Υπό πίεση ο Μακρόν στη Γαλλία: Αντιμέτωπος με δύο προτάσεις μομφής

 Υπό πίεση ο Μακρόν στη Γαλλία: Αντιμέτωπος με δύο προτάσεις μομφής

Όπως αναφέρουν τα γαλλικά ΜΜΕ, στην εθνοσυνέλευση ετοιμάζονται να κατατεθούν άμεσα δύο προτάσεις μομφής κατά του Γάλλου προέδρου.

Η μία θα γίνει από την ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν και η άλλη από έναν συνασπισμό αριστερών βουλευτών που υποστηρίζονται από τον Ζαν-Λικ-Μελανσόν.

Η απόφαση του Μακρόν να ενεργοποιήσει το άρθρο 49, διασφαλίζοντας τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού χωρίς να απαιτείται ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση, έφερε κοινωνική και πολιτική «έκρηξη» στη χώρα.

Από τις δύο προτάσεις μομφής ωστόσο, αυτή που αναμένεται να προκαλέσει το μεγαλύτερο πρόβλημα, είναι αυτή της αριστεράς καθώς συγκεντρώνει μεγάλη διακομματική υποστήριξη. Η «Le Figaro» αναφέρει χαρακτηριστικά πως ο Μελανσόν ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να αποσύρει τη δική του πρόταση μομφής υπέρ της πρότασης του Liot. Η ψηφοφορία επί των προτάσεων θα γίνει το πιθανότερο την Δευτέρα.

To κεντροδεξιό κόμμα των Ρεπουμπλικανών, που στηρίζει την κυβέρνηση της Ελιζαμπέτ Μπορν, δια στόματος του προέδρου, Ερίκ Τσιοτί, έχει δηλώσει ότι δεν θα στηρίξει την πρόταση μομφής.

Η ψηφοφορία επί των προτάσεων θα γίνει το πιθανότερο την Δευτέρα.

Για την πτώση της κυβέρνησης θα πρέπει να συγκεντρωθεί η απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, δηλαδή 287 ψήφοι.

Αυτό θα απαιτούσε την υποστήριξη περίπου 30 βουλευτών του κεντροδεξιού κόμματος «LR» (από τους 61) , κάτι που θεωρείται απίθανο, όπως σχολιάζει η εφημερίδα «Le Parisien.

Οι νέες κινητοποιήσεις 

Η οργή των πολιτών, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αντιτίθενται στη μεταρρύθμιση Μακρόν, φουντώνει. Τα συνδικάτα καλούν σε νέες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας: για σήμερα, στις 7 ώρα Ελλάδος, το Σαββατοκύριακο, ενώ στις 23 Μαρτίου έχουν κηρύξει νέα πανεθνική απεργία.

Μετά την απόφαση Μακρόν να παρακάμψει το κοινοβούλιο και να επιβάλει τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση με διάταγμα, τα συνδικάτα επιρρίπτουν στην κυβέρνηση ακέραια την ευθύνη για την πολιτική και κοινωνική κρίση, υποστηρίζοντας ότι θα οδηγήσει σε «αμφισβήτηση της δημοκρατίας».

Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες εβδομάδες, η Γαλλία γνωρίζει ένα πρωτοφανές κύμα οργής, με τα συνδικάτα και πλήθος κόσμου να ξεχύνονται στους δρόμους κατά της μεταρρύθμισης για το συνταξιοδοτικό που πέρασε από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση χωρίς ψηφοφορία.

Την ίδια στιγμή, λόγω των γενικευμένων απεργιών, οι δρόμοι του Παρισιού, της πρωτεύουσας με ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά επισκεψιμότητας στον κόσμο, έχουν γεμίσει από απορρίμματα.

Το μέτρο, για την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη, ανακοινώθηκε από την πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν ύστερα από σειρά διαβουλεύσεων.

Οι αντιδράσεις δεν άργησαν να φανούν. Αμέσως, το συνδικάτο CFDT έκανε λόγο για «πραγματική αμφισβήτηση της Δημοκρατίας» και κάλεσε σε εκτεταμένες κινητοποιήσεις.

Την Πέμπτη περί τους 7.000 κόσμου συγκεντρώθηκαν γύρω από την Πλατεία Κονκόρντ, με επεισόδια να εκδηλώνονται και την αστυνομία να κάνει χρήση χημικών.

Σχετικά Άρθρα