Ρωσία: Το μυστικό 10ετές σχέδιο για αποσταθεροποίηση της Μολδαβίας

 Ρωσία: Το μυστικό 10ετές σχέδιο για αποσταθεροποίηση της Μολδαβίας

Ένα μυστικό σχέδιο που έχει καταρτιστεί από την υπηρεσία ασφαλείας της Ρωσίας, την FSB, περιγράφει λεπτομερώς τις επιλογές για την αποσταθεροποίηση της Μολδαβίας – συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης φιλορωσικών ομάδων, της χρησιμοποίησης της Ορθόδοξης Εκκλησίας και της απειλής διακοπής των προμηθειών φυσικού αερίου.

Το έγγραφο, σύμφωνα με το CNN, φαίνεται να έχει συνταχθεί για να εμποδίσει την στροφή της Μολδαβίας προς τη Δύση, η οποία περιλαμβάνει στενότερες σχέσεις με το ΝΑΤΟ και αίτηση ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αναφέρεται επανειλημμένα στη σημασία της αποτροπής της ένταξης της Μολδαβίας στο ΝΑΤΟ.

Το έγγραφο αποκτήθηκε και αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά από μια κοινοπραξία μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των VSquare και Frontstory, RISE Moldova, Expressen στη Σουηδία, Dossier Centre for Investigative Journalism, Yahoo News και Delfi.

Το αμερικανικό δίκτυο έχει δει ολόκληρο το έγγραφο, το οποίο φαίνεται να έχει συνταχθεί το 2021 από τη Διεύθυνση Διασυνοριακής Συνεργασίας της FSB. Ο τίτλος του είναι «Στρατηγικοί στόχοι της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Δημοκρατία της Μολδαβίας».

Η στρατηγική της Ρωσίας

Το έγγραφο περιγράφει μια 10ετή στρατηγική για την ένταξη της Μολδαβίας, μιας πρώην σοβιετικής δημοκρατίας που βρίσκεται ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρουμανία, στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας.

Το σχέδιο, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, περιλαμβάνει την εξάρτηση της Μολδαβίας από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου και την υποκίνηση κοινωνικών συγκρούσεων, καθώς και την προσπάθεια να εμποδίσει τις απόπειρες της Μολδαβίας να αποκτήσει επιρροή στη φιλορωσική αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας, όπου σταθμεύουν περίπου 1.500 Ρώσοι στρατιώτες.

Το πεντασέλιδο έγγραφο διαχωρίζεται σε πολλά κεφάλαια με βραχυπρόθεσμους, μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους. Μεταξύ των άμεσων στόχων είναι η «υποστήριξη των πολιτικών δυνάμεων της Μολδαβίας που τάσσονται υπέρ των εποικοδομητικών σχέσεων με τη Ρωσική Ομοσπονδία» και η «εξουδετέρωση των πρωτοβουλιών της Δημοκρατίας της Μολδαβίας που αποσκοπούν στην εξάλειψη της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στην Υπερδνειστερία».

Στους μεσοπρόθεσμους στόχους περιλαμβάνονται η «αντίθεση στην επεκτατική πολιτική της Ρουμανίας στη Δημοκρατία της Μολδαβίας» και η «αντίθεση στη συνεργασία μεταξύ της Δημοκρατίας της Μολδαβίας και του ΝΑΤΟ».

Το έγγραφο της FSB θέτει μακροπρόθεσμους στόχους που περιλαμβάνουν τη «δημιουργία σταθερών φιλορωσικών ομάδων επιρροής στις πολιτικές και οικονομικές ελίτ της Μολδαβίας» και «τη διαμόρφωση αρνητικής στάσης απέναντι στο ΝΑΤΟ».

Ερωτηθείς σχετικά με το έγγραφο την Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε: «Δεν γνωρίζουμε τίποτα για την ύπαρξη ενός τέτοιου σχεδίου. Δεν αποκλείω ότι πρόκειται για άλλη μια πλαστογραφία. Η Ρωσία ήταν και παραμένει πάντα ανοιχτή στην οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας και αμοιβαίου οφέλους, συμπεριλαμβανομένης της Μολδαβίας».

«Λυπούμαστε πολύ που η σημερινή ηγεσία της Μολδαβίας βιώνει εντελώς αδικαιολόγητες και αβάσιμες προκαταλήψεις εναντίον της Μόσχας», πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

Σχετικά Άρθρα