Κωνσταντίνος Μανωλόπουλος: Το πόσιμο νερό είναι απαραίτητο για την διατήρηση της υγείας μας

 Κωνσταντίνος Μανωλόπουλος: Το πόσιμο νερό είναι απαραίτητο για την διατήρηση της υγείας μας

Το νερό είναι το πιο σημαντικό θρεπτικό συστατικό στη ζωή του ανθρώπου και είναι απαραίτητο για να παραμένουμε υγιείς. Παρόλα αυτά, πολλοί άνθρωποι δεν πίνουν αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα υγείας. Το νερό αποτελεί περίπου το 60% του σωματικού μας βάρους και είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία όλων των οργάνων.

Δρ. Κωνσταντίνος Μανωλόπουλος MD DPhil (Oxford) FRCP Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος, Διευθυντής Τομέα Μη-Επεμβατικής Θεραπείας Θυρεοειδούς Αδένα, Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού Therapis Hospital

Είναι σημαντικό στοιχείο όλων των κυττάρων και των διαφόρων χημικών αντιδράσεων που λαμβάνουν μέρος σε αυτά. Σε πιο γενικό επίπεδο, το σώμα μας χρησιμοποιεί νερό για να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος, να απομακρύνει βλαβερές ουσίες, να λιπαίνει τις αρθρώσεις και να υποστηρίζει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Όταν δεν πίνουμε αρκετό νερό υπάρχει κίνδυνος αφυδάτωσης, κάτι που μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, κόπωση και ξηροδερμία.

Η κατανάλωση αρκετού νερού είναι απαραίτητη για τους αθλητές και οποιονδήποτε ασχολείται με σωματική δραστηριότητα. Όταν ασκούμαστε, το σώμα μας παράγει θερμότητα και ιδρώνουμε για να δροσιστούμε και να διατηρήσουμε τη θερμοκρασία του σώματός μας σε σταθερά επίπεδα. Η παραγωγή ιδρώτα από το δέρμα μπορεί να μας κάνει να χάσουμε σημαντική ποσότητα νερού, οδηγώντας σε αφυδάτωση. Η αφυδάτωση σχετίζεται σε μειωμένη σωματική απόδοση και ακόμη και μια μικρή μείωση στα επίπεδα ενυδάτωσης μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην αθλητική απόδοση. Είναι λοιπόν σημαντικό να καταναλώνει κανείς νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι το πόσιμο νερό είναι μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση στα διάφορα ποτά που μπορεί να βρει κανείς στην αγορά και στοχεύουν στην άθληση, τα οποία συχνά περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα και άλλα τεχνητά συστατικά. Για αθλητές που ασκούνται σε επαγγελματικό επίπεδο, το νερό πρέπει να συνοδεύεται από συγκεκριμένα ιχνοστοιχεία και ηλεκτρολύτες, η ακριβής σύσταση των οποίων πρέπει αν εξατομικεύεται από εξειδικευμένος σε αυτόν τον τομέα διατροφολόγους και αθλιάτρους.

Το νερό μπορεί να βοηθήσει τα άτομα που προσπαθούν να διαχειριστούν το βάρος τους. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση νερού πριν από τα γεύματα μπορεί να μειώσει τον αριθμό των θερμίδων που καταναλώνονται κατά τη διάρκεια του γεύματος.

  • Αυτό συμβαίνει επειδή το νερό μπορεί να βοηθήσει να αισθανθούμε πιο χορτάτοι, γεγονός που μπορεί να μειώσει την ποσότητα του φαγητού που τρώμε. Επιπλέον, το πόσιμο νερό μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του μεταβολισμού, κάτι που είναι απαραίτητο για μια πιο σταθερή απώλεια βάρους. Για αυτόν το λόγο το ποσοστό νερού του σώματος πρέπει να παρακολουθείται και να ρυθμίζεται σωστά σε όσους ακολουθούν ένα πρόγραμμα διατροφής με στόχο να χάσουν κιλά.

Το νερό παίζει σημαντικό ρόλο έχοντας θετικό αντίκτυπο στο δέρμα και τα μαλλιά. Είναι απαραίτητο για τη διατήρηση μιας υγιούς επιδερμίδας, καθώς βοηθά στην ενυδάτωση του δέρματος και στη μείωση της εμφάνισης λεπτών γραμμών και ρυτίδων. Βοηθά επίσης στην αποβολή διάφορων τοξινών από το σώμα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε καθαρότερο δέρμα. Ομοίως, το νερό είναι απαραίτητο για τη διατήρηση υγιών μαλλιών, καθώς βοηθά στην ενυδάτωση του τριχωτού της κεφαλής.

  • Η επαρκής κατανάλωση νερού είναι ένας βασικός παράγοντας στην πρόληψη της νεφρολιθίασης. Οι πέτρες στα νεφρά είναι μικρές, σκληρές εναποθέσεις που σχηματίζονται στα νεφρά και μπορούν να προκαλέσουν σημαντικό πόνο όταν περνούν από το ουροποιητικό σύστημα ή και σοβαρά προβλήματα στη νεφρική λειτουργία σε περίπτωση απόφραξης.

Η αφυδάτωση είναι μια κοινή αιτία νεφρολιθίασης, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε συμπυκνωμένα ούρα με επακόλουθο σχηματισμό κρυστάλλων που είναι η βάση για να σχηματιστούν πέτρες.

Συμπερασματικά, το πόσιμο νερό είναι απαραίτητο για την διατήρηση της υγείας μας. Ποια είναι όμως η σωστή ποσότητα νερού που πρέπει να καταναλώνουμε; Αυτό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία, το φύλο, το επίπεδο σωματικής ή αθλητικής δραστηριότητας και την θερμοκρασία περιβάλλοντος. Επίσης εξαρτάται και από το αν υπάρχουν προβλήματα υγείας, όπως καρδιακή ανεπάρκεια, ηπατική ή νεφρική δυσλειτουργία, όπου η ημερήσια κατανάλωση νερού πρέπει να είναι ανάλογα με τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού. Ωστόσο, κατά γενικό κανόνα, η σύσταση για ενήλικες χωρίς προβλήματα υγείας είναι να πίνουν 6 με 8 ποτήρια νερό την ημέρα. Η καθημερινή κατανάλωση νερού σε αυτές τις ποσότητες αποτελεί την βάση για να βελτιώσουμε την υγεία και την ευεξία μας συνολικά, και αξίζει να γίνει μια καλή συνήθεια.

Σχετικά Άρθρα