Ουκρανία:Ο στρατιώτης που εκτελέστηκε στο δάσος ήταν Μολδαβός

 Ουκρανία:Ο στρατιώτης που εκτελέστηκε στο δάσος ήταν Μολδαβός

Ο Ουκρανός στρατιώτης που εκτελέστηκε από τους Ρώσους στο δάσος είχε επίσης μολδαβική υπηκοότητα, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Εξωτερικών στο Κισινάου, μετά την οριστική επιβεβαίωση της ταυτότητας του στρατιώτη Alexandr Matievschi από την Ουκρανική Υπηρεσία Πληροφοριών SBU.

Ο Matievschi γεννήθηκε το 1980 στο Κισινάου, όπου έζησε μέχρι το τέλος των σπουδών του. Μόλις μια μέρα πριν δηλωθεί η εξαφάνισή του στην αποστολή – και αργότερα επιβεβαιώθηκε ο θάνατός του – είχε μιλήσει με τη μητέρα του στο τηλέφωνο, λέγοντάς της ότι δεν θα παραδοθεί ποτέ.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Μολδαβίας «καταδίκασε έντονα τη δολοφονία του Μολδαβού πολίτη» Alexandr Matievschi, μια ημέρα μετά την οριστική επιβεβαίωση της ταυτότητάς του από τις ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών και αφότου ο Πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι τον παρασημοφόρησε μετά θάνατον με την ανώτατη διάκριση του κράτους ως Ήρωας της Ουκρανίας.

«Μετά την επιβεβαίωση από την Ουκρανική πλευρά του γεγονότος ότι ο Ουκρανός στρατιώτης που εκτελέστηκε από Ρώσους στρατιώτες είναι ο Alexandr Matievschii, η MAEIE καταδικάζει έντονα τη δολοφονία του Μολδαβού πολίτη, μια πράξη που μπορεί να χαρακτηριστεί ως έγκλημα πολέμου και κατάφωρη παραβίαση των διεθνών ανθρωπιστικό δίκαιο» έστειλε τη Δευτέρα στο υπουργείο Εξωτερικών της Μολδαβίας, σε μήνυμα που αναρτήθηκε στα κοινωνικά δίκτυα.

Λείπει στην αποστολή

Η 119η Ξεχωριστή Ταξιαρχία από την περιοχή του Τσερνιχίφ, στην οποία συμμετείχε το τάγμα του Alexandr Matievschi, αφηγήθηκε την ιστορία του ανθρώπου που θα γινόταν η εικόνα της ουκρανικής αντίστασης στη ρωσική εισβολή, μετά τη δημοσιοποίηση των εικόνων της απόδρασής του στο δάσος : ήρεμος, με ένα τσιγάρο στο στόμα, ο Αλεξάντρ Ματιέφσκι είπε «Δόξα στην Ουκρανία», τα τελευταία λόγια πριν του αδειάσουν επάνω του ένα γεμιστήρα από σφαίρες.

Ο στρατιώτης χάθηκε στην αποστολή στις 30 Δεκεμβρίου 2022, μαζί με άλλους τέσσερις συντρόφους του, κατά τη διάρκεια των μαχών στο Σολεντάρ.  «Γύρω στις 12 χάθηκε η οπτική επαφή μαζί του. Οι ενισχύσεις που έφτασαν δεν μπόρεσαν να φτάσουν στο σημείο λόγω συνεχών βομβαρδισμών και πυρών πυροβολικού.

Δεν ξέρουμε πώς τελείωσε αυτός ο αγώνας. Δεν ξέρουμε ποιος πέθανε και πώς, δεν ξέρουμε πώς συνελήφθη ο Αλέξανδρος, δυστυχώς δεν υπάρχουν μάρτυρες, είναι όλοι νεκροί ή αγνοούμενοι. Όσον αφορά τις εικόνες: Η μητέρα του Αλέξανδρου, ο γιος του και σύντροφοι από τη μονάδα του τον αναγνώρισαν στο βίντεο», έγραψε η 119η Ξεχωριστή Ταξιαρχία σε μήνυμά της στα κοινωνικά δίκτυα. Το άψυχο σώμα του ανασύρθηκε από την Ουκρανία στις 14 Φεβρουαρίου 2023, μετά από ανταλλαγή με τη ρωσική πλευρά, δήλωσε επίσης η μονάδα του στρατιώτη.

Γεννήθηκε στο Κισινάου

Ο Σάσα, όπως τον αποκαλούσαν χαϊδευτικά τον στρατιώτη, γεννήθηκε στις 10 Μαΐου 1980 στο Κισινάου, στη Δημοκρατία της Μολδαβίας, όπου η μητέρα του, Παρασκόβια Μιχαϊλίβνα, είχε αποσπαστεί για δουλειά σε ένα εργοστάσιο υποδημάτων. Εκεί ο νεαρός αποφοίτησε από το γυμνάσιο και ένα τεχνικό κολέγιο, προτού επιστρέψει στην Ουκρανία, στην πόλη Nijin στην περιοχή Chernihiv, κοντά στο Κίεβο.

Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022, την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο Αλέξανδρος εργαζόταν ως ηλεκτρολόγος. Μετά ήθελε να πάει στο στρατό, αλλά δεν τα κατάφερε αμέσως. Στην αρχή, βοήθησε στην κατασκευή οχυρώσεων και στην κατασκευή εμπρηστικών κοκτέιλ (Μολότοφ), επιμένοντας πεισματικά να ενσωματωθούν.

Στις 11 Μαρτίου 2022 κατατάχθηκε στο Τάγμα Nijin των Δυνάμεων Εδαφικής Άμυνας.  Σπούδασε εντατικά στρατιωτική τακτική και έγινε ελεύθερος σκοπευτής στη μονάδα του. Τον Δεκέμβριο, όταν το τάγμα του στάλθηκε ανατολικά, δεν είπε στη μητέρα του ότι θα πήγαινε σε μια ζώνη σύγκρουσης επειδή δεν ήθελε να την τρομάξει.

«Μαμά, δεν θα παραδοθώ ποτέ»

Στις 29 Δεκεμβρίου τηλεφώνησε στη μητέρα του, ήταν η τελευταία τους συνομιλία, αναφέρει στο μήνυμά της η 119η Ξεχωριστή Ταξιαρχία. Όταν τον άκουσε να λέει, «Μητέρα, δεν θα παραδοθώ ποτέ», η Παρασκόβια Μιχαήλιβνα κατάλαβε ότι ο γιος της ήταν στο μέτωπο.  Ακολούθησαν πολλές μέρες, που δεν τηλεφώνησε ούτε απαντούσε στο τηλέφωνο. Μέχρι τις 7 Ιανουαρίου, όταν έφτασε ένα μήνυμα – “Ο συνδρομητής επέστρεψε στο δίκτυο”. Τότε έμαθε από τους συντρόφους του ότι ο Σάσα δεν επέστρεψε από την αποστολή.

Ήταν επίσης η μητέρα του που τον αναγνώρισε στο νεκροτομείο του Κιέβου και είδε όλα τα ίχνη από σφαίρες που τρύπησαν το σώμα του.  Σύμφωνα με την Ταξιαρχία 119, όταν εμφανίστηκαν τα πλάνα της εκτέλεσης του γιου της, η γυναίκα είπε ότι η καρδιά της είχε ραγίσει ξανά και είπε ότι την κάλεσε ο γιος του Αλέξανδρου, ο οποίος φώναξε με κλάματα

«Είδα πώς σκοτώθηκε ο πατέρας μου!». Η Παρασκόβια Μιχαϊλίβνα γνωρίζει καλά τον γιο της και λέει ότι ο τρόπος που αντέδρασε στον θάνατο τον χαρακτηρίζει. Είναι σίγουρη ότι ο Αλέξανδρος θα εκδικηθεί από τους συντρόφους του.

Σχετικά Άρθρα