“Τυφώνας” Silicon Valley Bank: Έκλεισε και άλλη τράπεζα – Τριπλή παρέμβαση προστασίας στους καταθέτες από FED, Yellen, FDIC

 “Τυφώνας” Silicon Valley Bank: Έκλεισε και άλλη τράπεζα – Τριπλή παρέμβαση προστασίας στους καταθέτες από FED, Yellen, FDIC

«Οι καταθέτες θα έχουν πρόσβαση στο σύνολο των χρημάτων τους, ήδη από τη Δευτέρα 13 Μαρτίου. Καμία ζημιά που σχετίζεται με την εξυγίανση της Silicon Valley Bank δεν θα βαρύνει τον φορολογούμενο», ανακοίνωσαν από κοινού η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet L. Yellen, ο Πρόεδρος της FED Jerome H. Powell και ο επικεφαλής της FDIC, Martin J. Gruenberg. Σε μια σπάνια κίνηση, οι αμερικανικές αρχές χαρακτήρισαν την SVB ως συστημικό κίνδυνο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, γεγονός που δίνει στις ρυθμιστικές αρχές ευελιξία να προστατεύσουν και τις ανασφάλιστες καταθέσεις.

Όπως αναφέρουν οι αμερικάνοι αξιωματούχοι τα μέτρα που έχουν ληφθεί θα προστατεύσουν «όλους τους καταθέτες», τόσο τους ασφαλισμένους όσο και τους ανασφάλιστους, με συνέπεια να μην ισχύσει το όριο των 250.000 δολαρίων, που τυπικά προστατεύει η Ομοσπονδιακή Αρχή Εγγύησης Καταθέσεων (FDIC).

Η ομπρέλα προστασίας για το σύνολο των καταθέσεων στην Silicon Valley Bank που κατέρρευσε την Παρασκευή γίνεται σε μια προσπάθεια να περιορίσουν το domino effect από την πτώχευση της 16ης μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας και το πιθανό bank run στις μικρές αμερικανικές τράπεζες

Σε δήλωσή της το βράδυ της Κυριακής, η Fed είπε ότι «παρακολουθεί στενά τις συνθήκες σε όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα και είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει την πλήρη γκάμα των εργαλείων της για να στηρίξει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και θα λάβει πρόσθετα μέτρα ανάλογα με την περίπτωση».

Οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν πως την Κυριακή 12 Μαρτίου έκλεισε και δεύτερη τράπεζα, η Signature Bank, μια από τις κυριότερες τράπεζες κρυπτονομισμάτων στη Νέα Υόρκη. Και οι καταθέτες της Signature Bank θα αποζημιωθούν για το σύνολο των καταθέσεών τους.

«Ανακοινώνουμε επίσης μια παρόμοια εξαίρεση συστημικού κινδύνου για την Signature Bank, Νέα Υόρκη, η οποία έκλεισε σήμερα από την κρατική εποπτική αρχή της. Όλες οι καταθέσεις αυτού του ιδρύματος θα μείνουν ανέπαφες. Όπως και με την εξυγίανση της Silicon Valley Bank, δεν θα υποστούν ζημιές οι φορολογούμενοι.

Όπως ανακοίνωσαν FED και υπουργείο Οικονομικών, οι μέτοχοι και ορισμένοι μη εξασφαλισμένοι οφειλέτες δεν θα προστατεύονται. Τα ανώτερα στελέχη επίσης.

Η Fed σε ξεχωριστή δήλωση ανέφερε ότι δημιουργεί ένα νέο «Πρόγραμμα Τραπεζικής Χρηματοδότησης» που θα προσφέρει ευέλικτα δάνεια σε τράπεζες με ευνοϊκότερους όρους από αυτούς που συνήθως παρέχει η κεντρική τράπεζα. Στόχος των ομοσπονδιακών αρχών είναι να βοηθήσουν τις τράπεζες να καλύψουν τις ανάγκες όλων των καταθετών τους, καθώς ο μεγαλύτερος φόβος είναι ένα bank run στις μικρές και μεσαίες αμερικανικές τράπεζες.

Σε μια δήλωση ισχύος που στοχεύει στον κατευνασμό των ανησυχιών των αγορών η Federal Reserve δήλωσε πως «είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει όποιες πιέσεις ρευστότητας μπορεί να προκύψουν».

Το Υπουργείο Οικονομικών θα «διαθέσει έως και 25 δισεκατομμύρια δολάρια από το Ταμείο Σταθεροποίησης Συναλλαγών ως δίχτυ ασφαλείας» για το πρόγραμμα χρηματοδότησης των τραπεζών, αλλά η Fed δεν αναμένει να αντλήσει αυτά τα κεφάλαια.

  • Σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα, το οποίο παρέχει δάνεια έως και ενός έτους, τα collateral θα αποτιμώνται στην ονομαστική αξία ή 100 σεντς στο δολάριο. Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες θα μπορούν να λάβουν μεγαλύτερα δάνεια από το συνηθισμένο για τίτλους που έχουν μικρότερη αξία – όπως ομόλογα που έχουν μειωθεί σε αξία καθώς η Fed αύξησε τα επιτόκια.

Κανονικά, στο πλαίσιο του κύριου προγράμματος δανεισμού της Fed, που είναι γνωστό ως «παράθυρο έκπτωσης», η Fed συνήθως δανείζει χρήματα με έκπτωση έναντι των περιουσιακών στοιχείων που παρέχονται ως εγγύηση, μια πρακτική γνωστή ως κούρεμα. Η Fed είπε ότι τα δάνεια μίας ημέρας κάτω από το παράθυρο προεξόφλησης θα υπόκεινται πλέον στα ίδια περιθώρια εξασφαλίσεων με τη νέα τραπεζική διευκόλυνση χρηματοδότησης.

Σχετικά Άρθρα