Τσαπανίδου: ”Οι πολίτες θα στείλουν το μήνυμά τους στην κάλπη – Δεν αντέχουν άλλο την κυβέρνηση των ρουσφετιών, των απευθείας αναθέσεων, της αδιαφάνειας, του νεποτισμού”

 Τσαπανίδου: ”Οι πολίτες θα στείλουν το μήνυμά τους στην κάλπη – Δεν αντέχουν άλλο την κυβέρνηση των ρουσφετιών, των απευθείας αναθέσεων, της αδιαφάνειας, του νεποτισμού”

“Ο κόσμος φωνάζει ότι δεν αντέχει άλλο μια κυβέρνηση στην οποία κυριαρχεί ο νεποτισμός, το ρουσφέτι, οι απευθείας αναθέσεις, η αδιαφορία για την καθημερινότητα των πολιτών και η αδιαφάνεια”, διαμηνύει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Πόπη Τσαπανίδου στην εφημερίδα “Βραδυνή”. “Οι πολίτες θα στείλουν το δικό τους μήνυμα στην κάλπη”, τονίζει.

Όπως επισημαίνει η Πόπη Τσαπανίδου “το ζητούμενο της ασφάλειας αποτελεί συνολικό ζητούμενο της εποχής απέναντι σε κρίσεις και μια κυβερνητική πολιτική που παράγουν ανασφάλεια, κι αυτή τη στιγμή, ως εκ τούτου, το αίτημα που ακούγεται από παντού είναι το αίτημα για αλήθεια και δικαιοσύνη”.

Η εκπρόσωπος Τύπου σημειώνει πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη “είναι μια κυβέρνηση σχεδόν τεσσάρων ετών που δεν ευθύνεται για τίποτα ή δεν ξέρει τίποτα, και για όλα φταίνε οι άλλοι”. “Έχουμε έναν πρωθυπουργό που παρακολουθούσε τους πολιτικούς του αντιπάλους, αλλά και τα ίδια τα μέλη της κυβέρνησής του. Είναι μια κυβέρνηση που ψηλά στον κώδικα αξιών της βρίσκεται το δόγμα «οι δικοί μας και οι άλλοι». Κι όταν λένε «δικοί μας» δεν εννοούν τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας γενικώς, αλλά ένα κλειστό σύστημα εξουσίας που έχει αλώσει το κράτος προς όφελος συγκεκριμένων αυλαρχών του Μεγάρου Μαξίμου”, προσθέτει.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

Κυρία Τσαπανίδου, το πρόσφατο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη αναδεικνύει διαχρονικές ευθύνες, ολιγωρίες και καθυστερήσεις. Εάν στις εκλογές οι πολίτες επιλέξουν τον ΣυΡιζΑ ως πρώτο κόμμα με ποιον τρόπο θα αντιμετωπίσετε αυτές τις παθογένειες;

Θα μου επιτρέψετε να επισημάνω πως είναι άλλο πράγμα η ανάληψη ευθύνης και άλλο πράγμα το τσουβάλιασμα ευθυνών, όπως κάνει η κυβέρνηση για να μην αναλάβει τελικά τις δικές της ευθύνες. Συγκεκριμένα μέχρι το 2019 ήταν σε λειτουργία στέρεες δικλίδες ασφαλείας για την αποφυγή τέτοιων τραγωδιών που ζήσαμε στα Τέμπη. Για παράδειγμα μέχρι τότε η τηλεδιοίκηση στη Λάρισα λειτουργούσε, όπως λειτουργούσε και το δευτεροβάθμιο κέντρο ελέγχου στην Καρόλου. Από το 2019 αυτά διαλύθηκαν. Ακόμα, υπήρχαν σε θέσεις ευθύνης έμπειροι σταθμάρχες, με γνώση του αντικειμένου τους. Για παράδειγμα στη Λάρισα ήταν 25, αντί για 10 που είναι σήμερα. Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα από τότε που ανέλαβε πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης και υπουργός Μεταφορών ο Κώστας. Αχ. Καραμανλής τα τρένα να προχωράν στην τύχη τους. Ο σιδηρόδρομος απαξιώθηκε λόγω ανικανότητας, προχειρότητας και ιδεοληψιών. Έτσι φτάσαμε στο σημείο να δούμε δύο τρένα επί δώδεκα λεπτά να πηγαίνουν πάνω στην ίδια γραμμή, ενώ υπήρχε διπλή γραμμή, χωρίς δυνατότητα επικοινωνίας και τελικά να συγκρουστούν. Όλα αυτά, μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στις ερχόμενες εκλογές θα αποκατασταθούν. Και επιπλέον θα ξεκινήσουμε μια διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης με τους Ιταλούς, ώστε στη σύμβαση που έχουμε μαζί τους να συμπεριληφθούν τα 800 εκ ευρώ για επενδύσεις που είχαν περιληφθεί στο μνημόνιο συνεργασίας που είχε υπογραφεί με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η οργή του κόσμου για το ότι χάθηκαν τόσες αθώες ψυχές αποτυπώνεται και από τις ογκώδης διαδηλώσεις σε Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις. Πιστεύετε ότι αυτός ο θυμός του κόσμου μπορεί  να αποτυπωθεί στις κάλπες;

Βλέπουμε τον κόσμο σε όλη την Ελλάδα σε μια σειρά μεγάλων διαδηλώσεων να φωνάζει «δεν αντέχουμε άλλο». Τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια έχουμε μια κυβέρνηση που εξελέγη με προταγμα την δήθεν αριστεία και τον τεχνοκρατισμό. Και αντ’ αυτού ο κόσμος τι βλέπει; Μια κυβέρνηση που κυριαρχεί ο νεποτισμός, το ρουσφέτι, οι απευθείας αναθέσεις, η αδιαφορία για την καθημερινότητα των πολιτών και η αδιαφάνεια. Ο κ. Μητσοτάκης έρχεται από μια εποχή που το κράτος άνηκε στο κόμμα με τα γνωστά αποτελέσματα της χρεωκοπίας και της απαξίωσης του κράτους δικαίου και της επιχειρηματικότητας. Οι πολίτες, είτε αυτοί αυτοπροσδιορίζονται ως συντηρητικοί, είτε αυτοί που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικοί, ό,τι και αν έχουν ψηφίσει μέχρι σήμερα, το βλέπουν. Και είναι βέβαιο ότι θα στείλουν το δικό τους μήνυμα στην κάλπη.  

Η κυβέρνηση κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ  ότι τα χρόνια της διακυβέρνησης του δεν έκανε έργα που να διασφαλίζουν την ασφάλεια στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Τι απαντάτε;

Αρχικά θα σας απαντήσω με μια επίσημη ανακοίνωση του ΟΣΕ, ως παράδειγμα για να δούμε το όλον, όπου σημείωσε τα εξής: “Μετά τη φωτιά του Ιουλίου του 2019 στην περιοχή της Ζάχαρης Λάρισας, κατεστράφησαν τα καλώδια και ο εξοπλισμός και η τηλεδιοίκηση Λάρισας βγήκε ολοκληρωτικά εκτός λειτουργίας και καταργήθηκε”. Επιπλέον μετά την πυρκαγιά αυτή ο σταθμός στη Λάρισα είχε τη δυνατότητα παρακολούθησης των τρένων μόνο σε μια απόσταση 5 χιλιομέτρων, ενώ πιο πριν παρακολουθούσε ολόκληρη την περιοχή. Από τότε μέχρι σήμερα οι ζημιές από την πυρκαγιά του Ιουλίου του 2019 δεν είχαν αποκατασταθεί και υπήρχε μια κατάσταση όπου τα τρένα πήγαιναν στα τυφλά. Όπως σας είπα και πριν το κέντρο τηλεδιοίκησης μέχρι το 2019 λειτουργούσε κανονικά. Και για να μείνω λίγο σε αυτό. Την υλοποίηση της σύμβασης 717 για την αναδιάταξη της σηματοδότησης στον σιδηροδρομικό δίκτυο μέσα στα τέσσερα χρόνια που κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ την έφτασε στο 72%. Στα τρεισήμισι χρόνια που κυβερνά η Νέα Δημοκρατία, αντί να την ολοκληρώσει, έφτασε την υλοποίηση μόλις στο 77%! Γιατί; Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είχε επανειλημμένα φέρει αυτά τα θέματα στη Βουλή. Η απάντηση του υπουργού Μεταφορών κ. Καραμανλή ποια ήταν; Να εγκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ και να λέει με θράσος ότι θα έπρεπε να ντρέπεται που θέτει αυτές τις ερωτήσεις.

Οι πορείες και τα συλλαλητήρια κυρίως των νέων ανθρώπων εκτιμάτε κυρία Εκπρόσωπε ότι μπορεί να επαναληφθεί ένα κλίμα ανάλογο με εκείνο που υπήρχε και το 2012 με την οικονομική κρίση;

Νομίζω ότι δεν τίθεται θέμα σύγκρισης δύο διαφορετικών περιόδων, με διαφορετικά χαρακτηριστικά και διαφορετικά κοινωνικά αιτήματα. Οι πολίτες διαδήλωναν και πριν το 2012 και διαδηλώνουν και μετά. Αυτό που οφείλουμε κάθε φορά είναι να ακούμε αυτά που λένε. Το ζητούμενο της ασφάλειας αποτελεί συνολικό ζητούμενο της εποχής απέναντι σε κρίσεις και μια κυβερνητική πολιτική που παράγουν ανασφάλεια. Κι αυτή τη στιγμή, ως εκ τούτου, το αίτημα που ακούγεται από παντού είναι το αίτημα για αλήθεια και δικαιοσύνη.

Τι απαντάτε στην κυβέρνηση που σας κατηγορεί για δημιουργία τοξικού κλίματος και προσπάθεια πόλωσης και διχασμού.

Νομίζω πάει πολύ, μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον κ. Μητσοτάκη να κατηγορεί τους πολιτικούς αντιπάλους της για τοξικότητα, όταν η πρόκληση συνθηκών διχασμού και η δημιουργία τοξικού κλίματος βρίσκεται στην ατζέντα της καθημερινά. Είναι μια κυβέρνηση σχεδόν τεσσάρων ετών που δεν ευθύνεται για τίποτα ή δεν ξέρει τίποτα, και για όλα φταίνε οι άλλοι. Έχουμε έναν πρωθυπουργό που παρακολουθούσε τους πολιτικούς του αντιπάλους, αλλά και τα ίδια τα μέλη της κυβέρνησής του. Είναι μια κυβέρνηση που ψηλά στον κώδικα αξιών της βρίσκεται το δόγμα «οι δικοί μας και οι άλλοι». Κι όταν λένε «δικοί μας» δεν εννοούν τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας γενικώς, αλλά ένα κλειστό σύστημα εξουσίας που έχει αλώσει το κράτος προς όφελος συγκεκριμένων αυλαρχών του Μεγάρου Μαξίμου. Επί τέσσερα χρόνια, ανεξαρτήτως αν κάποιος ψήφισε Νέα Δημοκρατία ή όχι, αισθάνεται ότι η αναξιοκρατία βασιλεύει υπέρ του κλειστού συστήματος Μητσοτάκη. Εκεί, κ. Γιακουμή, βρίσκεται και η ρίζα της τοξικότητας. Προκειμένου να μην πειραχτεί αυτό το σύστημα, όλοι οι υπόλοιποι λοιδορούνται, υποτιμούνται και απαξιώνονται.

Σχετικά Άρθρα