Γαλλία: Καταψηφίστηκαν και οι δύο προτάσεις μομφής – Οριακά η πρώτη – Προχωρά η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση Μακρόν

 Γαλλία: Καταψηφίστηκαν και οι δύο προτάσεις μομφής – Οριακά η πρώτη – Προχωρά η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση Μακρόν

Την πρώτη από τις δύο προτάσεις μομφής κατά της γαλλικής κυβέρνησης για το σχέδιο μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού της συστήματος καταψήφισε το βράδυ της Δευτέρας η Εθνοσυνέλευση.

Αυτή η πρώτη πρόταση συγκέντρωσε 278 ψήφους από τις 287 ψήφους που απαιτούνται για την πτώση της κυβέρνησης. Πρόκειται για την πρόταση μομφής που ήταν ενδεχόμενο να συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων.

Η δεύτερη πρόταση μομφής από το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λε Πεν έλαβε λιγότερη υποστήριξη από τους βουλευτές των άλλων κομμάτων, με μόλις 94 ψήφους.

Μετά τις καταψηφίσεις, η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Μακρόν, προχωρά κανονικά.

Μιλώντας πριν από τις ψηφοφορίες, ο κεντρώος βουλευτής Σαρλ ντε Κουρσόν, ένας από τους συντάκτες της πρότασης δυσπιστίας, κατηγόρησε την κυβέρνηση Μακρόν για έλλειψη «θάρρους» κατά τη διάρκεια των κοινοβουλευτικών συζητήσεων.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Μακρόν, Ορόρ Μπερζέ, κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι ενεργεί ενάντια στο κοινό καλό

Οι προτάσεις δυσπιστίας κατατέθηκαν αφότου ο Εμάνουελ Μακρόν παρέκαμψε την Εθνοσυνέλευση για να περάσει τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που αυξάνει το όριο ηλικίας από τα 64 στα 62 έτη.