New York Times: Επιβεβαιώνει την παρακολούθηση της Άρτεμις Σίφορντ – Βρέθηκε στο στόχαστρο του Predator και της ΕΥΠ

 New York Times: Επιβεβαιώνει την παρακολούθηση της Άρτεμις Σίφορντ – Βρέθηκε στο στόχαστρο του Predator και της ΕΥΠ

Την αποκάλυψη ότι η αμερικανίδα πρώην μάνατζερ πολιτικής κυβερνοασφάλειας για το Facebooκ και μέλος στο ευρωπαϊκό κέντρο του αμερικανικού think tank Atlantic Council, Άρτεμις Σίφορντ, Άρτεμις Σίφορντ, βρέθηκε εκτός από το στόχαστρο του Predator και σε αυτό της ΕΥΠ, όπως προέκυψε από σχετικό έλεγχο της ΑΔΑΕ στον οποίο προσέφυγε, επιβεβαιώνει ρεπορτάζ των New York Times.

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Μια ελληνο-αμερικανίδα υπήκοος  που εργαζόταν στην ομάδα ασφάλειας και εμπιστοσύνης του Meta ενώ βρισκόταν στην Ελλάδα, υποβλήθηκε σε παρακολούθηση ενός έτους από την ελληνική εθνική υπηρεσία πληροφοριών και χακάρισε με ένα ισχυρό εργαλείο κυβερνοκατασκοπείας, σύμφωνα με έγγραφα που έλαβαν οι New York Times και αξιωματούχοι με γνώση. της υπόθεσης.

Η αποκάλυψη είναι η πρώτη γνωστή περίπτωση Αμερικανού πολίτη που στοχοποιείται σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την προηγμένη τεχνολογία κατασκοπείας, η χρήση της οποίας έχει γίνει αντικείμενο διευρυνόμενου σκανδάλου στην Ελλάδα.

Αποδεικνύει ότι η παράνομη χρήση spyware εξαπλώνεται πέρα ​​από τη χρήση από αυταρχικές κυβερνήσεις εναντίον φυσιογνωμιών της αντιπολίτευσης και δημοσιογράφων, και έχει αρχίσει να εισχωρεί στις ευρωπαϊκές δημοκρατίες, παγιδεύοντας ακόμη και έναν ξένο υπήκοο που εργάζεται για μια μεγάλη παγκόσμια εταιρεία.

Το ταυτόχρονο πάτημα του τηλεφώνου του στόχου από την εθνική υπηρεσία πληροφοριών και ο τρόπος με τον οποίο παραβιάστηκε υποδηλώνουν ότι η υπηρεσία κατασκοπείας και όποιος εμφύτευσε το spyware, γνωστό ως Predator, δούλευαν χέρι-χέρι.

Η τελευταία περίπτωση έρχεται καθώς πλησιάζουν οι εκλογές στην Ελλάδα, η οποία συγκλονίζεται από ένα αυξανόμενο σκάνδαλο υποκλοπών και παράνομου spyware από πέρυσι, εγείροντας κατηγορίες ότι η κυβέρνηση έκανε κατάχρηση των εξουσιών της υπηρεσίας κατασκοπείας της για παράνομους σκοπούς.

Το spyware Predator που μόλυνε τη συσκευή διατίθεται στην αγορά από εταιρεία με έδρα την Αθήνα και έχει εξαχθεί από την Ελλάδα με την ευλογία της κυβέρνησης, κατά ενδεχόμενη παραβίαση των νόμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θεωρούν τέτοια προϊόντα πιθανά όπλα, ανακάλυψαν οι New York Times τον Δεκέμβριο. Η ελληνική κυβέρνηση έχει αρνηθεί τη χρήση του Predator και έχει νομοθετήσει κατά της χρήσης spyware, το οποίο χαρακτήρισε «παράνομο».

«Οι ελληνικές αρχές και οι υπηρεσίες ασφαλείας δεν έχουν αποκτήσει ή χρησιμοποιήσει ποτέ το λογισμικό παρακολούθησης Predator. Το να προτείνουμε διαφορετικά είναι λάθος», ανέφερε σε email ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

“Η εικαζόμενη χρήση αυτού του λογισμικού από μη κυβερνητικά κόμματα βρίσκεται υπό συνεχή δικαστική έρευνα.”

«Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που ψήφισαν νομοθεσία που απαγορεύει την πώληση, χρήση και κατοχή κακόβουλου λογισμικού τον Δεκέμβριο του 2022, η οποία έχει τις πιο σοβαρές νομικές συνέπειες και αυστηρές κυρώσεις για φυσικά και νομικά πρόσωπα που εμπλέκονται σε τέτοιο αδίκημα», κ. Οικονόμου, συνεχίζεται.

«Η ίδια νομοθεσία περιλαμβάνει διατάξεις για την αναδιάρθρωση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, πρόσθετες διασφαλίσεις για τη νόμιμη παρακολούθηση και εκσυγχρονισμό των διαδικασιών για το απόρρητο των επικοινωνιών».

Επέμεινε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε καμία σχέση με το εργαλείο κυβερνοπαρακολούθησης, αλλά ότι αδιαφανείς παράγοντες μπορεί να το χρησιμοποίησαν πίσω από τις πλάτες των αρχών. Η πιο πρόσφατη υπόθεση επικεντρώνεται στην Άρτεμις Σίφορντ, απόφοιτη του Χάρβαρντ και του Στάνφορντ, η οποία εργάστηκε από το 2020 έως τα τέλη του 2022 ως διαχειριστής εμπιστοσύνης και ασφάλειας στη Meta, τη μητρική εταιρεία του Facebook, ενώ ζούσε εν μέρει στην Ελλάδα.

Στο ρόλο της στο Meta, η κα Seaford εργάστηκε σε ζητήματα πολιτικής σχετικά με την κυβερνοασφάλεια και διατήρησε επίσης εργασιακές σχέσεις με Έλληνες αλλά και άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Αφού είδε το όνομά της σε μια λίστα στόχων spyware που διέρρευσε στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης τον περασμένο Νοέμβριο, πήγε το τηλέφωνό της στο The Citizen Lab στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, τους κορυφαίους εμπειρογνώμονες της εγκληματολογίας στον κόσμο σε θέματα spyware.

Σχετικά Άρθρα