Silicon Valley: Σε πολυτελή βίλα στη Χαβάη ο πρώην CEO, Γκρέγκορι Μπέκερ – Γιατί ελέγχεται (εικόνες)

 Silicon Valley: Σε πολυτελή βίλα στη Χαβάη ο πρώην CEO, Γκρέγκορι Μπέκερ – Γιατί ελέγχεται (εικόνες)

Ο πρώην επικεφαλής της Silicon Valley Bank, Γκρέγκορι Μπέκερ, έχει καταφύγει στην πολυτελή του βίλα στο Μάουϊ της Χαβάης αξίας 3,1 εκατομμυρίων δολαρίων – αφήνοντας πίσω του το χάος που προκλήθηκε από την κατάρρευση της τράπεζας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Daily Mail ενώ οι πελάτες του ανησυχούν για το πότε – ή ακόμα και αν – θα μπορέσουν να έχουν πρόσβαση στα κεφάλαιά τους, το πρώην αφεντικό της Silicon Valley Bank απολαμβάνει τον ήλιο στο παραθαλάσσιο καταφύγιό του στη Χαβάη.

Μαζί με τη σύζυγό του, έφτασαν με λιμουζίνα και σοφέρ στο αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο τη Δευτέρα και με εισιτήρια πρώτης θέσης πέταξαν για τον νησιωτικό παράδεισο όπου εθεάθησαν την Τετάρτη να περπατούν στους δρόμους της Lahaina με σορτς και σαγιονάρες.

Ο Μπέκερ έχει δεχθεί έντονη κριτική για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την κατάρρευση της τράπεζας και βρίσκεται μάλιστα υπό έρευνα από το υπουργείο Δικαιοσύνης για την πώληση μετοχών λίγο πριν τη «βουτιά». Το CNBC ανέφερε ότι πούλησε μετοχές σχεδόν 30 εκατομμυρίων δολαρίων τα τελευταία δύο χρόνια.

Ποιος είναι ο Γκρέγκορι Μπέκερ

Ο 54χρονος Γκρέγκορι Μπέκερ, ο οποίος ήταν στο τιμόνι της SVB ως διευθύνων σύμβουλος, εντάχθηκε στην εταιρεία πριν από τρεις δεκαετίες ως υπάλληλος δανείων και στη συνέχεια αναρριχήθηκε στην κορυφή της ιεραρχίας. Σύμφωνα με το Reuters, o Γκρέγκορι Μπέκερ έκανε ποδήλατο στον ελεύθερο χρόνο του και έχει πέντε ενήλικα παιδιά.

Ο ιστότοπος της Silicon Valley Bank αποκαλεί τον Γκρέγκορι Μπέκερ «πρωταθλητή της οικονομίας της καινοτομίας». Σε ένα βίντεο για το BBC τον Δεκέμβριο, ο Γκρέγκορι Μπέκερ είπε ότι η καλύτερη συμβουλή σταδιοδρομίας του ήταν για όσους αναζητούν εργασία να δημιουργήσουν ένα σύνολο δεξιοτήτων γύρω από την οικονομία της καινοτομίας σε τομείς όπως ο προγραμματισμός υπολογιστών και η διαχείριση έργων.

Ο Γκρέγκορι Μπέκερ αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα με πτυχίο στις επιχειρήσεις, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Silicon Valley Bank. Από εκεί εργάστηκε σε μια τράπεζα που εξυπηρετούσε αυτό που αποκαλούμε «παραδοσιακές εταιρείες». Όταν ο μάνατζερ του έφυγε για να εργαστεί στην Silicon Valley Bank, ο Μπέκερ ακολούθησε.

Πριν γίνει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του SVB Financial Group, ο Γκρέγκορι Μπέκερ συνίδρυσε την SVB Capital, τον επενδυτικό βραχίονα της εταιρείας. Υπηρέτησε επίσης ως πρόεδρος της Silicon Valley Leadership Group από το 2014 έως το 2017 και ήταν μέλος του Συμβουλίου Ψηφιακής Οικονομίας του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ από το 2016 έως το 2017.

Όπως μεταδίδει το Reuters, το κορυφαίο στέλεχος «κάηκε» κατά τη διάρκεια της φούσκας dot-com, στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και αρχές του 2000, ωστόσο «επέζησε» και έφτασε στη θέση να καθοδηγεί την τράπεζα που έκανε focus στις νεοφυείς επιχειρήσεις, στον απόηχο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008. Ο ίδιος έγινε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του SVB Financial Group το 2011.

Τον Ιανουάριο, ο Γκρέγκορι Μπέκερ είχε πει ότι οι οικονομικές προοπτικές βελτιώνονται μετά το δύσκολο 2022. «Είμαστε αισιόδοξοι επειδή η κρυστάλλινη μπάλα μας είναι λίγο πιο καθαρή», ανέφερε χαρακτηριστικά στο CNBC. Αν και περίμενε ότι οι δημόσιες αγορές θα σταθεροποιηθούν, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν ομαλά.