Credit Suisse: Νέα πτώση ύψους 11% στη μετοχή της – Έκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ

 Credit Suisse: Νέα πτώση ύψους 11% στη μετοχή της – Έκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ

Παρά την ισχυρή βοήθεια που έλαβε η Credit Suisse από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας και την ανάκαμψη που προκάλεσε αυτή η στήριξη στην μετοχή της, σήμερα η Ελβετική τράπεζα φαίνεται πως αντιμετωπίζει ξανά θέματα αξιοπιστίας και ρευστότητας.

Πιο συγκεκριμένα, η μετοχή της Credit Suisse σημείωνε πριν από λίγα λεπτά βουτιά κατά 11,10% στα 1,7975 ελβετικά φράγκα, την στιγμή που η τράπεζα προσπαθεί να (ξανά) κατακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Συνεδριάζει το Εποπτικό Συμβούλιο της ΕΚΤ

Συνέρχεται σήμερα σε ειδική συνεδρίαση το Εποπτικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να συζητήσει την πίεση στον τραπεζικό τομέα μετά τις πρόσφατες διακυμάνσεις στην αγορά. «Το Εποπτικό Συμβούλιο συνεδριάζει για να ανταλλάξει απόψεις και να ενημερώσει τα μέλη για τις τρέχουσες εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα», δήλωσε εκπρόσωπος της ΕΚΤ.

Είχε προηγηθεί μία αντίστοιχη ad hoc συνεδρίαση στις αρχές της εβδομάδας, ενώ η σημερινή πραγματοποιείται μετά τη χθεσινή αύξηση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα από την ΕΚΤ.

Ο διοικητής της γαλλικής κεντρικής τράπεζας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση της ΕΚΤ αντανακλά την προτεραιότητα που δίνει στην καταπολέμηση του πληθωρισμού και στέλνει μήνυμα ισχυρής εμπιστοσύνης στη σταθερότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών.

«Οι γαλλικές και οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι πολύ σταθερές», είπε ο κεντρικός τραπεζίτης σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό.

«Θεωρώ ότι στείλαμε ισχυρό και διπλό σήμα εμπιστοσύνης που αντανακλά τόσο την εμπιστοσύνη στην αντιπληθωριστική στρατηγική μας όσο και την εμπιστοσύνη στη σταθερότητα των ευρωπαϊκών και γαλλικών τραπεζών», πρόσθεσε.

Αν και η ΕΚΤ έχει «τα εργαλεία για να διασφαλίσει τη ρευστότητα των τραπεζών», ο Βιλερουά είπε ότι είναι απίθανο να χρειασθεί να τα χρησιμοποιήσει καθώς «οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν είναι στην ίδια κατάσταση με τις αμερικανικές».

Τι συμβαίνει στις αγορές

Σε νέα αρνητική στροφή οδηγήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές και τα futures της Wall Street, με το κλίμα να παραμένει τεταμένο και τις τραπεζικές μετοχές να συνεχίζουν να δέχονται σημαντικές πιέσεις παρά τις κινήσεις στήριξης που έχουν υπάρξει τις τελευταίες ημέρες.

Πτώση 0,96% για τον Stoxx 600, με τον DAX να υποχωρεί 1,20%, τον FTSE 100 στο -0,89%, ενώ απώλειες 1,33% εμφανίζει ο CAC 40. Απώλειες καταγράφονται και στα futures της Wall Street, με τον S&P 500 να υποχωρεί 0,73%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία έναντι του ευρωπαϊκού νομίσματος διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,064 δολ./ευρώ.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο υποχωρεί 0,5% στα 68,02 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός πραγματοποιεί ράλι 1,5% στα 1.951 δολάρια ανά ουγκιά.

Αντιστροφή τάσεων καταγράφεται εντός συνόρων, αν και το Χρηματιστήριο Αθηνών κρατά αντιστάσεις. Ειδικότερα, παρά τις πιέσεις για τις τραπεζικές μετοχές – με εξαίρεση τη Eurobank – «ισορροπεί» η καλή πορεία των μετοχών ΟΤΕ και ΟΠΑΠ με κέρδη που ξεπερνούν το 1%.

Ο Γενικός Δείκτης μετά τις 15.00 εμφανίζει απώλειες 0,35% στις 1.028,27 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών στα 73,4 εκατ. ευρώ, ενώ σταθεροποιητικά με πτώση μόλις 0,01% κινείται ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης και ο δείκτης μέσης κεφαλαιοποίησης υποχωρεί 0,47%.

Στο -1,57% πέφτει ο τραπεζικός δείκτης, με την Alpha Bank να υποχωρεί 2,63%, την Εθνική Τράπεζα να έχει απώλειες 2,77%, την Τρ. Πειραιώς να αποδυναμώνεται 4,22%, ενώ η Eurobank ακολουθεί εκ διαμέτρου αντίθετη πορεία και εμφανίζει κέρδη 1,77%.

Σχετικά Άρθρα