Χαρίτσης: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μεθοδεύει και την ιδιωτικοποίηση του νερού

 Χαρίτσης: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μεθοδεύει και την ιδιωτικοποίηση του νερού

«Από το πρωθυπουργικό διάγγελμα του «φταίει ο σταθμάρχης» μέχρι το πρόσφατο «όλοι φταίνε» και τα χθεσινά ανερυθρίαστα ψέματα για την τηλεδιοίκηση, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση προσβάλλουν τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού» δήλωσε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ και βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης, κατά την ομιλία του στη Βουλή επί του πολυνομοσχεδίου- σκούπα του ΥΠΕΝ. 

Και πρόσθεσε: «Αν η κυβέρνηση είχε την παραμικρή διάθεση να συναισθανθεί τις συνέπειες των επιλογών της, δεν θα συζητούσαμε σήμερα ένα νομοσχέδιο που έχει ως στόχο την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και του πιο κρίσιμου δημόσιου αγαθού, του νερού».

«Η ιδιωτικοποίηση κρίσιμων δημόσιων πόρων και κοινωνικών αγαθών μεταφράζεται σε αύξηση του κόστους για τους πολίτες και απαξίωση των υποδομών» συνέχισε ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ. «Το είδαμε και στο ρεύμα, όπου το ξεπούλημα της ΔΕΗ και των δικτύων οδήγησε σε εκτόξευση των τιμολογίων και πλήρη απορρύθμιση της αγοράς» πρόσθεσε, τονίζοντας παράλληλα: «Τα τελευταία περίπου 20 χρόνια είχαμε ανάκτηση της ιδιοκτησίας των δικτύων ύδρευσης από τις δημοτικές αρχές σε τουλάχιστον 180 πόλεις 35 χωρών. Χαρακτηριστικά στην Ευρώπη είναι τα παραδείγματα του Βερολίνου και του Παρισιού».

«Οι αντιδράσεις στο νομοσχέδιο ξεπερνούν κατά πολύ τα στενά όρια της κομματικής αντιπαράθεσης» υπογράμμισε ο βουλευτής, αναφερόμενος στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, στο υπόμνημα της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, το πλήθος αντιδράσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης, με χαρακτηριστική την Απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, καθώς και την επιστολή του Συνηγόρου του Πολίτη.

Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «εδώ και 3,5 χρόνια προωθεί την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων, με την εφαρμογή των ΣΔΙΤ ακόμα και για μεγάλα έργα επεξεργασίας απορριμμάτων που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προεντάξει στο ΕΣΠΑ ως δημόσια έργα». Και πρόσθεσε: «Στο ίδιο ακριβώς πλαίσιο συνεχίζει και την απαξίωση των Ενεργειακών Κοινοτήτων, που θεσμοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2017. Τους Συνεταιρισμούς δηλαδή που επιτρέπουν στους πολίτες να συμμετέχουν στην παραγωγή ενέργειας».

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιμένει στην πολιτική της πλήρους απορρύθμισης, της χαλάρωσης των κανόνων δικαίου, της αχαλίνωτης ιδιωτικοποίησης στο όνομα της κερδοφορίας των λίγων» δήλωσε ο τομεάρχης Ανάπτυξης. «Και το κάνει αυτό την στιγμή που η χώρα μας πενθεί για μία τραγωδία η οποία στον πυρήνα της αναδεικνύει το που μας οδηγεί η διάλυση των δημόσιων πολιτικών».

«Η ελληνική κοινωνία απαιτεί πολιτική αλλαγή. Για σύγχρονη περιβαλλοντική νομοθεσία και ισχυρές δημόσιες πολιτικές που θα εξασφαλίζουν την ασφάλεια και την ευημερία του συνόλου της κοινωνίας μας» τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης. Και κατέληξε: «Όποτε και να γίνουν τελικά οι εκλογές, αυτές θα ανοίξουν τον δρόμο για μια νέα, προοδευτική κυβέρνηση στη χώρα. Που θα έχει ένα μεγάλο στοίχημα μπροστά της: να αποκαταστήσει την σχέση εμπιστοσύνης της Πολιτείας με την κοινωνία».