Συνάντηση Τσαβούσογλου-Δένδια: Μήνυμα ενότητας και αλληλοστήριξης – Η Άγκυρα στηρίζει την υποψηφιότητα της Αθήνας για το ΣΑ του ΟΗΕ

 Συνάντηση Τσαβούσογλου-Δένδια: Μήνυμα ενότητας και αλληλοστήριξης – Η Άγκυρα στηρίζει την υποψηφιότητα της Αθήνας για το ΣΑ του ΟΗΕ

Μηνύματα ενότητας και αλληλοστήριξης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, εξέπεμψε η συνάντηση του Νίκου Δένδια και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες, αποτυπώνοντας για ακόμη μία φορά τη νέα σελίδα που έχει αρχίσει να γράφεται στα ελληνοτουρκικά, μετά την θερμή και απλόχερη βοήθεια της χώρας μας στην Τουρκία κατά την διάρκεια του φονικού σεισμού.

Πιο αναλυτικά, η Τουρκία θα στηρίξει την υποψηφιότητα της Ελλάδας για τη μη μόνιμη έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ η Αθήνα θα υποστηρίξει την Άγκυρα στην υποψηφιότητα για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του IMO, όπως ενημέρωσε ο Νίκος Δένδιας μετά τη συζήτηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας στις δηλώσεις του, ωστόσο, ευχαρίστησε τον Τούρκο ομόλογό του. Τόσο για την άμεση επικοινωνία μετά την τραγωδία στα Τέμπη, όσο και για το γεγονός ότι η Τουρκία αποφάσισε να εκδώσει στην Ελλάδα τον πατέρα του μηχανοδηγού Ναλμπάντη που σκοτώθηκε στα Τέμπη, έτσι ώστε να μπορέσει αυτός να δώσει το «παρών» στην κηδεία του γιου του.

https://twitter.com/NikosDendias/status/1637819473032773632

«Μόλις ολοκληρώσαμε μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση με τον φίλο μου, τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ακριβώς πριν από τη Διάσκεψη Δωρητών για την υποστήριξη του λαού στην Τουρκία και τη Συρία, στην οποία θα πάμε μαζί αμέσως μετά», ανέφερε ο Νίκος Δένδιας και πρόσθεσε:

«Είχα την ευκαιρία να ευχαριστήσω τον Μεβλούτ, γιατί ήταν ο πρώτος Υπουργός που με πήρε τηλέφωνο μετά την τραγωδία στα Τέμπη και μου είπε τα συλλυπητήριά του, τα συλλυπητήρια του Προέδρου Ερντογάν και επίσης βοήθεια, αν χρειαστεί. Είχα επίσης την ευκαιρία να τον ευχαριστήσω για τον κρατούμενο στις τουρκικές φυλακές που εξέδωσε η Τουρκία στην Ελλάδα για να παραστεί στην κηδεία του γιου του, μετά την τραγωδία στα Τέμπη».

Τέλος, ο κ. Δένδιας επεσήμανε πως «Και ένα τρίτο ευχαριστώ που έπρεπε να προσφέρω στον Μεβλούτ είχε να κάνει με την πολύ σημαντική ανακοίνωσή του ότι η Τουρκία θα στηρίξει και θα ψηφίσει υπέρ της Ελλάδας στην εκστρατεία της για μια μη μόνιμη έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ 2025-26. Είχα επίσης την ευκαιρία να ενημερώσω τον συνάδελφό μου ότι η Ελλάδα θα στηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΙΜΟ. Και πάλι, ήταν μεγάλη μου χαρά, αγαπητέ Μεβλούτ, που σε είδα και ελπίζω να ξαναβρεθούμε σύντομα».

Τσαβούσογλου: Είμαι χαρούμενος για την καλύτερη ατμόσφαιρα μεταξύ μας

Ευχαριστώντας την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για τη στήριξη και την αλληλεγγύη τους μετά τους σεισμούς στην Τουρκία, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι ήταν πολύ ευγενικό από τον Νίκο Δένδια που επισκέφτηκε προσωπικά την Τουρκία, ότι επισκέφθηκαν τη Χατάι με τον Έλληνα ομόλογό του και ότι ο ίδιος και οι συμπατριώτες του είναι ευγνώμονες.

Εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα και τον ελληνικό λαό μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, ο Τούρκος υπουργός είπε: «Η Τουρκία και ο Πρόεδρος (Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν δεν δίστασαν να μεταφέρουν τον κρατούμενο που ήθελε να παραστεί στην κηδεία του γιου του, ο οποίος ήταν μηχανικός. Αυτό είναι σημάδι εμπιστοσύνης. Λόγω της καλύτερης ατμόσφαιρας στις σχέσεις μας. Είμαι τόσο χαρούμενος».

Επισημαίνοντας ότι αυτή η θετική ατμόσφαιρα αντικατοπτρίζεται και στη συνεργασία σε διεθνείς πλατφόρμες, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υπογράμμισε: «Ο Νίκος μίλησε και για τις λεπτομέρειες αυτής της αμοιβαίας υποστήριξης. Σήμερα αποφασίσαμε να στηρίξουμε τις υποψηφιότητες μας. Ελπίζω να συνεχίσουμε αυτή τη συνεργασία σε διεθνείς πλατφόρμες».

Τέλος, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι αυτό θα αντανακλάται και τις διμερείς σχέσεις και ότι συμφώνησαν να συναντηθούν ξανά στο εγγύς μέλλον, προσθέτοντας ότι θα χαρεί να φιλοξενήσει τον Νίκο Δένδια στην Τουρκία ή ότι μπορούν να συναντηθούν όποτε και όπου είναι δυνατόν.

https://twitter.com/MevlutCavusoglu/status/1637799212459982848