ΣΥΡΙΖΑ: Νέες παρεμβάσεις – Στηλιτεύουν τις εναλλαγές στο κυβερνητικό αφήγημα, διαβάζουν δημοσκοπήσεις, σκληραίνουν αντιπολίτευση

 ΣΥΡΙΖΑ: Νέες παρεμβάσεις – Στηλιτεύουν τις εναλλαγές στο κυβερνητικό αφήγημα, διαβάζουν δημοσκοπήσεις, σκληραίνουν αντιπολίτευση

Η Κουμουνδούρου ετοιμάζεται να περάσει στην αντεπίθεση με νέες δημόσιες παρεμβάσεις, ξεδιπλώνοντας τις προτάσεις του για την επόμενη ημέρα αλλά και επανεκκινώντας τις ανοιχτές εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα. Τόσο κατά τη διάρκεια του Εκτελεστικού Γραφείου την Παρασκευή όσο και κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας το Σάββατο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξης Τσίπρας έδωσε τον πολιτικό τόνο για τις επόμενες κινήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κινήσεις που συνδέουν την πολιτική αντιπαράθεση στην κεντρική πολιτική σκηνή με την κοινωνική «έκρηξη» και τις αγωνίες των πολιτών που εκδηλώνονται στις κινητοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος. Πηγές ξεκαθαρίζουν ότι οι μαζικότατες διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα που ζητούν να μην υπάρξει συγκάλυψη για την τραγωδία των Τεμπών φέρνουν στην επιφάνεια την ανάγκη για άμεση αλλαγή πορείας της χώρας, τις οποίες, ωστόσο, πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. «να βλέπει με σεβασμό και χωρίς λογικές καπελώματος».

Στελέχη της ηγεσίας, στηλιτεύουν επίσης το γεγονός των συνεχών αλλαγών ως προς τη γραμμή που ακολουθεί η κυβέρνηση στη διαχείριση της υπόθεσης των Τεμπών.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται, πέρα από τις ανοιχτές εκδηλώσεις, οι οποίες είχαν «παγώσει» λόγω του τραγικού δυστυχήματος, να ξεκινήσουν εκ νέου οι περιοδείες των στελεχών και να ενταθούν οι δημόσιες παρεμβάσεις. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζεται μια κεντρική παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με θέμα τη συνολική λειτουργία του κράτους και των θεσμών, με βασικό στόχο την ανάδειξη της εναλλακτικής πρότασης του κόμματος στη βάση της δημοκρατικής εμβάθυνσης, της διαφάνειας και της λογοδοσίας. «Το έλλειμμα εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στο κράτος και στους θεσμούς εκδηλώνεται με τον πιο εμφατικό τρόπο, ειδικότερα μετά το τραγικό συμβάν» αναφέρουν πηγές από την ηγεσία του κόμματος, σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει την ευθύνη να αποκαταστήσει τις σχέσεις εμπιστοσύνης των πολιτών που έχουν διαρραγεί προβάλλοντας έναν άλλον δρόμο από αυτόν της κυβέρνησης.

Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσονται τα ζητήματα που αφορούν τόσο τη λειτουργία της Δικαιοσύνης όσο και της ασφάλειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ η κυβέρνηση επένδυσε στο δόγμα νόμος και τάξη, εντέλει, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, απέδειξε ότι μόνο της μέλημα είναι η διαρκής στοχοποίηση της νέας γενιάς. Παράλληλα, μέχρι το Πάσχα θα πραγματοποιηθεί η αναβληθείσα κεντρική εκδήλωση για το ιδιωτικό χρέος και την προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ θα ολοκληρωθεί και το σύνολο των ψηφοδελτίων.

Η κυβέρνηση, σχολιάζουν στην Κουμουνδούρου, «έχει ξεπεράσει κάθε όριο κυνισμού» και δρα αποκλειστικά με κριτήρια επικοινωνιακά ως προς τη διαχείριση της τραγωδίας στα Τέμπη. «Έχει αλλάξει έξι γραμμές με βάση τις μετρήσεις, επιστρατεύοντας για ακόμη μία φορά τον υπουργό “ειδικών αποστολών” Γιώργο Γεραπετρίτη» αναφέρουν πηγές. Σημειώνουν μάλιστα ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι «να θολώσει τα νερά» σε μια στιγμή ραγδαίας φθοράς για την ίδια. «Από ψέμα σε ψέμα»: αυτό καταλογίζουν στη Ν.Δ., τη στιγμή μάλιστα που το κυβερνητικό αφήγημα γύρω από τις ευθύνες αλλά και τη λειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου δείχνει ότι η κυβέρνηση είναι με την πλάτη στον τοίχο. Οι ίδιες πηγές στηλιτεύουν το γεγονός ότι, παρά τους όποιους κυβερνητικούς ισχυρισμούς, το ερώτημα παραμένει: «Τι θα εγκαινίαζε ο κ. Μητσοτάκης στη Λάρισα από τη στιγμή που το κέντρο τηλεδιοίκησης δεν λειτουργούσε;».

Η Κουμουνδούρου επικεντρώνεται στα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων, εκτιμώντας πως, πέρα από την εμφανή πτώση των κυβερνητικών ποσοστών και τη μείωση της διαφοράς μεταξύ των δύο κομμάτων στα όρια του στατιστικού λάθους, αυξάνεται και η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ένα κρίσιμο στοιχείο αφορά επίσης τη λεγόμενη «γκρίζα ζώνη» των αναποφάσιστων, στην οποία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται πως έχει περισσότερες «προσβάσεις» από το κυβερνών κόμμα. Σημαντικό δημοσκοπικό εύρημα αποτελεί και η μεγάλη μεταβολή που παρατηρείται στην παράσταση νίκης, με τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να αυξάνει εμφανώς τα ποσοστά του.

Σχετικά Άρθρα