Reuters: Τέσσερις μεγάλες τράπεζες ”γυρνούν την πλάτη” στην Credit Suisse – Αγώνας δρόμου για να πεισθούν καταθέτες και επενδυτές

 Reuters: Τέσσερις μεγάλες τράπεζες ”γυρνούν την πλάτη” στην Credit Suisse – Αγώνας δρόμου για να πεισθούν καταθέτες και επενδυτές

Τουλάχιστον τέσσερις μεγάλες τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των Societe Generale SA (SOGN.PA) και Deutsche Bank AG (DBKGn.DE), περιορίζουν τις νέες συναλλαγές με την Credit Suisse Group AG (CSGN.S). Αυτό υποστηρίζουν πέντε πηγές με άμεση γνώση του θέματος, ενώ η ελβετική τράπεζα προσπαθεί να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη επενδυτών και δανειοληπτών. Η Credit Suisse αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Η έντονα επιφυλακτική στάση που υιοθέτησαν οι αντίπαλοι της Credit Suisse, έρχεται μετά την παρέμβαση της Ελβετικής Κεντρική Τράπεζας που προσέφερε σανίδα σωτηρίας στην Credit Suisse. Η ελβετική τράπεζα αποδείχθηκε ιδιαίτερα ευάλωτη. Οι μετοχές της σημείωσαν μεγάλη πτώση στον απόηχο της τραπεζικής κρίσης που εκδηλώθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Credit Suisse σκοπεύει να δανειστεί έως και 50 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (54 δισεκατομμύρια δολάρια) από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας. Αναλυτές και δημοσιογράφοι κάνουν λόγο για «αποφασιστική κίνηση» με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητάς.

Οι νέοι περιορισμοί που αποφάσισαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ασκούν μεγάλη πίεση στην Credit Suisse, η οποία και εξήγγειλε πρόγραμμα εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης. Ακόμη, το τραπεζικό ίδρυμα έχει πληγεί από σειρά δαπανηρών σκανδάλων που έχουν τραυματίσει την αξιοπιστία του. Ο οικονομικός διευθυντής της Credit Suisse, Dixit Joshi και οι συνεργάτες του εργάζονται πυρετωδώς με στόχο την σωτηρία του τραπεζικού ιδρύματος. Οι πέντε πηγές που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters δεν κατονομάζονται εξαιτίας της κρισιμότητας της κατάστασης.

Η Societe Generale διατηρεί την υφιστάμενη συνεργασία της με την Credit Suisse, όμως τις τελευταίες εβδομάδες έχει μειώσει τον όγκο των συναλλαγών. Αυτό υποστηρίζουν δύο πηγές με άμεση γνώση της κατάστασης. Η Societe Generale αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Αυτή την εβδομάδα η Deutsche Bank μείωσε την αξία δανεισμού που εκχωρεί σε τίτλους της Credit Suisse, όπως σε ομόλογα που δίνονται ως εγγύηση για δάνεια. Μέχρι πριν από λίγες ημέρες, η τράπεζα αποτιμούσε τα ομόλογα περίπου στο 70% έως 80% της ονομαστικής τους αξίας. Η Deutsche Bank αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Η HSBC Holdings Plc (HSBA.L) επίσης εξετάζει τα δάνειά που συνδέονται με τίτλους της Credit Suisse. Τα περισσότερα βρίσκονται στα χέρια πελατών στην Ευρώπη και την Ασία. Σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή η τράπεζα δεν έχει λάβει καμία απόφαση σχετικά με μείωση της έκθεσής της στον δανειστή από την Ελβετία. Όμως παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα λάβει αποφάσεις στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Η HSBC αρνήθηκε να σχολιάσει.

Μια ακόμη μεγάλη τράπεζα που συναλλάσσεται απευθείας με την Credit Suisse στην Ασία, έχει αρχίσει να ζητά από τον Ελβετό δανειστή ακαθάριστο διακανονισμό. Πρόκειται για ένα σενάριο συναλλαγών όπου ο αντισυμβαλλόμενος απαιτεί προκαταβολή, αντί αργότερα να εισπράξει τυχόν οφειλόμενα χρήματα.

Μια άλλη τράπεζα έχει μειώσει την έκθεσή της στην Credit Suisse, η οποία περιλαμβάνει όλα τα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις. Η τράπεζα εξακολουθεί να παρέχει συμφωνίες επαναγοράς, οι οποίες αφορούν τον εξασφαλισμένο δανεισμό.

Στην Ασία, μια μεσαίου μεγέθους κινεζική χρηματιστηριακή εταιρεία που προηγουμένως διαπραγματευόταν ομόλογα και συμβόλαια παραγώγων με την Credit Suisse, σταμάτησε να αναλαμβάνει τον κίνδυνο αντισυμβαλλομένου με τον Ελβετό δανειστή, σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή.

Η Credit Suisse υποστηρίζει πως είναι μια ισχυρή, παγκόσμια τράπεζα. “Εκπληρώνουμε και ουσιαστικά υπερβαίνουμε όλες τις ρυθμιστικές απαιτήσεις. Το κεφάλαιό μας, η βάση ρευστότητάς μας παραμένει πολύ ισχυρή”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Ulrich Koerner, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Η Credit Suisse σημείωσε ότι ο μέσος δείκτης κάλυψης ρευστότητάς, δηλαδή τα περιουσιακά στοιχεία που ισοδυναμούν με μετρητά βρισκόταν στο 150% στις 14 Μαρτίου. Το ποσοστό παραμένει ίδιο, όπως και στις 8 Μαρτίου προτού η αμερικανική κυβέρνηση παρέμβει για να εγγυηθεί καταθέσεις σε δύο αμερικανικές τράπεζες.

Ωστόσο, με την εμπιστοσύνη των επενδυτών να παραμένει αδύναμη, ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν πως η στήριξη από την Ελβετική Κεντρική Τράπεζα απλώς αγοράζει χρόνο στη Credit Suisse. Η τράπεζα πρέπει άμεσα να βρει λύσεις ώστε να αποκαταστήσει την κερδοφορία της.

Ανάμεσα σε πιθανά σενάρια, αναλυτές, τραπεζίτες και επενδυτές εικάζουν ότι η Credit Suisse θα μπορούσε να πουλήσει ή να κλείσει ορισμένες από τις υπάρχουσες δομές της.

Σχετικά Άρθρα