Συλλαλητήρια για το νερό στη Βουλή

 Συλλαλητήρια για το νερό στη Βουλή

Συλλαλητήρια έξω από τη Βουλή θα πραγματοποιηθούν σήμερα Δευτέρα 20 Μαρτίου με κεντρικό αίτημα να αποσυρθεί το πολυνομοσχέδιο, που όπως αναφέρουν οι φορείς που τα καλούν, ιδιωτικοποιεί το νερό.

Η πρώτη συγκέντρωση έχει ανακοινωθεί για τις 4.30μμ έξω από τη Βουλή από την «Πρωτοβουλία για τη διασφάλιση της δημόσιας διαχείρισης του νερού».

Όπως αναφέρουν μεταξύ άλλων οι διοργανωτές: «Το πολυνομοσχέδιο διευρύνει τις αρμοδιότητες της ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) η οποία μετονομαζόμενη σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων αναλαμβάνει επιπλέον τη «ρύθμιση» των υπηρεσιών ύδρευσης, αποχέτευσης και διαχείρισης αστικών αποβλήτων. Αυτό σημαίνει ότι στρώνεται νομικά το έδαφος για την ανάπτυξη αγοράς σε αυτούς τους τομείς κατά τα πρότυπα της αγοράς ενέργειας, τις συνέπειες της οποίας τις βλέπουμε κάθε μήνα στους εξωφρενικούς λογαριασμούς του ρεύματος και του φυσικού αερίου.

Το πολυνομοσχέδιο συνιστά κατάφωρη αντιδημοκρατική εκτροπή επειδή καταπατά τις αποφάσεις 1906/2014, 190 & 191/2022 της Ολομέλειας και 1886/2022 του Δ΄ τμήματος του ΣτΕ, σύμφωνα με τις οποίες το Σύνταγμα δεν επιτρέπει την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, το ιδιωτικό Υπερταμείο δεν μπορεί να διαχειρίζεται τέτοιες υπηρεσίες, ο κύκλος των υπηρεσιών ύδρευσης- αποχέτευσης είναι ενιαίος – αδιάσπαστος, υπόκειται σε δημόσιο έλεγχο και το νερό δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται σαν εμπορικό προϊόν».

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας σε ανακοίνωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: «καταγγέλλει το πολυνομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση και ανοίγει τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης – αποχέτευσης και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενώ παράλληλα περνά μια σειρά αντιπεριβαλλοντικές ρυθμίσεις που διευκολύνουν το χτίσιμο σε αιγιαλούς και υποβαθμίζουν την προστασία περιοχών natura. Το πολυνομοσχέδιο συνιστά κατάφωρη αντιδημοκρατική εκτροπή αφού, σύμφωνα με το Σύνταγμα, το νερό δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται σαν εμπορικό προϊόν. Το ΕΚΑ στηρίζει τον αγώνα και τις κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί για τις 20 Μαρτίου, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, ενός από τα υπέρτατα αγαθά της φύσης προς τον άνθρωπο. Το νερό ανήκει σε όλους και όχι στους επιχειρηματικούς ομίλους».

Στις 7μμ καλεί έξω από τη Βουλή το ΠΑΜΕ που σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Έξω οι εργολάβοι, κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο νερό και τη διαχείρισή του.
Φτηνό και ποιοτικό νερό. Άμεση μείωση όλων των τιμολογίων, κυρίως σε ανέργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους.
Καμία διακοπή νερού για χρέη σε εργατικές και λαϊκές οικογένειες.

Συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά, πιο δυναμικά! Επόμενο αγωνιστικό ραντεβού στο νέο μεγάλο συλλαλητήριο τη Δευτέρα 20 Μάρτη στις 7 το απόγευμα στο Σύνταγμα ενάντια στο νομοσχέδιο που ιδιωτικοποιεί το νερό και στη σύσκεψη Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων, Συνδικάτων και άλλων μαζικών φορέων που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Μάρτη, στις 7μμ στο κλειστό γήπεδο του Σπόρτιγκ».

Σχετικά Άρθρα