Πανελλήνια κατακραυγή για την άγρια καταστολή στον ξεσηκωμό για τα Τέμπη – Δολοφονικοί γερανοί, προβοκάτσιες, ανούσιες ανακοινώσεις και έρευνες – Θύελλα από τα πολιτικά κόμματα

 Πανελλήνια κατακραυγή για την άγρια καταστολή στον ξεσηκωμό για τα Τέμπη – Δολοφονικοί γερανοί, προβοκάτσιες, ανούσιες ανακοινώσεις και έρευνες – Θύελλα από τα πολιτικά κόμματα

Η ΕΛ.ΑΣ. αντί να εξηγήσει το όργιο απρόκλητης βίας κατά τη διάρκεια των νέων μεγάλων συλλαητηρίων για την τραγωδία των Τεμπών εκδίδει ανακοινώσεις που προκαλούν το κοινό αίσθημα. Η αστυνομία, στη δική της εκδοχή για τα σημερινά γεγονότα στο κέντρο της Αθήνας, στο περιθώριο ακόμη μια μεγαλειώδους διαμαρτυρίας για το έγκλημα στα Τέμπη, δεν έχει καμία αναφορά στην απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ σε μπλοκ διαδηλωτών που κινούνταν στο Σύνταγμα ειρηνικά, ενώ δεν υπάρχει ούτε λέξη για την παραλίγο τραγωδία με γερανό της αστυνομίας να κινείται με υψηλή ταχύτητα κατά διαδηλωτών, τραυματίζοντας, τουλάχιστον ένα άτομο.

Η ΕΛ.ΑΣ. ανακάλυψε «ομάδα ατόμων με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους και φέροντας ξύλα, πέτρες, κομμάτια μαρμάρου» και με τον τρόπο αυτό επιχείρησε να δικαιολογήσει αυτό που καταγράφηκε ξεκάθαρα σε βίντεο, την απρόκλητη, δηλαδή, επίθεση των δυνάμεων καταστολής με ξεκάθαρο σκοπό να προκαλέσουν και να διαλύσουν την ειρηνική κινητοποίηση.

Τεράστια η συμμετοχή του κόσμου -που ζητά να μην συγκαληφθούν οι ευθύνες για το σιδηροδρομικό δυστύχημα

Όπως φαίνεται οι δυνάμεις των ΜΑΤ επιτέθηκαν με μοναδικό στόχο να διαλύσουν την πορεία. Στα βίντεο ακούγονται οι φωνές των διαδηλωτών που απευθύνονται στα ΜΑΤ και τους ρωτούν με ένταση γιατί χτυπούν τον κόσμο ενώ άνθρωποι όλων των ηλικιών τρέχουν να γλιτώσουν από τη μανία των αστυνομικών δυνάμεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγο πριν επιτεθούν αναίτια, τα ΜΑΤ βγάζουν τα γκλομπ συντονισμένα και κινούνται εναντίον του κόσμου που βρισκόταν στην πορεία. Ακολουθεί κυνηγητό μέχρι και πάνω στην πλατεία Συντάγματος.

Επιπλέον, και το δεύτερο βίντεο, το οποίο έχει τραβηχτεί λίγο πριν και κατά τη διάρκεια της επίθεσης των ΜΑΤ, δείχνει τον πανικό που επικράτησε στην πλατεία Συντάγματος, μετά το χτύπημα της αστυνομίας.

Απαράδεκτες σκηνές και έξω από την Πρυτανεία με τα ΜΑΤ να πνίγουν στα χημικά τόσο τους διαδηλωτές, όσο και τους φωτορεπόρτερ.

Όπως φαίνεται στα πλάνα, άνδρας των ΜΑΤ ξαφνικά έπιασε διαδηλωτή από το μπουφάν με σκοπό να τον ρίξει στο έδαφος, δημιουργώντας ένταση. Στη συνέχεια οι αστυνομικοί έπνιξαν στα χημικά και στα κρότου λάμψης τους συγκεντρωμένους, ενώ έβαλαν στο στόχαστρο και τους φωτορεπόρτερ. Παρόλο που γνώριζαν την ιδιότητά τους, πέταξαν πάνω τους χημικά τουλάχιστον 2 φορές.

Ενδεικτικό της αγριότητας της ΕΛ.ΑΣ είναι και το βίντεο που δημοσίευσε χρήστης του Twitter και το οποίο δείχνει άνδρα των ΜΑΤ πρώτα να χτυπά με την ασπίδα του διαδηλώτρια και στη συνέχεια άλλος να της ρίχνει χημικά.

Στη συνέχεια, οι αστυνομικές δυνάμεις άνοιξαν την Πανεπιστημίου με διμοιρίες ΜΑΤ, ΥΜΕΤ και «αύρες», ενώ προχώρησαν και σε  προσαγωγές.

Η ΕΛΑΣ όχι μόνο έδερνε απρόκλητα τον κόσμο που «βούλιαξε» το κέντρο της Αθήνας, αλλά με τα οχήματά της έκανε επικίνδυνους ελιγμούς, απειλώντας τη σωματική ακεραιότητα των διαδηλωτών.

Όπως φαίνεται σε σχετικό βίντεο αστυνομικός που οδηγούσε τον γερανό της ΕΛΑΣ παραλίγο να πατήσει τους διαδηλωτές στην οδό Ακαδημίας. Μάλιστα έπεσε σκόπιμα πάνω σε ομάδα ατόμων που μετακινούσε κάδο απορριμάτων.

Πριν από τον γερανό της ΕΛ.ΑΣ. σύμφωνα με μαρτυρίες, προηγήθηκε ανάλογη άκρως επικίνδυνη πορεία ενός οχήματος της αστυνομίας χωρίς διακριτικά, το οποίο αποπειράθηκε να βγάλει από την οδό Ακαδημίας κάδους απορριμμάτων που είχαν τοποθετήσει διαδηλωτές. Το εν λόγω όχημα ακολούθησαν και «κλούβες» της ΕΛ.ΑΣ.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Σήμερα, Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023 και ώρα 11:00, στο πλαίσιο της εξαγγελθείσας 24ωρης Γενικής Απεργίας για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη και μετά από κάλεσμα διάφορων Ομοσπονδιών, Σωματείων, Συλλόγων, Οργανώσεων και Συλλογικοτήτων, πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις με τη συμμετοχή περίπου 30.000 ατόμων, σε διάφορα σημεία στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στις Πλατείες Συντάγματος, Κλαυθμώνος, Κολοκοτρώνη,  στα Προπύλαια και στα Χαυτεία.

Εν συνεχεία, περίπου 22.000 συγκεντρωμένα άτομα στον άξονα των Προπυλαίων, σχηματοποιήθηκαν στο οδόστρωμα της Πανεπιστημίου και πραγματοποίησαν πορεία, κινούμενοι μέσω των οδών Πανεπιστημίου, Πλατεία Συντάγματος, Λεωφόρου Αμαλίας, Λεωφόρου Συγγρού με τελικό προορισμό γραφεία εταιρείας στην οδό Πετμεζά στην Καλλιθέα. Ο κύριος όγκος των συγκεντρωμένων παρέμεινε επί της Λεωφόρου Συγγρού, όπου μετά την ολοκλήρωση ομιλιών αποχώρησαν σταδιακά.

Περίπου 5.000 εκ των συγκεντρωμένων ατόμων κατά μήκος της οδού Σταδίου, ξεκίνησαν πορεία στις 12:30 με κατεύθυνση προς το Σύνταγμα, ενώ παράλληλα η συνάθροιση των ατόμων στην Πλατεία Συντάγματος μετακινούνταν κατά τμήματα στην οδό Πανεπιστημίου προς Ομόνοια.

Στις 13:30 και ενώ η πορεία με σημείο εκκίνησης την Σταδίου εξελίσσονταν ομαλά μέσω του δρομολογίου Σταδίου, Πλατεία Συντάγματος, Όθωνος, Λεωφόρος Βασ. Αμαλίας, Πανεπιστημίου, ομάδα ατόμων με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους και φέροντας ξύλα, πέτρες, κομμάτια μαρμάρου και άλλα αντικείμενα παρεισέφρησαν στο πίσω μέρος των πορευμένων στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος.

Κατά την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων στο συγκεκριμένο σημείο, προκειμένου να τους αποσπάσουν από τον κορμό της πορείας, τα άτομα δρώντας σε υποομάδες εξαπέλυσαν, εντός της Πλατείας και στην ανωφέρεια της οδού Βασιλέως Γεωργίου Α΄, σφοδρές επιθέσεις με ρίψεις μολότοφ, πετρών, μαρμάρων και άλλων αντικειμένων στις αστυνομικές δυνάμεις.

Οι αστυνομικές δυνάμεις, με χρήση των αναγκαίων μέσων, τους απώθησαν και τα άτομα διασκορπίστηκαν προς διάφορες κατευθύνσεις, εκδηλώνοντας εκ νέου διαδοχικές επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών στην οδό Πανεπιστημίου και στα γύρω στενά όπου κατέληξαν.

Κατά τη διέλευση τους στα ανωτέρω σημεία προκάλεσαν φθορές σε δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές, η καταγραφή των οποίων είναι σε εξέλιξη.

Μέχρι στιγμής, έχουν προσαχθεί 14 άτομα και έχουν συλληφθεί 3 άτομα από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας που χειρίζεται προανακριτικά την υπόθεση.

Από τα γεγονότα τραυματίστηκαν (5) αστυνομικοί και σημειώθηκαν φθορές σε δημόσιο εξοπλισμό των δυνάμεων.

Η αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ

Μετά από το επίμαχο βίντεο που δείχνει την απρόκλητη επίθεση των δυνάμεων καταστολής στην πορεία, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. εξέδωσε ανακοίνωση χαρακτηρίζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη επικίνδυνο για τους πολίτες και κατηγορώντας τον για υποκριτική συγγνώμη σχετικά με την τραγωδία στα Τέμπη.

Ανάμεσα σε άλλα η αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνει: 

Για πολλοστή φορά τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση δείχνει τι ακριβώς εννοούσε με την υποκριτική της συγγνώμη για την τραγωδία στα Τέμπη. Όπως επιβεβαιώνεται και από βίντεο ντοκουμέντο, δυνάμεις των ΜΑΤ ξεκίνησαν αναίτια και απρόκλητη επίθεση κατά ειρηνικών διαδηλωτών και έπνιξαν την μεγάλη πορεία στα χημικά, μόνο και μόνο για να διαλύσουν τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Όσο βλέπει ότι καταρρέει ο κ. Μητσοτάκης, τόσο θα γίνεται και πιο επικίνδυνος για τους πολίτες.

Για το περιστατικό που έχει προκαλέσει ορυμαγδό αντιδράσεων κατάθεσε τη μαρτυρία του και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης που ήταν αυτόπτης μάρτυρας.

«Θα καταθέσω αυτό που είδα με τα ίδια μου τα μάτια -και μόνο. Είχα μόλις ανέβει στο γραφείο μου, Μητροπόλεως 1 και Φιλελλήνων, μετά τη συμμετοχή μου στη μεγάλη διαδήλωση της Αθήνας, στο μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Βγήκα στο μπαλκόνι για να αποκτήσω μια συνολική εικόνα της μεγάλης συγκέντρωσης. Και παρακολούθησα το τελευταίο μπλοκ, που έστριβε προς την Όθωνος. Αποτελούνταν από νέο κόσμο, ανάμεσά τους και αναρχικοί. Και σ’ αυτό το τμήμα της η πορεία ήταν απολύτως ειρηνική, ακούγονταν μόνο τα συνηθισμένα συνθήματα. Εκείνη τη στιγμή, λίγο πριν τη μία και μισή, μια ομάδα από τις δυνάμεις των ΜΑΤ που έκλειναν την αρχή της Φιλελλήνων βάδισε επιθετικά και αναίτια μέσα στο σώμα της διαδήλωσης, διασπώντας το μπλοκ των διαδηλωτών και ξεκινώντας τα επεισόδια. Ακολούθησαν κρότοι, κραυγές, ξυλοδαρμοί» αναφέρει ο πρώην υπουργός.

Σχολιάζοντας την επίθεση των ΜΑΤ ο Νίκος Φίλης υπογραμμίζει «δεν υπάρχει ούτε ίχνος αιτιολόγησης για την προκλητική αυτή επίθεση της αστυνομίας, που έγινε λίγα μέτρα μπροστά μου, ακριβώς κάτω απ’ τα μάτια μου. Ούτε ίχνος! Ήταν απολύτως απρόκλητη -και καλώ τον αρμόδιο υπουργό κ. Θεοδωρικάκο να διαψεύσει, αν είναι σε θέση, αυτό που είδα και καταθέτω. Η αναίτια επίθεση εξυπηρετεί κυβερνητικό σχέδιο για εκφοβισμό της νεολαίας: “θα τρώτε κάθε φορά τόσο ξύλο, που δεν θα κατεβαίνετε στις διαδηλώσεις”. Έτσι εννοεί το “συγγνώμη” για τα Τέμπη ο Μητσοτάκης; Δεν έχει καταλάβει ότι έχει ξεσηκώσει ολόκληρη τη νεολαία; Δεν έχει αντιληφθεί ότι η επιχείρηση τρομοκράτησης θα γυρίσει εναντίον του; Σε κάθε περίπτωση η εξαχρείωση στην οποία οδηγεί η κυβέρνηση την ΕΛΑΣ είναι σαφής. Από τα πρώτα καθήκοντα της επόμενης κυβέρνησης είναι να επαναφέρει την αστυνομία στο καθήκον της, που είναι η προστασία της ασφάλειας του πολίτη, στο πλαίσιο της δημοκρατικής νομιμότητας».

https://twitter.com/red_salute/status/1636308024418607104?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1636308024418607104%7Ctwgr%5Ec4cc95172e252e692f22faaddba959f9d1e403ce%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.efsyn.gr%2Fellada%2Fkoinonia%2F382218_i-elas-prokalei-para-ta-exorgistika-ntokoymenta-astynomikis-bias

Ματαιοπονούν όσοι νομίζουν ότι με τέτοιες πρακτικές θα ανακόψουν το ποτάμι της οργής του λαού και της νεολαίας. Η απάντηση που θα πάρουν θα είναι ακόμη πιο μαχητική» καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

Εν τω μεταξύ ψευδείς χαρακτηρίζει η Όλγα Γεροβασίλη τις διακινούμενες απ’ την ΕΛ.ΑΣ. διαρροές που αναπαράγουν κάποιοι ότι δήθεν ο γερανός της αστυνομίας που λίγο έλειψε να πατήσει διαδηλωτές, το μεσημέρι της Πέμπτης, πήγαινε να απομακρύνει το υπηρεσιακό όχημά της, που νωρίτερα είχε δεχθεί επίθεση με πέτρες.

Αναλυτικά η δήλωση της Όλγας Γεροβασίλη:

«Υπό το βάρος των σφοδρών αντιδράσεων που προκλήθηκαν από τη δημοσίευση βίντεο με τη δολοφονική επίθεση γερανοφόρου οχήματος της ΕΛ.ΑΣ., νωρίτερα σήμερα επί της οδού Ακαδημίας, κατά τη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση, φέρεται να διατάχθηκε έρευνα από τη ΓΑΔΑ.

Ωστόσο, «αστυνομικές πηγές» διακινούν την παντελώς ψευδή πληροφορία ότι δήθεν το εν λόγω γερανοφόρο όχημα κινούνταν επί της Ακαδημίας για να ανασύρει το υπηρεσιακό όχημα συνοδείας-ασφαλείας που μου είχε χορηγηθεί και το οποίο δέχτηκε σήμερα επίθεση με θραύση κρυστάλλων.
Ουδέν ψευδέστερο.

Δεν ανακόπτουν το ποτάμι της οργής του λαού και της νεολαίας

«Για μια ακόμη φορά, απέναντι στις μαζικές λαϊκές και νεολαιίστικες κινητοποιήσεις και τις απεργιακές συγκεντρώσεις επιστρατεύθηκαν από την κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της η καταστολή, οι προβοκάτσιες, η συκοφαντία» επισημαίνει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του «για την καταστολή της κυβέρνησης απέναντι στις μαζικές κινητοποιήσεις του λαού και της νεολαίας» .

«Οι εικόνες που κάνουν τον γύρο του Διαδικτύου, με ΜΑΤ έξω από χώρους δουλειάς, με κουκουλοφόρους πίσω από ΜΑΤ σε διατεταγμένη υπηρεσία στη Θεσσαλονίκη, με την αναίτια κι απρόκλητη επίθεση σε διαδηλωτές στην Αθήνα και σε συντονισμό με τη δράση προβοκατόρικων μηχανισμών, με οχήματα της αστυνομίας να πέφτουν με δολοφονικό τρόπο πάνω σε διαδηλωτές, είναι ενδεικτικά ενός κράτους που είναι ικανό να επιστρατεύει μέσα και μηχανισμούς καταστολής, αλλά εντελώς ανίκανο να προστατεύσει την ανθρώπινη ζωή.

ΜέΡΑ25: «Άμεση έναρξη πειθαρχικής διαδικασίας για τη δολοφονική επίθεση»

Σχόλιο για το περιστατικό έκανε το ΜέΡΑ25 καταδικάζοντας την ενέργεια ως «δολοφονική» και απαιτώντας την άμεση έναρξη πειθαρχικής διαδικασίας για τους υπευθύνους.

«Κύριε Θεοδωρικακο, σε αντίθεση με τις διμοιρίες σας, ο γερανός της ΕΛΑΣ έχει αριθμό και μπορεί να ταυτοποιηθεί. Αναμένουμε άμεσα την έναρξη πειθαρχικής διαδικασίας και την καταδίκη της δολοφονικής αυτής επίθεσης».

Σχετικά Άρθρα