Τραγωδία των Τεμπών: “Δεν υπάρχουν ούτε σταθμάρχες ούτε τηλεδιοίκηση” – Αποκαλυπτική κατάθεση και διάλογοι για…. “αχταρμά”

 Τραγωδία των Τεμπών: “Δεν υπάρχουν ούτε σταθμάρχες ούτε τηλεδιοίκηση” – Αποκαλυπτική κατάθεση και διάλογοι για…. “αχταρμά”

Με τον κόσμο να κατεβαίνει στους δρόμους ζητώντας δικαιοσύνη και όχι συγκάλυψη, νέα στοιχεία βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με διαλόγους που γίνονται γνωστές τις τελευταίες ώρες, έμπειρος σταθμάρχης λίγο πριν από την τραγωδία χρησιμοποιούσε τη λέξη «αχταρμάς» για να περιγράψει σε μητέρα επιβάτη αμαξοστοιχίας την κατάσταση που υπήρχε εκείνη την ώρα στον σταθμό της Λάρισας.

Ο διάλογος: 

  • Μητέρα επιβάτη: Ναι καλησπέρα, μια πληροφορία παρακαλώ. Το τρένο των 20:40, ο προαστιακός για τη Θεσσαλονίκη, θα φύγει;
  • Σταθμάρχης: Των 20:40;
  • Μητέρα επιβάτη: Ναι. Γιατί είναι ο γιος μου τώρα, τελείωσε το φροντιστήριο και του είπαν…
  • Σταθμάρχης: Eίναι όλα λίγο αχταρμάς, κυρία μου. Τώρα είναι όλα, ένα πίσω απ΄τ’ άλλο, είναι λίγο καθυστερημένα…

Χαρακτηριστική είναι και η φράση του «Μη βιάζεσαι, θα μας γράψουν οι εφημερίδες», που χρησιμοποίησε ο ίδιος, λέγοντας σε συναδέλφους του να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην τοποθέτηση των συρμών στις σωστές τροχιές. Σε άλλες συνομιλίες έχουν καταγραφεί σταθμάρχες να ψάχνουν για σουβλάκια και να κάνουν άκομψα αστεία.

Τους διαλόγους έφερε στο προσκήνιο το protothema.gr: διάλογοι που ακόμα κι είναι αποσπασματικοί, αποτυπώνουν τη χαοτική κατάσταση που φαίνεται πως επικρατούσε στον σταθμό της Λάρισας. 

Ενδεικτικό είναι επίσης και πως ο σταθμάρχης Λάρισας που έχει προφυλακιστεί, έμαθε από την Πυροσβεστική για τη μετωπική σύγκρουση των τρένων και αρχικά ρωτούσε αν η μία αμαξοστοιχία εκτροχιάστηκε. Υπενθυμίζεται ότι στο επίκεντρο της ανακριτικής έρευνας βρίσκονται οι αστοχίες και οι ελλείψεις στον τρόπο λειτουργίας των σιδηροδρόμων μέσα από μαρτυρίες των ίδιων των εργαζομένων.

  • Ένας από τους πιο έμπειρους σταθμάρχες του ΟΣΕ, ο οποίος είναι πια συνταξιούχος, κλήθηκε από την Ανακρίτρια της Λάρισας για κατάθεση, προκειμένου να συνδράμει στη διαλεύκανση των αιτιών της τραγωδίας στα Τέμπη.

Ο έμπειρος υπάλληλος του ΟΣΕ γνώριζε εδώ και πάρα πολλά χρόνια τον 59χρονο σταθμάρχη που προφυλακίστηκε, όπως και τον τρόπο λειτουργίας του σταθμαρχείου και της τηλεδιοίκησης.

Σύμφωνα με το ieidiseis στην κατάθεσή του ερωτηθείς για τον 59χρονο Β.Σ., ο οποίος κρατείται στις φυλακές της Λάρισας, σημειώνει:

  • «Όταν εργαζόμουν στον ΟΣΕ αυτός ασχολούνταν στο γραφείο αποσκευών. Μετά γνωρίζω ότι πήρε μετάταξη για το Υπουργείο Παιδείας το 2012 και επέστρεψε τον Αύγουστο του 2022 ως εκπαιδευόμενος σταθμάρχης. Η ηλικία του δεν του επέτρεπε να προσληφθεί ως σταθμάρχης. Και με την κινητικότητα όσον αφορά τους σταθμάρχες και τους μηχανοδηγούς υπάρχουν όρια ηλικίας, Ο συγκεκριμένος σταθμάρχης τελείωσε τη θεωρητική και πρακτική εξάσκηση στις 24/1/2023. Εργάστηκε 5 μέρες στον σταθμό Καλαμπάκας και καλώς εργάστηκε για να αποκτήσει πείρα, αλλά θα έπρεπε να παραμείνει εκεί για χρόνια και να αποκτήσει πείρα. Μια τόσο σύντομη εκπαίδευση δεν επαρκεί για να ανταπεξέλθει κάποιος μόνος του στα καθήκοντα του σταθμάρχη στον σταθμό της Λάρισας».

Η Ανακρίτρια ρώτησε να μάθει για το κρίσιμο θέμα της τηλεδιοίκησης, ρωτώντας τον για ποιο λόγο σταμάτησε να λειτουργεί. Ο συνταξιούχος σταθμάρχης, με εμπειρία στον σιδηροδρομικό κόμβο της Λάρισας, απάντησε ότι «ο κυριότερος λόγος ήταν η έλλειψη προσωπικού σταθμαρχών που στελέχωναν την τηλεδιοίκηση και του προσωπικού συντήρησης των μηχανηματων τηλεδιοίκησης και της σιδηροδρομικής γραμμής. Δεύτερος λόγος ήταν μία πυρκαγιά έξω από τη Λάρισα, που κατέστρεψε έναν υποσταθμό ο οποίος δεν αντικαταστάθηκε ποτέ».

Στη συνέχεια, η Ανακρίτρια τον ρωτάει πως διεξάγεται η κυκλοφορία των τρένων μετά την κατάργηση της τηλεδιοίκησης, με εκείνον να απαντά:

«Μόνο μέσω των σταθμαρχών των εκατέρωθεν σταθμών, με την ανταλλαγή τηλεγραφημάτων. Ο σταθμός της Λάρισας εξυπηρετείται από τρεις βάρδιες. Σε κάθε βάρδια απασχολούνταν πάντοτε δύο σταθμάρχες και άλλοι δύο ήταν στην τηλεδιοίκηση. Αυτό όπως έχω πληροφορηθεί σταμάτησε από το κλείσιμο της τηλεδιοίκησης».

  • Την ίδια ώρα συνεχείς είναι οι κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, με τους διαδηλωτές να ζητούν δικαιοσύνη για τα θύματα της τραγωδίας και να απαιτούν να μη συγκαλυφθούν οι ευθύνες για το έγκλημα στα Τέμπη. 

Αρκετές χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και το μεσημέρι της Κυριακής στο κέντρο της Αθήνας στο συλλαλητήριο που κάλεσαν το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, η ΑΔΕΔΥ και πλήθος συνδικάτων και φορέων. Εκτός από την Αθήνα, ποτάμι οργής έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα και σε άλλες πόλεις.

Το νέο συλλαλητήριο ήρθε μόλις λίγες μέρες μετά την ιστορική συγκέντρωση της προηγούμενης Τετάρτης. Ήταν ένα ιστορικών διαστάσεων απεργιακό συλλαλητήριο, που πλημμύρισε για πολλές ώρες τους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας και συγκρίνεται ευθέως με τις μεγάλες αντιμνημονιακές κινητοποιήσεις των αρχών της περασμένης δεκαετίας. Πυκνό πλήθος από διαδηλωτές, που κάποιοι εκτιμούν ότι ξεπέρασαν και τους 100.000, με πολλούς φοιτητές και μαθητές ανάμεσά τους, έστειλαν εκκωφαντικό μήνυμα πένθους και οργής για την κυβερνητική πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και για τους εγκληματικούς χειρισμούς της που οδήγησαν στην πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη.

  • Πλέον, τα βλέμματα στρέφονται στη νέα πανελλαδική πανεργατική απεργία που προκήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για την ερχόμενη Πέμπτη, 16 Μαρτίου.  

«Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί, όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή» και «Εσείς μετράτε κέρδη και ζημιές, εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές», είναι από τα συνθήματα που ακούγονται δυνατά στις κινητοποιήσεις και δίνουν το στίγμα των αντιδράσεων. 

Μικροένταση επικράτησε στην περιοχή του Μεταξουργείου έπειτα από την κινητοποίηση της Κυριακής, με τις καταγγελίες να κάνουν λόγο για προκλητική στάση ξανά από την ΕΛ.ΑΣ., που έπνιξαν με χημικά την πλατεία και το μετρό, όπου μέσα υπήρχε κόσμος (ανάμεσά τους παιδιά και ηλικιωμένοι).

Αστυνομικοί προχώρησαν σε προληπτικές προσαγωγές πριν από την κινητοποίηση της Αθήνας. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 10 προσαγωγές ατόμων, εκ των οποίων οι 2 μετατράπηκαν σε συλλήψεις, με την κατηγορία ότι έφεραν κροτίδες. 

Σχετικά Άρθρα