Η τελική απόφαση για Πολάκη – Αλλάζουν όλα μετά την επιστολή σε Πολιτική Γραμματεία και Τσίπρα – Η κρίσιμη συνεδρίαση

 Η τελική απόφαση για Πολάκη – Αλλάζουν όλα μετά την επιστολή σε Πολιτική Γραμματεία και Τσίπρα – Η κρίσιμη συνεδρίαση

Η επιστολή του Παύλου Πολάκη στην Πολιτική Γραμματεία ανατρέπει τα έως τώρα δεδομένα στην υπόθεση της διαγραφής του από τα ψηφοδέλτια. Η συγγνώμη του αψύ Σφακιανού ερμηνεύεται εν θερμώ ως ολική αναδίπλωση από τους αρχικούς του εκβιασμούς του στον ίδιο τον πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα και τα στελέχη του κόμματος.

Η σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας προγραμματίστηκε με θέμα την τραγωδία των Τεμπών, ωστόσο εκκρεμούσε ήδη μια άλλη συνεδρίαση του οργάνου με θέμα την υπόθεση Πολάκη και της διαγραφής του από τα ψηφοδέλτια.

Αυτοδίκαια ως μέλος του οργάνου ο Παύλος Πολάκης θα έπρεπε να κληθεί να συμμετέχει και ήδη το ζήτημα της παρουσίας Πολάκη δημιουργούσε αναταραχή στα δημοσιογραφικά γραφεία. Η επιστολή του Παύλου Πολάκη έφτασε στην Κουμουνδούρου το μεσημέρι με email.

  • Απευθυνόταν στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας τα οποία θα αποφασίσουν σήμερα πάνω στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για την έξοδό του από το ψηφοδέλτιο.

Η επιστολή απευθυνόταν και στην Επιτροπή Δεοντολογίας όπου τον παρέπεμψε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας μετά την ανάρτησή του με τις προγραφές δημοσιογράφων, δικαστικών και τραπεζιτών, αλλά και την προγραμματική πλατφόρμα που κατέβασε στην ίδια ανάρτηση.

  • Ο αψύς Σφακιανός όμως κοινοποίησε την επιστολή και στον ίδιο τον πρόεδρο του κόμματος σε ένδειξη ειλικρινούς συγγνώμης και μεταμέλειας για το ατόπημά του να τον αμφισβητήσει ευθέως.

Το θέμα απασχόλησε και το εκτελεστικό γραφείο που συνεδρίαζε χθες το απόγευμα για Τέμπη. Ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας δεν φαίνεται να άνοιξε όλα του τα χαρτιά ούτε και ξεδίπλωσε όλες του τις σκέψεις του για το τι θα εισηγηθεί στο ανώτερο όργανο.

Μνημειώδης επιστολή

Κορυφαία στελέχη χαρακτήριζαν μνημείο την επιστολή του αψύ Σφακιανού καθώς όλοι στην Κουμουνδούρου είχαν μείνει με την εντύπωση ότι ο ίδιος θα παρέμενε άτεγκτος στις θέσεις του.

  • «Προφανώς δεν είχα καμία πρόθεση να αμφισβητήσω τον Αλέξη, τον οποίο στήριξα με όλες μου τις δυνάμεις από το 2012 και συνεχίζω να στηρίζω στη μάχη για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και την πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος».

Κι αυτά ηταν τα πρώτα λόγια μεταμέλειας και ολικής αναδίπλωσης όπως τα διάβασαν γιατί στη συνέχεια ακόμη και την αρχική του αντίδραση για τα ψηφοδέλτια την οποία χαρακτήρησε αστοχία και ήταν η διπλή ουσιαστικά συγγνώμη προς τον πρόεδρο του κόμματος. Ωστόσο απέναντι και στο πειθαρχικό έδειξε ότι είναι έτοιμος όπως είπε να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί για όλα όσα  έκανε τις δυο εβδομάδες της εσωκομματικής κρίσης που προκάλεσε.  

Νέα βάση

Ουσιαστικά μετά την επιστολή «δώρο» στη γιορτή του Αλέξη Τσίπρα κορυφαία στελέχη μιλούσαν για μια νέα βάση στην υπόθεση του βουλευτή Χανίων. Σε κάθε περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας με την επιμονή στις συλλογικές διαδικασίες και την προσήλωσή του στις καταστατικές διαδικασίες απέναντι σε κάθε εσωκομματική αντιπαράθεση κατάφερε να να βγει ενισχυμένος και να μην τσαλακώσει μέχρι τώρα το ηγετικό του προφίλ.

  • Με την αυστηρότητα των διαδικασιών υποχρέωσε τον Παύλο Πολάκη σε μια κορυφαία κίνηση υποχώρησης το μέγεθος της οποίας γίνεται εύκολα αντιληπτό με δεδομένο τον χαρακτήρα και την κουλτούρα που αντιπροσωπεύει.

Στελέχη σημείωναν ότι μπροστά στις συλλογικές διαδικασίες κάμφθηκε η όποια υπεροψία και αμετροέπεια που τον διέκρινε και αυτό είναι ένα στοιχείο που όπως παραδέχονται θα μετρήσει στις τελικές αποφάσεις του προέδρου και της Πολιτικής Γραμματείας.

Το ερώτημα ωστόσο παραμένει για πολλούς μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκονταν πάντα στη σκληρή γραμμή απέναντι στην περίπτωση Πολάκη: θα συμμορφωθεί ή θα ξανακυλησει; 

Σχετικά Άρθρα