Πρόκληση: Εντελώς αφορολόγητες πλέον οι αποδοχές των ευρωβουλευτών με την σφραγίδα του ΣτΕ- Ποιός κίνησε την διαδικασία

 Πρόκληση: Εντελώς αφορολόγητες πλέον οι αποδοχές των ευρωβουλευτών με την σφραγίδα του ΣτΕ- Ποιός κίνησε την διαδικασία

Οι αποδοχές των Ελλήνων ευρωβουλευτών δεν φορολογούνται και εξαιρούνται από την εισφορά αλληλεγγύης.”Είναι πρόκληση να μην φορολογούνται οι ευρωβουλευτές και να τους επιστραφούν τα χρήματα”, τονίζει ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Μετά από προσφυγή του πρώην ευρωβουλευτή των ΑΝΕΛ, Νότη Μαριά, το ΣτΕ αποφάσισε ότι οι ευρωβουλευτές εξαιρούνται, καθώς το ελληνικό Δημόσιο δεν έχει φροντίσει να ψηφίσει σχετική νομοθετική ρύθμιση, με αποτέλεσμα να ακυρώσει την γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, βάσει της οποίας η ΑΑΔΕ μέχρι τώρα τους φορολογούσε.

Σημειώνεται ότι οι αποδοχές των ευρωβουλευτών μπορεί να ξεπεράσουν και τα 500.000 ευρώ ετησίως, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό που χάνει το ελληνικό Δημόσιο υπολογίζεται σε 2 έως 3 εκατ. ευρώ.

Το αποτέλεσμα είναι ότι όσοι δεν έχουν πληρώσει και φέρεται να είναι αρκετοί από σχεδόν όλα τα κόμματα, να μην υποχρεούνται να συνεισφέρουν στο δημόσιο ταμείο, ενώ όσοι έχουν πληρώσει θα έχουν δικαίωμα να τα πάρουν πίσω.

Ολόκληρη η απόφαση-πρόκληση

Το Συμβούλιο της Επικρατείας μετά από προσφυγή του ευρωβουλευτή Νότη Μαριά, έκρινε ότιγια να μπορεί να φορολογηθεί από το Ελληνικό Δημόσιο η αποζημίωση-αποδοχές των Ελλήνων ευρωβουλευτών από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή ειδική νομοθετική ρύθμιση, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα και παράλληλα κρίθηκε ότι εξαιρούνται από την επιβολή εισφοράς αλληλεγγύης.

Η πρώτη απόφαση

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους με γνωμοδότησή του (70/2021) αποφάνθηκε ότι η αποζημίωση-αποδοχές των ευρωβουλευτών από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτελούν εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες αλλοδαπής προέλευσης και υπόκειται σε φόρο εισοδήματος και ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Η γνωμοδότηση αυτή έγινε αποδεκτή από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.).

Κατόπιν αυτού, ο κ. Μαριάς κλήθηκε να υποβάλει εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση για τα ποσά των αποζημιώσεων -αποδοχών των φορολογικών ετών 2016-2021.

Στην συνέχεια, ο ευρωβουλευτής προσέφυγε στο ΣτΕ υποστηρίζοντας ότι η απόφαση της ΑΑΔΕ αποτελεί ψευδοερμηνευτική εγκύκλιο και επιβάλλει φορολογικό βάρος, χωρίς να υπάρχει ειδική νομοθετική διάταξη και χωρίς να έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Το Β΄ Τμήμα του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 431/2023 απόφασή του (πρόεδρος ο αντιπρόεδρος Μιχάλης Πικραμένος και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Βασιλική Μόσχου) δικαίωσαν τον κ. Μαριά.

Το ΣτΕ

Οι σύμβουλοι Επικρατείας, αφού ερμήνευσαν το Σύνταγμα, τον κανονισμό του Ευρωκοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία, αποφάνθηκαν ότι μη νόμιμα έγινε η υπαγωγή της αποζημίωσης των ευρωβουλευτών σε φόρο εισοδήματος, ως εισόδημα από μισθωτή εργασία με πράξη του διοικητή της ΑΑΔΕ μη δημοσιευθείσα στο Φ.Ε.Κ. και την ακύρωσαν για λόγους νομιμότητας, αλλά και ασφάλειας δικαίου

Αναλυτικότερα, μεταξύ των άλλων, αναφέρεται στην απόφαση του ΣτΕ ότι «προκειμένου, ο Έλληνας νομοθέτης να υπαγάγει την αποζημίωση αυτή σε φόρο εισοδήματος και ειδική εισφορά αλληλεγγύης με βάση την εθνική νομοθεσία, ασκώντας την κατ’ άρθρο 12 παρ. 3 της απόφασης 2005/684/ΕΚ ευχέρεια που του παρέχεται, πρέπει, σύμφωνα με τις αρχές της νομιμότητας και βεβαιότητας του φόρου, αλλά και της σαφήνειας και προβλέψιμης εφαρμογής των εκάστοτε θεσπιζόμενων κανονιστικών ρυθμίσεων, όπως ιδίως εκείνων με τις οποίες επιβάλλονται φόροι, τέλη, εισφορές κ.λπ., τηρώντας, παράλληλα, την επιταγή του άρθρου 78 παρ. 2 του Συντάγματος να θεσπίσει νέα, σαφή, ειδική διάταξη τυπικού νόμου, εντασσόμενη στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, με την οποία είτε θα υπαγάγει την εν λόγω αποζημίωση (και τη μεταβατική) ευθέως στις διατάξεις περί φορολόγησης μισθωτών υπηρεσιών είτε εμμέσως θεωρώντας αυτήν κατά πλάσμα δικαίου ως εισόδημα από μισθωτή υπηρεσία».

Τέλος, το ΣτΕ έκρινε ότι η αποζημίωση του Έλληνα ευρωβουλευτή δεν υπόκειται ούτε στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης των φυσικών προσώπων.

Κωνσταντινόπουλος: Μη νόμιμη και μη ηθική ενέργεια

“Είναι πρόκληση απέναντι στον συνεπή Έλληνα φορολογούμενο να μην φορολογούνται οι Ευρωβουλευτές και να τους επιστραφούν τα χρήματα”, τονίζει σε δήλωσή του ο αντιπρόεδρος της Βουλής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (ΠΑΣΟΚ) και προσθέτει ότι είναι ευθύνη των κομμάτων να ζητούν από τους ευρωβουλευτές τους, να φορολογηθούν και να πληρώνουν την εισφορά αλληλεγγύης και όσοι πλήρωσαν να μην τους επιστραφούν τα ποσά που με βάση τα δημοσιεύματα των ειδικών υπολογίζονται σε εκατομμύρια ευρώ.

“Είναι μη νόμιμη και μη ηθική ενέργεια που πλήττει το κύρος όλου του πολιτικού κόσμου. Άμεσα και χωρίς καθυστέρηση οι πολίτες αναμένουν απαντήσεις”, λέει χαρακτηριστικά και κατέθεσε στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ζητώντας τα ονόματα των ευρωβουλευτών που δεν έχουν πληρώσει εφορία και το τι σκοπεύει να πράξει η κυβέρνηση για την υπόθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης έχει πληρώσει κανονικά την εφορία και δεν σκοπεύει να τα πάρει πίσω, ενώ φέρεται να μην συμβαίνει το ίδιο με την Εύα Καϊλή, αλλά και άλλους ευρωβουλευτές από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και μικρότερα κόμματα.

Το σχετικό πρωτοσέλιδο της Kontra