“Κατάρρευση” Credit Suisse: Παγκόσμια αγωνία – Παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας

 “Κατάρρευση” Credit Suisse: Παγκόσμια αγωνία – Παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας

H Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας και η Ρυθμιστική Αρχή των ελβετικών Τραπεζών πραγματοποίησαν παρέμβαση σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν την κατάρρευση της Credit Suisse, μετά το sell off και την αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής.

Η ανακοίνωση των ελβετικών αρχών έχει στόχευση:

  • Να καθησυχάσει τις αγορές για την επαρκή κεφαλαιοποίηση και ρευστότητα της Credit Suisse και να ξεκαθαρίσει πως η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας θα κάνει «ότι χρειαστεί» και θα παράσχει ρευστότητα αν κι εφόσον χρειαστεί στην Credit Suisse για να διασφαλίσει την σταθερότητα της 2ης μεγαλύτερης επενδυτικής τράπεζας της χώρας.

Υπενθυμίζεται πως το sell off και η κατάρευση της μετοχής της Credit Suisse ήρθε μετά την δήλωση του κορυφαίου μετόχου της, Ammar Al Khudairy (πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας), ο οποίος απέκλεισε το ενδεχόμενο παροχής περισσότερης οικονομικής βοήθειας στην τράπεζα, επικαλούμενος ρυθμιστικά ζητήματα.

  • Αύριο θα φανεί αν η παρέμβαση είναι αρκετή για να σβήσει τη φωτιά, δεδομένου μάλιστα ότι πηγές της αγοράς εκτιμούν σε μια πρώτη ανάγνωση ως… όχι και τόσο ηχηρή την εν λόγω κοινή ανακοίνωση της Swiss National Bank SNB και η Swiss Financial Market Supervisory Authority FINMA.

«Η Swiss National Bank SNB και η Swiss Financial Market Supervisory Authority FINMA ισχυρίζονται ότι τα προβλήματα ορισμένων τραπεζών στις ΗΠΑ δεν αποτελούν άμεσο κίνδυνο μετάδοσης για τις ελβετικές χρηματοπιστωτικές αγορές. Οι αυστηρές απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας που ισχύουν για τα ελβετικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα διασφαλίζουν τη σταθερότητά τους.

Η Credit Suisse πληροί τις απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας που επιβάλλονται σε συστημικά σημαντικές τράπεζες. Εάν είναι απαραίτητο, η SNB θα παρέχει ρευστότητα στην CS.

Η SNB και η FINMA επισημαίνουν σε αυτή την κοινή δήλωση ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις άμεσου κινδύνου μετάδοσης για τα ελβετικά ιδρύματα λόγω της τρέχουσας αναταραχής στην τραπεζική αγορά των ΗΠΑ.

  • Ο κανονισμός στην Ελβετία απαιτεί από όλες τις τράπεζες να διατηρούν αποθέματα ασφαλείας κεφαλαίου και ρευστότητας που πληρούν ή υπερβαίνουν τις ελάχιστες απαιτήσεις των προτύπων της Βασιλείας. Επιπλέον, οι συστημικά σημαντικές τράπεζες πρέπει να πληρούν υψηλότερες απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας. Αυτό επιτρέπει την απορρόφηση των αρνητικών επιπτώσεων μεγάλων κρίσεων και κρίσεων.

Η χρηματιστηριακή αξία της Credit Suisse και η αξία των χρεογράφων της έχουν επηρεαστεί ιδιαίτερα από τις αντιδράσεις της αγοράς τις τελευταίες ημέρες.

Η FINMA βρίσκεται σε πολύ στενή επαφή με την τράπεζα και έχει πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες που σχετίζονται με το εποπτικό δίκαιο. Σε αυτό το πλαίσιο, η FINMA επιβεβαιώνει ότι η Credit Suisse πληροί τις υψηλότερες απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας που ισχύουν για συστημικά σημαντικές τράπεζες.

Επιπλέον, η SNB θα παρέχει ρευστότητα στην παγκόσμια ενεργή τράπεζα εάν χρειαστεί.

Η FINMA και η SNB παρακολουθούν πολύ στενά τις εξελίξεις και βρίσκονται σε στενή επαφή με το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών για να διασφαλίσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

  • Η πυροσβεστική παρέμβαση ήρθε μετά από ένα “κραχ” στην μετοχή της ελβετικής τράπεζας, που είναι ο αδύναμος κρίκος του ευρωπαικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, λόγω και των πληγών που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια.

H μετοχή της τράπεζας έκανε ελεύθερη πτώση την Τετάρτη καταγράφοντας απώλειες 30% στα 1,56 ελβετικά φράγκα, αφού νωρίτερα είχε διακοπεί η διαπραγμάτευσή της σε μια απόπειρα να ανακόψει το sell off.

Η χρηματιστηριακή αξία της Credit Suisse υποχώρησε κάτω από τα 7 δισ. στερλίνες (7,6 δισ. δολάρια), με την τράπεζα να έχει αντλήσει κεφάλαια ύψους 4 δισ. στερλινών μόλις πριν από λίγους μήνες.

Το κόστος ασφάλισης των ομολόγων έναντι χρεοκοπίας στο εγγύς μέλλον πλησίασε ένα επίπεδο που πυροδότησε σοβαρές ανησυχίες των επενδυτών. Τα ομόλογα της τράπεζας ηγήθηκαν των απωλειών στην ευρωπαϊκή αγορά εταιρικών ομολόγων υψηλής διαβάθμισης, σημειώνοντας πτώση μεταξύ 2,5 και 5 σεντς ανά ευρώ, με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Σχετικά Άρθρα