Τσίπρας για Τέμπη: Θα κάνουμε ότι χρειαστεί για την αλήθεια – Αναλαμβάνω ότι μου αναλογεί – Αν ήμουν στη θέση του κ. Ντογιάκου θα είχα παραιτηθεί

 Τσίπρας για Τέμπη: Θα κάνουμε ότι χρειαστεί για την αλήθεια – Αναλαμβάνω ότι μου αναλογεί – Αν ήμουν στη θέση του κ. Ντογιάκου θα είχα παραιτηθεί

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA και τους δημοσιογράφους Ράνια Τζίμα και Γιάννη Πρετεντέρη. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην τραγωδία των Τεμπών, τονίζοντας τις ευθύνες της κυβέρνησης και του κ. Καραμανλή, στις εκλογές ζητώντας από τον κ. Μητσοτάκη να ανακοινώσει, επιτέλους, την ημερομηνία διεξαγωγή τους καθώς και στις κινήσεις του εισαγγελέα Ισίδωρου Ντογιάκου.

Με την ευθύνη δεν έχω τσακωθεί, την ευθύνη που μου αναλογεί την αναλαμβάνω. Σε κρίσιμες στιγμές την αναλάβαμε. Κυβέρνησα σε πολύ δύσκολες στιγμές βρέθηκα σε στόχαστρο περί κωλοτούμπας. Έζησα και τραγωδίες που ήταν φυσικές καταστροφές.

Εδώ βρισκόμαστε μπροστά σε ένα γεγονός που δεν έπρεπε να συμβεί, σημείωσε. Είμαστε μπροστά σε μια διαπίστωση ότι αυτό το κράτος είναι ένα κράτος που δεν προσφέρει στοιχειώδη ασφάλεια στον πολίτη. Και εμείς κυβερνήσαμε, όμως κυβερνήσαμε 4 από τα 49 αυτού του κράτους που δεν φτιάξαμε εμείς, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η κυβέρνηση Σημίτη ήρθε με σύνθημα τον εκσυχρονισμό, η κυβέρνηση Καραμανλή για την επανίδρυση – δεν τα κατάφεραν, σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Αναφερόμενος στο δυστύχημα στα Τέμπη, σημείωσε ότι είμαστε σε μια εποχή που ξέρουμε που βρίσκεται ο ντελιβεράς, αλλά δεν ξέρουμε πού είναι τα τρένα. Το κέντρο στη Λάρισα καταστράφηκε με μια πυρκαγιά το 2019 και δεν αποκαταστάθηκε η τηλεδιοίκηση, τόνισε.

Όσα έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε την υλοποίηση της περίφημης σύμβασης 717, εξήγησε ο Αλέξης Τσίπρας. Η αλήθεια είναι ότι το 2018, 29 Σεπτεμβρίου 2018, με βάση την εισήγηση της ΕΡΓΟΣΕ είχε υλοποιηθεί το 69% της σύμβασης. Τον Μάιο του 2019 είχε φτάσει σε 72% η υλοποίηση του έργου. 14 Φεβρουαρίου 2023 επί ΝΔ ολοκληρώθηκε σε ποσοστό 77%, σημείωσε.

Αναφερόμενος στην ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ επί ΣΥΡΙΖΑ, εξήγησε ότι «ήταν σχεδόν εξαναγκαστική η ιδιωτικοποίηση των τρένων» την περίοδο των μνημονίων. Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ακόμη ότι «ο σταθμάρχης ήταν άπειρος και η μετάταξή του ήταν παράνομη». Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν κατηγορηματικός: «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να μάθουμε την αλήθεια για τα Τέμπη».

Το σύστημα GSMR ολοκληρώθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ και δεν τέθηκε σε λειτουργία εδώ και 4 χρόνια επί ΝΔ, είπε. Θα απέτρεπε το δυστύχημα, σημείωσε.

Παράνομη η μετάταξη του σταθμάρχη

Σίγουρα η μετάταξη του σταθμάρχη έγινε παρανόμως, παραβιάστηκε το ηλιακό όριο. Δεν ξέρω αν έχει γίνει πολιτική διαμεσολάβηση. Γι’ αυτό το κράτος αναλαμβάνω την ευθύνη που μου αναλογεί. Ούτε ο πατέρας μου ούτε ο θείος μου ήταν Πρωθυπουργοί.

Ο κ. Μητσοτάκης μιλά για παθογένειες. Ο ίδιος είναι εκπρόσωπος οικογένειας που υπάρχει στην πολιτική ζωή για 60 χρόνια. Το ίδιο ισχύει και για τον κ. Καραμανλή.

Έχω εμπιστοσύνη στον θεσμό της δικαιοσύνης. Η κυβέρνηση έσπευσε να διορίσει επιτροπή εμπειρογνωμόνων. Ο κ. Μητσοτάκης παρενέβη στο έργο του Εισαγγελέα Ντογιάκου. Μίλησε για ένταξη του πορίσματος της επιτροπής στη δικογραφία. Είναι ξεκάθαρη παρέμβαση.

Ο Ντογιάκος θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί

Ερωτηθείς εάν ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει εξεταστική επιτροπή για το δυστύχημα στα Τέμπη, απάντησε ότι έχει εμπιστοσύνη στους θεσμούς, στην ελληνική Δικαιοσύνη. Σημείωσε δε, ότι η επιστολή του κ. Μητσοτάκη στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισ. Ντογιάκο αποτελεί παρέμβαση. Ο υιός Ντογιάκος ήταν μετακλητό υπάλληλος στον υπουργό Κώστα Αχ. Καραμανλή, τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: Θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί, αναφερόμενος στον Ισίδωρο Ντογιάκο. Σημείωσε δε, ότι πρόκειται για σύγκρουση συμφερόντων.

Αν στην πορεία έρθουν δικογραφίες με βάση το νόμο περί ευθύνης υπουργών, τότε θα αποφασίσει η Βουλή. «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να μάθουμε την αλήθεια για τα Τέμπη», τόνισε.

Να πει ο πρωθυπουργός πότε θα γίνουν εκλογές

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον πρωθυπουργό να ανακοινώσει πότε θα γίνουν εκλογές. Ο Ελληνικός λαός πρέπει να πάει σε μια μη τοξική προεκλογική περίοδο και να επιλέξει απερίσπαστος, σημείωσε.

Για πρώτη φορά θα προσέλθουμε στις κάλπες με το σύστημα της απλής αναλογικής που μπορεί να οδηγήσει σε κυβερνήσεις συνεργασίας, επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στο όριο του στατιστικού λάθους η διαφορά στις δημοσκοπήσεις

Αυτό που βλέπω προσώρας πέρα από τις μετρήσεις, έχουμε ένα φαινόμενο που αξίζει να μελετηθεί. Έχουμε ξεσηκωμό της νέας γενιάς που δεν έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με τον αντιμνημονιακό ξεσηκωμό. Έχει το χαρακτήρα του “ως εδώ”. Θα δούμε το φαινόμενο στην εξέλιξή του.

Οι τελευταίες μετρήσεις δείχνουν μεγάλη πτώση της κυβερνώσας παράταξης. Βρισκόμαστε στα όρια του στατιστικού λάθος. Στόχος μας είναι η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στην απλή αναλογική. Η ευθύνη των κομμάτων είναι να αλλάζουν τα ίδια αν θέλουν να αλλάξουν τη χώρα.

Οι αποφάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ είναι συλλογικές. Έχω εντολή από 150.000 μέλη, όχι από κλειστό συνέδριο. Αυτό που μετράει είναι να αλλάξει η χώρα κατεύθυνση. Πιστεύω ότι οι παθογένειες οφείλονται και στην αυτοδυναμία. Έχουμε την ευκαιρία να αποκτήσει μία προοδευτική κυβέρνηση.