Υπόθεση “Noor 1”: Ο Άρειος Πάγος αναίρεσε την απόφαση – Θα δικαστούν ξανά όσοι αφέθηκαν ελεύθεροι

 Υπόθεση “Noor 1”: Ο Άρειος Πάγος αναίρεσε την απόφαση – Θα δικαστούν ξανά όσοι αφέθηκαν ελεύθεροι

Στο εδώλιο θα κάτσουν εκ νέου οι καταδικασθέντες για την υπόθεση μεταφοράς 2,1 τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor 1».

Νέο εδώλιο στήνεται στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά, για τους καταδικασθέντες για την υπόθεση της μεταφοράς των 2,1 τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor 1» τον Ιούνιο του 2014, καθώς ο Άρειος Πάγος αναίρεσε την δευτεροβάθμια δικαστική απόφαση, με την οποία τους χορηγήθηκε ελαφρυντικό, που «έσπασε» τα ισόβια και κυκλοφορούσαν ελεύθεροι.

Με την ίδια απόφαση του Αρείου Πάγου απορρίφθηκε η αίτηση αναίρεσης της Αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου Αν. Δημητριάδου, που αφορούσε την δευτεροβάθμια απόφαση, με την οποία είχαν απαλλαγεί οι Αιμίλιος Κοτσώνης και Βασίλειος Κουρούβανης οι οποίοι είχαν καταδικαστεί πρωτόδικα.

Με βάση την απόφαση αυτή του ΑΠ, αθωώθηκαν αμετάκλητα οι κατηγορούμενοι Κοτσώνης – Κουρούβανης.

Το Ε Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου με την υπ’ αριθμ. 447 / 16-03-2023 απόφαση του, έκανε δεκτή εν μέρει την αίτηση αναίρεσης που είχε ασκήσει η Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αναστασία Δημητριάδου.

Το δικαστήριο με πρόεδρο την αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου Μαρία Βασδέκη και εισηγήτρια την γνωστή από την δίκη της Χρυσής Αυγής αρεοπαγίτη Μαρία Λεπενιώτη, αναίρεσε την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά που είχε εκδοθεί τον Οκτώβριο του 2020 με την οποία είχε χορηγηθεί στους κατηγορούμενους το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη με αποτέλεσμα να «σπάσουν» τα ισόβια που τους είχαν επιβληθεί πρωτοδίκως και να καταδικαστούν σε 18 έτη κάθειρξη.

Μάλιστα λίγους μήνες μετά την απόφαση σχεδόν όλοι οι καταδικασθέντες, με πρώτον τον Ευθύμιο Γιαννουσάκη τον Ιανουάριο του 2021, αποφυλακίστηκαν καθώς είχαν συμπληρώσει τα 2/5 της συνολικής ποινής των 18 ετών, με ευνοϊκό συνυπολογισμό των ημερομισθίων μέσα στην φυλακή.

Ο Γιαννουσάκης που είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στη μεταφορά των ναρκωτικών, αφέθηκε ελεύθερος 6 χρόνια μετά την κράτηση του και μάλιστα πρώτος, καθώς είχε μεροκάματα που υπολογίστηκαν ακόμα πιο ευνοϊκά λόγω της κράτησης του στις φυλακές Αυλώνα.

Μετά την αναίρεση της δικαστικής απόφασης, παραμένει σε ισχύ η πρωτόδικη απόφαση και η ισόβια κάθειρξη.

Οι καταδικασθέντες που αφέθηκαν ελεύθεροι, θα πρέπει να επιστρέψουν στη φυλακή για να δικαστούν εκ νέου από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά, από άλλους δικαστές από αυτούς που τους χορήγησαν το ελαφρυντικό.

Εκτός από τον Ευθύμιο Γιαννουσάκη, θα ξαναδικαστούν ο Γιώργος Μπουρδούβαλης, τρεις Τούρκοι που συσκεύαζαν το φορτίο της ηρωίνης, ο Ιρανός που επέβαινε στο «Noor 1» και ο Έλληνας ιδιοκτήτης της αποθήκης στο Κορωπί όπου είχαν αποθηκεύσει την ηρωίνη.

Οι καταδικασθέντες θα δικαστούν εκ νέου από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά και κινδυνεύουν με ισόβια κάθειρξη, αν δεν τους χορηγηθεί από τους δικαστές ελαφρυντικό.

Σχετικά Άρθρα