Η τραγωδία των Τεμπών στη Βουλή – Άρωμα συγκάλυψης με διάχυση ευθυνών και Γεραπετρίτη στην πρώτη γραμμή – “Μέτωπο” της αντιπολίτευσης

 Η τραγωδία των Τεμπών στη Βουλή – Άρωμα συγκάλυψης με διάχυση ευθυνών και Γεραπετρίτη στην πρώτη γραμμή – “Μέτωπο” της αντιπολίτευσης

Η πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση για την τραγωδία των Τεμπών την ερχόμενη Πέμπτη 16 Μαρτίου κυριαρχεί την εβδομάδα που ξεκίνησε, ενώ χθες έγινε ένα ακόμη μαζικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε άλλες πόλεις. Το μείζον ζήτημα έρχεται στη Βουλή με την προσπάθεια της κυβέρνησης στην κατεύθυνση της διαχρονικής απόδοσης των ευθυνών με έντονο άρωμα πολιτικής συγκάλυψης αναμένεται να βρεθεί μπροστά σε ένα «μέτωπο» της αντιπολίτευσης.

Στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, συζητείται το ζήτημα της ενημέρωσης των αρμόδιων επιτροπών του κοινοβουλίου σχετικά με τις συνθήκες που οδήγησαν στην τραγωδία στα Τέμπη. Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό πρόθεση της κυβέρνησης είναι να συνεδριάσει η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, δίχως όμως τον υπουργό Μεταφορών της τελευταίας τριετίας.

Στην θέση του Κωνσταντίνου Καραμανλή την κυβέρνηση αναμένεται να εκπροσωπήσει ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού και μεταβατικός υπουργός Μεταφορών Γιώργος Γεραπετρίτης. Με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο μάλιστα να έχει ήδη προαναγγείλει ότι κυβερνητικός στόχος δεν είναι ο εντοπισμός των κυβερνητικών ευθυνών αλλά αντιθέτως η «διάχυσή» τους και η λογική των συμψηφισμών με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ιδίως μάλιστα τη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά σε δήλωση του Γιάννη Οικονόμου σύμφωνα με την οποία «καλούμε τον κ. Σπίρτζη (σ.σ υπουργός Μεταφορών στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) να παραστεί στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, σε κατ´ αντιπαράσταση συζήτηση με τον υπουργό Επικράτειας, αρμόδιο για θέματα Μεταφορών, κ. Γεραπετρίτη, προκειμένου να αποτυπωθεί με έγγραφα και στοιχεία η πραγματική κατάσταση».

Παράλληλα στην Διάσκεψη των Προέδρων αναμένεται να συζητηθεί και το ενδεχόμενο συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας προκειμένου να εξεταστεί ολόπλευρα το δυστύχημα των Τεμπων, όπως έχει ήδη ζητήσει η αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του Μέρα 25 Σοφία Σακοράφα. Πάντως για το ζήτημα αυτό ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας έχει επισημάνει ότι πρέπει να εξεταστεί και το ποια πρόσωπα θα κληθούν να καταθέσουν.

Αυτά ενώ το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης κάνει πλέον λόγο για προσπάθεια συγκάλυψης. Ενδεικτική ήταν η επισήμανση που έκανε την Παρασκευή ο Αλέξης Τσίπρας μετά από συνάντησή του με τα σωματεία των εργαζομένων στον σιδηρόδρομο. Σημείωσε πως «η τραγωδία δεν είναι ένα ζήτημα κομματικής αντιπαράθεσης, είναι ζήτημα συλλογικής αντιπαράθεσης, όλης της κοινωνίας απέναντι σε όσους θα επιχειρήσουν να κρύψουν την αλήθεια» τονίζοντας πως «η αποποίηση της ευθύνης, η διάχυση της ευθύνης, οι συμψηφισμοί είναι απόπειρα συγκάλυψης».

Μάλιστα εντός της εβδομάδας ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να πραγματοποιήσει δημόσιες παρεμβάσεις για το ζήτημα των Τεμπών, αφού τις προηγούμενες ημέρες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κινήθηκε σε ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους δίνοντας σαφές μήνυμα σεβασμού στο πένθος για τους νεκρούς της τραγωδίας. Επίσης να σημειωθεί πως σήμερα με αντικείμενο την τραγωδία συνεδριάζει και το Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ.

Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης εστιάζουν κυρίως στις ευθύνες του πρωθυπουργού εντοπίζοντας στην προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών στοιχεία παρόμοια με αυτά τις υπόθεσης των υποκλοπών. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην αρθρογραφία της η γραμματέας της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη πρόκειγια για «έναν πρωθυπουργό που σε κάθε κρίση, σε κάθε σκάνδαλο, ισχυρίζεται άλλοτε πως δε γνώριζε και άλλοτε πως ξεγελάστηκε, που ζητά συγγνώμη ενώ τρέχει να συγκαλύψει τις ευθύνες του».

Επίσης η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ εστιάζεται και στον Κώστα Καραμανλή, για τον οποίο ο τομεάρχης Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, σημείωσε πως «κρύβεται». Σημειώνε μάλιστα πως «οι διευθύνοντες σύμβουλοι των ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ παραιτήθηκαν στα… λόγια και συνέχισαν να «τρέχουν» τους Οργανισμούς, παρότι ελεγχόμενοι. Τελικώς, αποχώρησαν μετά τις καταγγελίες μας. Σήμερα, στον ΟΣΕ τοποθετείται μεταβατικός πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ο Παναγιώτης Τερεζάκης. Ο άνθρωπος που μέχρι σήμερα ήταν εξωτερικός τεχνικός σύμβουλος της διοίκησης του ΟΣΕ για θέματα συντήρησης συστημάτων, αποκατάστασης ζημιών και τηλεδιοίκησης. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, δηλαδή, επέλεξε για διευθύνοντα σύμβουλο, μετά το δυστύχημα, τον άνθρωπο που ως σύμβουλος φέρει ευθύνη για την κατάσταση της υποδομής.Η επιχείρηση συγκάλυψης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη».

Στον παραιτηθέντα υπουργό Μεταφορών Κώστα Καραμανλή στρέφονται και τα πυρά του ΠΑΣΟΚ. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε σε δηλώσεις του Παναγιώτης Δουδώνης, γραμματέας του Πολιτική Σχεδιασμού του κόμματος «όταν κάποιος είναι υπεύθυνος πολιτικά, έχει και την ευθύνη της διαχείρισης του χαρτοφυλακίου που ανέλαβε. Πολλώ δε μάλλον όταν στα λόγια υποστηρίζει ότι έχει διασφαλίσει την ασφάλεια των σιδηροδρόμων ενώπιον της αντιπολίτευσης στη Βουλή». Σημείωσε μάλιστα ότι «είναι αδιανόητο να διατείνεται ότι η τιμωρία του θα είναι να μην είναι Υπουργός για τον έναν μήνα ως τις εκλογές. Όταν η Νέα Δημοκρατία, επιπλέον, τον συμπεριλαμβάνει στα ψηφοδέλτια της, αυτό σημαίνει ότι δεν του αναγνωρίζει ότι έκανε λάθος, αλλά παριστάνει πως όλα τα έκανε καλά».

Την πρόθεση του ΚΚΕ να επιμείνει για την απόδοση ευθυνών για το σιδηροδρομικό δυστύχημα εξέφρασε ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας που παραβρέθηκε χθες στο συλλαλητήριο στην Πλατεία Συντάγματος. Τόνισε πως ««δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί. Αυτό το έγκλημα δεν πρέπει να παραγραφεί, δεν θα το αφήσουμε να ξεχαστεί. Εμείς όλοι θα γίνουμε των νεκρών μας η φωνή».

Έμφαση στην ενεργοποίηση του λαϊκού παράγοντα δίνει και το Μέρα 25 αφού σε ανακοίνωσή του σημειώνει πως «ούτε η καταστολή, ούτε οι προσπάθειες συγκάλυψης, ούτε η προπαγάνδα της λίστας Πέτσα μπορούν να μας σταματήσουν».

Πηγή: news247.gr

Σχετικά Άρθρα