Πέθανε ο άλτης του ύψους Ντικ Φόσμπερι – Ο αθλητής που άλλαξε την ιστορία του αγωνίσματος

 Πέθανε ο άλτης του ύψους Ντικ Φόσμπερι – Ο αθλητής που άλλαξε την ιστορία του αγωνίσματος

Ο θρυλικός αθλητής του στίβου Ντικ Φόσμπερι πέθανε σε ηλικία 76 ετών από υποτροπή λεμφώματος. Ο Αμερικανός άλτης του ύψους, ο οποίος υπήρξε χρυσός Ολυμπιονίκης το 1968 στο Μεξικό, είναι εκείνος που άλλαξε την ιστορία του αγωνίσματος. Σε μια εποχή που κυριαρχούσε η τεχνική στραντλ (straddle), με την οποία ο άλτης επιχειρούσε να περάσει τον πήχη όχι με την πλάτη αλλά με πρόσωπο προς το στρώμα, ο Φόσμπερι έκανε επανάσταση.

Εφάρμοσε μια νέα τεχνική υπερπηδώντας έχοντας πλάτη στον πήχη, όπως δηλαδή βλέπουμε σήμερα του άλτες να αγωνίζονται. Το λεγόμενο Φόσμπερι φλοπ (Fosbury flop) αρχικά επικρίθηκε και θεωρήθηκε ανορθόδοξο αλλά όταν ο Αμερικανός αθλητής ξεπέρασε τα 2,24 μέτρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικού, άπαντες αντιλήφθηκαν την επανάσταση που έφερε στον αγώνισμα, το οποίο άλλαξε για πάντα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις τέσσερα χρόνια αργότερα στους Ολυμπιακούς του Μονάχου οι 28 απ’ τους 40 άλτες είχαν υιοθετήσει την τεχνική του.

«Με πολύ βαριά καρδιά πρέπει να ανακοινώσω την είδηση ??ότι ο μακροχρόνιος φίλος και πελάτης Dick Fosbury πέθανε ειρηνικά στον ύπνο του νωρίς το πρωί της Κυριακής μετά από μια σύντομη αναμέτρηση με υποτροπή του λεμφώματος» έγραψε ο στενός φίλος του Ρέι Σούλτε.

Σχετικά Άρθρα