ΕΥΠ: Αποκαλύφθηκε υπόθεση κατασκοπείας στη χώρα μας – Η φωτογράφος “Μαρία Τ.” ήταν η Ιρίνα, μέλος των διαβόητων illegals του Κρεμλίνου

 ΕΥΠ: Αποκαλύφθηκε υπόθεση κατασκοπείας στη χώρα μας – Η φωτογράφος “Μαρία Τ.” ήταν η Ιρίνα, μέλος των διαβόητων illegals του Κρεμλίνου

Κατασκοπευτικό θρίλερ με ξένη υπήκοο που δρούσε στην Ελλάδα αποκαλύπτει με ανακοίνωσε που εξέδωσε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ).

Σύμφωνα με την ΕΥΠ αποκαλύφθηκε μια αλλοδαπή κατάσκοπος η οποία δρούσε στη χώρα μας με τον όνομα «Μαρία Τ.» που τα τελευταία χρόνια ισχυριζόταν πως είναι Ελληνίδα και δραστηριοποιούνταν ως φωτογράφος και ιδιοκτήτρια καταστήματος ειδών χειροτεχνίας και πλεκτικής στην Αθήνα.

Στην πραγματικότητα όμως είναι η ξένη υπήκοος «Irina A.S.» και δρούσε στη χώρα μας υπό «βαθύ κάλυμμα», όπως αναφέρει η ΕΥΠ.

Στην ανακοίνωση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών αναφέρει χαρακτηριστικά ότι: «Συγκεκριμένα, έρευνες που συστηματικά διεξήγαγε η ΕΥΠ, σε συνέχεια πληροφοριών που συνέλεξε, απέδειξαν ότι η φερόμενη ως «Μαρία Τ.», η οποία τα τελευταία χρόνια ισχυριζόταν ότι είναι Ελληνίδα και δραστηριοποιούνταν ως φωτογράφος και ιδιοκτήτρια καταστήματος ειδών χειροτεχνίας και πλεκτικής στην Αθήνα, με ελληνική υπηκοότητα και ταυτότητα από το 2018, στη πραγματικότητα είναι η ξένη υπήκοος «Irina A. S.», που δρούσε στη χώρα μας υπό «βαθύ κάλυμμα».

Η αντίστροφη μέτρηση για την αποκάλυψη, ξεκίνησε με τον εντοπισμό απόπειρας πρόσβασης τρίτης χώρας σε στοιχεία ελλήνων πολιτών που έχουν αποβιώσει, μια διεθνώς διαπιστωμένη πρακτική των Υπηρεσιών Πληροφοριών συγκεκριμένης χώρας για τη δημιουργία της ειδικής κατηγορίας κατασκόπων με το προσωνύμιο ’’illegals’’.

Οι ’’illegals’’ στρατολογούνται και εκπαιδεύονται από τις Υπηρεσίες συγκεκριμένης ξένης χώρας, με σκοπό να τοποθετηθούν σε χώρες – στόχους, αναλαμβάνοντας στη συνέχεια κατασκοπευτική δράση υπέρ της χώρας της. Για την προστασία της πραγματικής τους ταυτότητας, χρησιμοποιούν «βαθύ κάλυμμα», το οποίο δημιουργείται με παραποίηση ατομικών εγγράφων και χρήση πιστοποιητικών που προέρχονται από στοιχεία θνησιγενών βρεφών ή ατόμων που έχουν αποβιώσει. Από τη στιγμή τοποθέτησής τους στο εξωτερικό, οι ’’illegals’’ ζούνε και συμπεριφέρονται με βάση την κατασκευασμένη ιστορία που έχει δημιουργηθεί για αυτούς, ώστε να προστατεύσουν την αποστολή τους.

Το προφίλ και η δράση της «Μαρίας Τ.» παραπέμπει ευθέως στην ειδική κατηγορία των ’’illegals’’.

Η υπόθεση που μόλις αποκαλύφθηκε από την ΕΥΠ, είναι χαρακτηριστική του τρόπου σκέψης και δράσης των συγκεκριμένων Υπηρεσιών καθώς για την οικοδόμηση της ταυτότητας και του προφίλ της «Τ.» εργάστηκαν συστηματικά για πολλά έτη με κατάλληλη εκμετάλλευση προσώπων, διαδικασιών και φορέων, ώστε τελικά η αλλοδαπή «Irina» να ζει και να αναγνωρίζεται ως ελληνίδα «Μαρία», εξαπατώντας ακόμη και τους πιο κοντινούς της ανθρώπους στην Ελλάδα, που προφανώς δεν γνώριζαν την πραγματική της ταυτότητα.

Είναι προφανές ότι η δράση της «Τ.» δεν θα περιοριζόταν στην ελληνική επικράτεια, καθώς ως πολίτης της Ε.Ε., θα μπορούσε να ταξιδέψει και να εργαστεί σε αρκετές χώρες της Ευρώπης. Για αυτό και η επιτυχία της ΕΥΠ έχει μια διάσταση που ξεπερνά τα εθνικά σύνορα και αφορά το σύνολο των Δυτικών χωρών γενικότερα».

Illegals –  Οι «παράνομοι»: Κατάσκοποι με βαθιά κάλυψη που μπορεί να είναι και επικίνδυνοι

To πρόγραμμα των «παράνομων» της Ρωσίας ξεκίνησε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου .

Μάλιστα δραματοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια στην επιτυχημένη τηλεοπτική εκπομπή The Americans, και θεωρείται ότι έχει αναβιώσει εκτενώς υπό τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα του Guardian, Δυτικοί ειδικοί λένε ότι παρά την προσπάθεια που καταβάλλει η Ρωσία, ο αριθμός των παράνομων που λειτουργούν ανά πάσα στιγμή υπολογίζεται μεταξύ 10 και 30. Μάλιστα συχνά αποτυγχάνουν να επιτύχουν θέσεις σημαντικής επιρροής.

Μια ομάδα 10 παρανόμων αποκαλύφθηκε από το FBI στις ΗΠΑ το 2010.  , Βρίσκονταν στη χώρα για περισσότερο από μια δεκαετία, αλλά δεν είχαν κατάφερει να παράγουν πληροφορίες χρήσιμες για τη Μόσχα, εν μέρει επειδή παρακολουθούνταν στενά.

Οι κατά καιρούς τρομερές προσπάθειές τους να διεισδύσουν σε υψηλούς κύκλους χάραξης πολιτικής τους έκαναν ακόμη και υρτλικές φιγούρες σε κάποιες χώρες. Μία από αυτές – η Άννα Τσάπμαν – έγινε τόσο διασημότητα που μια εφημερίδα της Νέας Υόρκης θρηνούσε για την αποχώρησή της και ρωτούσε αν η πόλη μπορούσε να την κρατήσει.

Τελευταία υπόθεση σύλληψης ενός Illegal σημειώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο στη Βαυαρία

Οπως έγραφαν οι ΝΥΤ, λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα στ, μια συνοδεία οχημάτων ασφαλείας εισέβαλε σε μια ήσυχη γωνιά του Weilheim, μιας γραφικής βαυαρικής πόλης με παστέλ πλατείες και επιμελώς διατηρημένους λιθόστρωτους δρόμους. Ο στόχος τους φαινόταν τόσο λιτός όσο και το σκηνικό: ένας τοπικός προπονητής ποδοσφαίρου για παιδιά.

Τίποτα δεν ξεχώριζε σε εκείνον τον άνθρωπο, θυμούνται οι συνάδελφοι προπονητές. Δεν ήταν κοντός, αλλά όχι και ψηλός – φιλικός, αλλά ποτέ δεν ήθελε να συζητήσει τίποτα άλλο εκτός από το ποδόσφαιρο. Αρπάζοντας τις λέξεις, οι περισσότεροι προσγειώθηκαν στην ίδια επιλογή: «χωρίς αξιοσημείωτο».

Αυτό άλλαξε όταν έμαθαν ότι είχε συλληφθεί με την κατηγορία της προδοσίας και της κατασκοπείας για τη Ρωσία σε ένα από τα σοβαρότερα σκάνδαλα κατασκοπείας στην πρόσφατη γερμανική ιστορία.

Ο προπονητής, ένας 52χρονος πρώην Γερμανός στρατιώτης, εργαζόταν για την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών της Γερμανίας ή BND, ως διευθυντής τεχνικών αναγνωρίσεων – τη μονάδα που είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και την επιτήρηση ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Συνεισέδερε περίπου το ήμισυ του ημερήσιου όγκου πληροφοριών της υπηρεσίας κατασκοπείας.

Ως Ρώσος «τυφλοπόντικας«, θα είχε πρόσβαση σε κρίσιμες πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από τότε που η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία πέρυσι. Μπορεί να είχε επιτήρηση υψηλού επιπέδου, όχι μόνο από Γερμανούς κατασκόπους αλλά και από δυτικούς εταίρους όπως η CIA.

Η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών είχε μια μακρά και προβληματική ιστορία ρωσικής διείσδυσης, που εκτείνεται δεκαετίες πίσω. Αλλά η τελευταία περίπτωση απειλεί τώρα να κλονίσει την ενίοτε δοκιμαστική εμπιστοσύνη των δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών στη Γερμανία σε μια κρίσιμη στιγμή που η Ρωσία παρουσίασε την Ευρώπη με τη μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο – και καθώς η Μόσχα κλιμακώνει τις κατασκοπευτικές της προσπάθειες σε όλη την ήπειρο.

Η σύλληψη έγινε αμέσως μετά από μια καταιγίδα επιδρομών σε όλη την Ευρώπη που αποκάλυψαν τους λεγόμενους παράνομους, ή μυστικούς Ρώσους πράκτορες, στην Ολλανδία, τη Σουηδία και τη Νορβηγία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Guardian , Νew York Times

Σχετικά Άρθρα