορφές μεταβλητών αποδοχών για τους υπαλλήλους της Credit Suisse μέσω εντολής προς την τράπεζα. Το μέτρο αυτό σχετίζεται με ήδη χορηγηθείσες αλλά αναβαλλόμενες αποδοχές για τα οικονομικά έτη έως το 2022, για παράδειγμα με τη μορφή απονομής μετοχών. Επιπλέον, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο έδωσε εντολή στο FDF να προτείνει περαιτέρω μέτρα για τις μεταβλητές αποδοχές για τα οικονομικά έτη έως το 2022 και μετά. Αυτό βασίστηκε στις αποφάσεις που ελήφθησαν ήδη την περασμένη εβδομάδα.

Το άρθρο 10α του Τραπεζικού Νόμου ορίζει ότι το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο θα επιβάλει μέτρα που σχετίζονται με τις αποδοχές εάν σε μια συστημικά σημαντική τράπεζα χορηγηθεί άμεσα ή έμμεσα κρατική ενίσχυση από ομοσπονδιακά κεφάλαια. Με βάση τα ψηφίσματα της 16ης Μαρτίου 2023, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο ανακοίνωσε ήδη την Κυριακή ότι θα διατάξει μέτρα σχετικά με τις αποδοχές σύμφωνα με το άρθρο 10α του Τραπεζικού νόμου.

Στις 20 Μαρτίου 2023, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο αναγνώρισε ότι το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Credit Suisse είχε αποφασίσει να παραιτηθεί από τη μεταβλητή αμοιβή του για το οικονομικό έτος 2022. Για λόγους ασφάλειας δικαίου, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο απέχει από την αναδρομική απαγόρευση των ήδη χορηγηθεισών και άμεσα καταβλητέων μεταβλητών αποδοχών για τους υπαλλήλους της Credit Suisse για το οικονομικό έτος 2022. Στόχος είναι επίσης να αποφευχθεί ο αντίκτυπος των εργαζομένων που δεν προκάλεσαν οι ίδιοι την κρίση.

Ωστόσο, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο έλαβε υπόψη το γεγονός ότι το FDF αναστέλλει προσωρινά τις ήδη χορηγηθείσες αλλά αναβαλλόμενες μεταβλητές αποδοχές για τα οικονομικά έτη έως το 2022 μέσω εντολής προς την Credit Suisse. Οι μόνες εξαιρέσεις είναι οι αναβαλλόμενες πληρωμές που βρίσκονται ήδη στη διαδικασία εξόφλησης. Η αναβαλλόμενη μεταβλητή αμοιβή είναι μια συνιστώσα μεταβλητού μισθού που απονέμεται επίσης, αλλά δεν καταβάλλεται μέχρι μια μελλοντική ημερομηνία, π.χ. μοιράζονται βραβεία.

Επιπλέον, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο έδωσε εντολή στο FDF να προτείνει περαιτέρω μέτρα για τις μεταβλητές αποδοχές για τα οικονομικά έτη έως το 2022 και μετά».

Σχετικά Άρθρα