Η Αθήνα μεταξύ 5 πόλεων που διακρίθηκαν για επιτεύγματα δημόσιας υγείας στη Σύνοδο Κορυφής Partnership for Healthy Cities

 Η Αθήνα μεταξύ 5 πόλεων που διακρίθηκαν για επιτεύγματα δημόσιας υγείας στη Σύνοδο Κορυφής Partnership for Healthy Cities

Η Αθήνα βραβεύτηκε από το Partnership for Healthy Cities 2023 στο summit της 15ης Μαρτίου στο Λονδίνο για τη διεύρυνση της πρόσβασης στη ναλοξόνη με στόχο τη μείωση των θανάτων από υπερδοσολογία. 

Η πρώτη στο είδος της Σύνοδος Κορυφής συγκλήθηκε στο Λονδίνο, από την Bloomberg Philanthropies, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τη Vital Strategies και τον δήμαρχο του Λονδίνου, Sadiq Khan.

Κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας Συνόδου Κορυφής της Συνεργασίας για Υγιείς Πόλεις στο Λονδίνο, πέντε παγκόσμιες πόλεις αναγνωρίστηκαν για τα επιτεύγματά τους στην πρόληψη των μη μεταδοτικών ασθενειών (ΜΜΑ) και των τραυματισμών. Η Σύνοδος Κορυφής συγκέντρωσε δημάρχους και αξιωματούχους από περισσότερες από 50 μεγάλες πόλεις στο πλαίσιο της εταιρικής σχέσης για να συζητήσουν επείγοντα ζητήματα για τη δημόσια υγεία και βέλτιστες πρακτικές που σώζουν ζωές και δημιουργούν πιο υγιείς πόλεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ ψηφιζόταν στο ελληνικό κοινοβούλιο η απλοποίηση της διάθεσης ενός αντιδότου που μπορεί να σώσει πολλούς χρήστες ναρκωτικών από υπερβολική δόση στην Ελλάδα, στο Λονδίνο ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, παραλάμβανε ένα από τα πέντε βραβεία στην εναρκτήρια Σύνοδο Κορυφής «Partnership for Healthy Cities (PHC), για τις προσπάθειες που έχει κάνει η Αθήνα στην πρόληψη της υπερδοσολογίας σε χρήστες ουσιών.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ευχαρίστησε όλους όσοι συνεργάζονται με τον δήμο, ώστε να μειωθεί και στη χώρα μας, η θνησιμότητα ανάμεσα στου χρήστες ναρκωτικών, προσθέτοντας πως τα νέα δεδομένα, δίνουν πλέον τη δυνατότητα ακόμα και στους συγγενείς των εξαρτημένων, να σώσουν τον άνθρωπο τους από υπερβολική δόση, χορηγώντας του το αντίδοτο ναλοξόνη,

μια χημική ουσία, που χορηγείται στον χρήστη ενδομυϊκά -και τα τελευταία χρόνια και ενδορινικά με σπρέι- σε περίπτωση υπερδοσολογίας του.

«Η ναλοξόνη μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα στη ζωή και στο θάνατο. Γι’ αυτό δώσαμε αυτή τη μάχη με τόσο μεγάλο πάθος. Περνάμε πλέον από τη θεωρία στην πράξη. Και αυτό σημαίνει πως μια μάνα που έχει τη ναλοξόνη στο σπίτι μπορεί να την χορηγήσει και να σώσει το παιδί της», εξήγησε ο κ. Μπακογιάννης, ο οποίος  ευχαρίστησε τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, που αντιλήφθηκε τη σημασία του ζητήματος και έδωσε μια ουσιαστική λύση σε ένα πραγματικό πρόβλημα, ξεπερνώντας όλα τα νομικά εμπόδια, διασφαλίζοντας έτσι την προσβασιμότητα στη ναλοξόνη. «Το βραβείο αυτό είναι η αναγνώριση για μια συλλογική προσπάθεια και ευχαριστώ όλους όσους μας βοηθούν σε αυτή. Η βράβευση συνοδεύεται από ένα σημαντικό χρηματικό πόσο (150.000 δολάρια ΗΠΑ) που θα αξιοποιηθεί για να συνεχίσουμε τη δουλειά που γίνεται», επεσήμανε.

Καθώς η πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού ζει τώρα σε αστικά περιβάλλοντα, η διασφάλιση της υγείας και της ευημερίας των κατοίκων στα αστικά κέντρα του κόσμου μας είναι ζωτικής σημασίας. Οι ΜΜΑ –συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του εγκεφαλικού, του καρκίνου, του διαβήτη και των χρόνιων αναπνευστικών παθήσεων– και οι τραυματισμοί ευθύνονται για πάνω από το 80% όλων των θανάτων παγκοσμίως. Οι πόλεις πρέπει να αγωνιστούν για την καταπολέμηση των ΜΜΑ και των τραυματισμών εφαρμόζοντας πολιτικές για τη σημαντική μείωση της έκθεσης σε παράγοντες κινδύνου. Η Σύνοδος Κορυφής υπογράμμισε τις βέλτιστες πρακτικές και τις αποδεδειγμένες παρεμβάσεις, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς η δημόσια υγεία κινδυνεύει να γίνει λιγότερο προτεραιότητα τρία χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας COVID-19.

«Οι μη μεταδοτικές ασθένειες και οι τραυματισμοί αποτελούν την υπ’ αριθμόν ένα απειλή για την παγκόσμια δημόσια υγεία. Οι δήμαρχοι σε όλο τον κόσμο ενώνονται ολοένα και περισσότερο για να τις αντιμετωπίσουν και η PHC θα συνεχίσει να υποστηρίζει το επείγον και σωτήριο έργο τους», δήλωσε ο Michael R. Bloomberg, ιδρυτής του Bloomberg LP και του Bloomberg Philanthropies, 108ος δήμαρχος της Νέας Υόρκης και Πρέσβης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για Μη Μεταδοτικές Ασθένειες και Τραυματισμούς.

Εκτός από την Αθήνα, βραβεία απονεμήθηκαν:

·         στο Μπανγκαλόρ της Ινδίας για τις προσπάθειες μείωσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους,

·         στο Μεξικό για τη πρόοδο που έγινε και αφορά την οδική ασφάλεια και τις προσπάθειες να ενθαρρύνει όλο και περισσότερους ανθρώπους να χρησιμοποιήσουν το ποδήλατο,

·         στο Μοντεβιδέοπρωτεύουσα της Ουρουγουάης για τους κανόνες για υγιεινή διατροφή που μπήκαν σε εστιατόρια και καντίνες κυβερνητικών κτιρίων και ορισμένων πανεπιστημίων, και

·         στο Βανκούβερ του Καναδά για ένα διαδικτυακό εργαλείο δεδομένων δημόσιας υγείας που παρακολουθεί τους δείκτες υγείας του πληθυσμού.

«Οι πέντε πόλεις που βραβεύονται σήμερα αποδεικνύουν ότι οι δήμαρχοι μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην πρόοδο για την προστασία της υγείας των πολιτών τους», δήλωσε ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ. «Ο κόσμος πρέπει να χτίσει πόλεις που προωθούν και προστατεύουν την υγεία, αντί να την βλάπτουν».

Πώς ξεκίνησε το πρόγραμμα στην Αθήνα

Ο Δήμος Αθηναίων εντάχθηκε εδώ και τρία χρόνια στην πρωτοβουλία του Bloomberg Philanthropies, «Partnership For Healthy Cities» (PHC) και σε συνεργασία με την Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία έρευνας AIDS & των Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων & Αναδυόμενων Νοσημάτων, τον Σύλλογο Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας», τον ΟΚΑΝΑ, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και όλες τις οργανώσεις που σχετίζονται με το κομμάτι μείωσης της βλάβης, ξεκίνησε να υλοποιεί πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της υπερδοσολογίας από τη χρήση ουσιών (Naloxone programme).

Η «ψυχή» του προγράμματος στην Αθήνα, η κοινωνιολόγος και πρόεδρος του κέντρου πρόληψης «Αθηνά Υγεία» Φωτεινή Λεομπίλα λίγο μετά την βράβευση, τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ , ότι «στόχος είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που βρίσκονται στις ουσίες, να απεξαρτηθούν. Μέχρι όμως να γίνει αυτό, πρέπει να βρούμε τρόπο με διάφορες δράσεις μας να τους κρατήσουμε ζωντανούς».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κίνδυνος υπερβολικής δόσης στη διάρκεια ζωής ενός χρήστη ψυχοδραστικών ουσιών, κυμαίνεται από 30% έως 70%, ενώ όπως επισημαίνει η Ντάλια Χέλερ αντιπρόεδρος της Vital Strategies, η οποία συμμετείχε στην ελληνική προσπάθεια παρέχοντας τεχνογνωσία για το ζήτημα της ναλοξόνης, «εκτιμάται πως το 5% των υπερδοσολογιών οδηγεί στο θάνατο. Συνεργαστήκαμε με την Αθήνα καθώς μέσα στην οικονομική κρίση το πρόβλημα διογκώθηκε και διαπιστώσαμε ότι και εκεί υπήρχε υψηλότερο ποσοστό θανάτων μεταξύ των ανθρώπων που κάνουν ενδοφλέβια χρήση». 

Με πληροφορίες από WHO, ΑΠΕ

Σχετικά Άρθρα