Κακλαμάνης στο libre: Δεν θα ήμουν αρνητικός σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ από την πρώτη Κυριακή – Όχι σε εξωκοινοβουλευτικό πρωθυπουργό

 Κακλαμάνης στο libre: Δεν θα ήμουν αρνητικός σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ από την πρώτη Κυριακή – Όχι σε εξωκοινοβουλευτικό πρωθυπουργό

«Δεν θα ήμουν αρνητικός στο ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ από τη πρώτη κιόλας κάλπη», δηλώνει στο libre ο Α’ αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Α΄ Αθηνών της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης. 

Tονίζει ότι «δεν τίθεται συζήτηση για εξωκοινοβουλευτικό πρωθυπουργό, όπως εντέχνως διακινείται από ‘‘πράσινους’’ κύκλους».

Αναφερόμενος στις πολιτικές εξελίξεις εκφράζει την ανησυχία του για την ενίσχυση των μικρότερων κομμάτων, που κινούνται στις δεξιές παρυφές, όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις υπενθυμίζοντας τις «πολιτικές τερατογενέσεις, που υπήρξαν λόγω της οργής των μνημονίων».

Συνέντευξη

Έχουν περάσει περίπου 3 εβδομάδες από το δυστύχημα των Τεμπών και όπως είναι φυσικό η «οργή» των πολιτών δεν έχει καταλαγιάσει. Υπάρχει δυνατότητα εκτόνωσης ή οι εκλογές θα αποτυπώσουν αυτά τα συναισθήματα;

«Θα είμαι ειλικρινής. Όταν κάποιος χάνει ένα συγγενικό του πρόσωπο και πολύ περισσότερο, ο γονιός το παιδί του, τότε το κενό που προκαλείται μέσα του είναι δυσαναπλήρωτο. Είναι κάτι, που δεν διορθώνεται και σε πονάει πάντα.

Στο πολιτικό κομμάτι τα «αποτυπώματα» της τραγωδίας των Τεμπών φάνηκαν στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Η ΝΔ υπέστη απώλειες αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ότι ακόμη και μετά από ένα τέτοιο σοκ παραμένει πρώτη δύναμη. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν «ξεκολλάει» από τα ποσοστά του, που κυμαίνονται στο 25%. Νομίζω, ότι αυτό λέει πολλά.

  • Η διαχείριση της επόμενης μέρας από τη κυβέρνηση, η ειλικρινής -θεωρώ- συγνώμη του πρωθυπουργού, έχουν παίξει τον ρόλο τους. Εκείνο, που με ανησυχεί, πάντως, είναι η ενίσχυση των μικρότερων κομμάτων, που κινούνται στις δεξιές παρυφές.

Θυμηθείτε τις πολιτικές τερατογενέσεις, που υπήρξαν λόγω της οργής των μνημονίων. Καταλαβαίνω απόλυτα τον δικαιολογημένο θυμό του κόσμου αλλά προς Θεού μη βρεθούμε ξανά σε αυτό το «σημείο-μηδέν»…» 

Ο προγραμματισμός των εκλογών άλλαξε, μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Μαζί όμως με αυτόν άλλαξε και η εικόνα της κυβέρνησης όπως καταγράφεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Πιστεύετε ότι υπάρχουν ακόμη πιθανότητες σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης από τη ΝΔ ή θα χρειαστεί η βοήθεια του ΠΑΣΟΚ ή της Ελληνικής Λύσης;

«Θεωρώ, ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει δημοκρατική λύση, που δεν θα «εκτροχιάσει» τη Χώρα πολιτικά. Φυσικά και θα επιθυμούσα, η ΝΔ να είναι αυτοδύναμη. Αναγνωρίζω όμως, ότι ο βαθμός δυσκολίας μετά απ’ ο’ τι συνέβη στα Τέμπη ανέβηκε σημαντικά.

  • Προσωπικά, δεν θα ήμουν αρνητικός στο ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ από τη πρώτη κιόλας κάλπη, ώστε η Ελλάδα να μη βρεθεί εκτεθειμένη στις διεθνείς δίνες, όπως π.χ συμβαίνει τώρα με τις καταρρεύσεις τραπεζικών κολοσσών σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Διευκρινίζω το εξής: Δεν τίθεται συζήτηση για εξωκοινοβουλευτικό πρωθυπουργό, όπως εντέχνως διακινείται από «πράσινους» κύκλους. Ο Λαός ψηφίζει κόμμα αλλά ψηφίζει και πρωθυπουργό.  

Αν τώρα,  αυτό δεν είναι εφικτό, τότε θα πρέπει να προσπαθήσουμε ακόμη περισσότερο στη δεύτερη κάλπη, κι’ αν το ΠΑΣΟΚ δεν το δεχθεί θα είναι  υπεύθυνο για ό,τι προκύψει στο μέλλον. Βέβαια, η πρόσφατη δήλωση του κ. Ανδρουλάκη, ότι η Χώρα θα έχει κυβέρνηση μετά από τις εκλογές, δείχνει ότι έχει αναλογιστεί το φορτίο ευθυνών, που καλείται να αναλάβει…»

Κύριε Πρόεδρε, έχετε δηλώσει ότι είστε πολιτικός «παλαιάς κοπής» με βαθιά προσήλωση στον θεσμό του Κοινοβουλίου. Ωστόσο πρέπει να δεχτείτε την κριτική ότι το Κοινοβούλιο δεν λειτούργησε ‘‘ως όφειλε’’ τόσο στην περίπτωση των τηλεφωνικών υποκλοπών, όσο και στην περίπτωση του δυστυχήματος των Τεμπών. Δεν εκλήθησαν και στη μία και στην άλλη περίπτωση οι «πρωταγωνιστές» των γεγονότων στις αρμόδιες Επιτροπές για να απαντήσουν σε τυχόν ερωτήματα. Ποιος θα προστατέψει τον θεσμό αν όχι το προεδρείο της Βουλής;

«Γιατί το λέτε αυτό; Κατ’ αρχήν, οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες, που έπρεπε να τηρηθούν για το θέμα των υποκλοπών τηρήθηκαν. Συνεδρίασε δύο φορές η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας κι’ υπήρξε συζήτηση στην Ολομέλεια.

  • Ο ίδιος, ο Μητσοτάκης παραδέχθηκε, ότι υπήρξαν διαχειριστικά λάθη, ενώ δεν δίστασε να αντικαταστήσει άμεσα το «δεξί του χέρι», Γρηγόρη Δημητριάδη αλλά και να «ξηλώσει» σύσσωμη την ηγεσία της ΕΥΠ. Ψηφίστηκε νομοσχέδιο, που ενίσχυσε τον ρόλο της υπηρεσίας.

Ακούστηκαν δημοσίως τόσα πολλά, όσα κατά τη γνώμη μου, δεν θα έπρεπε. Και δεν θα έπρεπε, γιατί μιλάμε για την ΕΥΠ, που έχει την ευθύνη των μυστικών υπηρεσιών της Χώρας. Δεν επιτρέπεται να γίνονται φέιγ-βολάν τα απόρρητα του Κράτους…

  • Όσο αφορά στην υπόθεση των Τεμπών, ο αρμόδιος υπουργός ανέλαβε χωρίς «δεύτερη κουβέντα» την πολιτική ευθύνη και παραιτήθηκε. Επίσης, θα δώσει το παρόν στην επιτροπή για εξηγήσεις. Θυμάστε να έγινε κάτι ανάλογο π.χ. στο Μάτι;

Νομίζω ότι ορθώς περιορίστηκαν οι πολιτικές «κορώνες» και οι «κούφιες» αντιπαραθέσεις. Η Ελλάδα ακόμη θρηνεί. Το μείζον είναι, να λύσουμε όλοι μαζί το πρόβλημα, ώστε ποτέ κι’ εννοώ ποτέ, να μη συμβεί αντίστοιχη τραγωδία. Σίγουρα, πρέπει να καταλογιστούν οι ευθύνες, στο ανώτατο επίπεδο, να χυθεί άπλετο φως αλλά οφείλουμε να δείξουμε και τον δέοντα σεβασμό στη μνήμη τόσο των 57 ανθρώπων, που έχασαν άδικα τη ζωή τους, όσο και στις οικογένειες τους».

Θα ήσασταν υπέρ του περιορισμού των θητειών των βουλευτών σε δύο ή τρεις για να υπάρχει ανανέωση του σώματος της Βουλής;

«Έχω πάγια άποψη για το συγκεκριμένο θέμα. Ο μοναδικός κριτής για οποιεσδήποτε τέτοιες αλλαγές είναι ο Λαός… Μιλάτε όμως για ανανέωση.

Σας πληροφορώ, ότι αν συγκρίνετε τη σημερινή σύνθεση του Κοινοβουλίου, με αυτή, πριν από μία δεκαετία, θα συνειδητοποιήσετε ότι έχει αλλάξει κατά 90%! Και δεν έχει αλλάξει μόνο σε πρόσωπα αλλά και ηλικιακά.

  • Η πλειονότητα τους είναι πιο νέοι πολιτικοί. Και σας ρωτώ: Είναι καλύτερη η κατάσταση απ’ ότι παλιότερα; Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματα του.

Προσωπικά, θυμάμαι ότι οι πιο παλιοί κοινοβουλευτικοί είχαν πολιτικές σταθερές και αξίες. Ήταν διαβασμένοι και οι όποιες διαφωνίες ήταν υψηλού επιπέδου. Για μένα αυτό είναι, που μετράει. Και ως Κακλαμάνης τη συγκεκριμένη διαδρομή ακολουθώ μέχρι σήμερα. Ήταν μία από τις συμβουλές, που μου είχε δώσει ο πολιτικός μου πατέρας, Ευάγγελος Αβέρωφ και τη τηρώ με θρησκευτική ευλάβεια…»

Έχετε υπηρετήσει την Αθήνα από τη θέση του δημάρχου ενώ έχετε εκλεγεί πολλές φορές στην Α’ Αθηνών. Η εικόνα της πόλης τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στο κέντρο, τι αίσθηση σας δημιουργεί; Τι σας λένε οι πολίτες, που συναντάτε; Ποιο θεωρούν, ότι είναι το βασικότερο πρόβλημα τους; Για παράδειγμα, είναι μια πόλη στην οποία οι πολίτες μπορούν να περπατήσουν ή να κινηθούν με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς;

«Κατ’ αρχήν θα ήθελα να τονίσω την αξία της σχέσης, που έχω αναπτύξει μετά από τρεις δεκαετίες, με τις Αθηναίες και τους Αθηναίους. Και βέβαια να τους ευχαριστήσω που συνεχίζουν να με τιμούν με τη ψήφο τους. Είναι μία σχέση, όχι απλώς φιλική αλλά συγγενική. Τι μου λένε, λοιπόν; Το βασικό τους πρόβλημα είναι η ακρίβεια.

  • Κι’ ανοίγω εδώ μία παρένθεση. Η κυβέρνηση πρέπει να ακούσει το «καμπανάκι». Προσπαθεί αλλά χρειάζεται περισσότερο, όπως π. χ., να εντατικοποιήσει τους ελέγχους. Το ίδιο να γίνει και με την ασφάλεια. Υπάρχει, πάντως, βελτίωση  της εικόνας με τους μη νόμιμους μετανάστες, χάρη στην αλλαγή κυβερνητικής πολιτικής.

Όσον αφορά στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, η λειτουργία του Μετρό συγκριτικά με το παρελθόν έχει βελτιώσει τη κατάσταση στη κυκλοφορία. Η Αθήνα όμως θα αλλάξει πρόσωπο, με την ανάπλαση στον Βοτανικό, το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού και τη ταυτόχρονη δημιουργία πνεύμονα πρασίνου στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Ένα τεράστιο πολεοδομικό σχέδιο, που θα είχε ήδη μεταμορφώσει την πρωτεύουσα από άκρη, σε άκρη από την εποχή, που ήμουν δήμαρχος αλλά μπλοκαρίστηκε στο ΣτΕ μέσω της τότε δημοτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, με αρχηγό τον Αλέξη Τσίπρα, δήθεν για να σωθούν …οι κορμοράνοι. Αυτά δεν πρέπει να τα ξεχνάει ο κόσμος.»

Σχετικά Άρθρα