Γκρεγκ Μπέκερ: Ο Διευθύνων Σύμβουλος που βούλιαξε την Silicon Valley Bank πούλησε 3,6 εκατ. σε μετοχές πριν από τη χρεοκοπία

 Γκρεγκ Μπέκερ: Ο Διευθύνων Σύμβουλος που βούλιαξε την Silicon Valley Bank πούλησε 3,6 εκατ. σε μετοχές πριν από τη χρεοκοπία

Ο Γκρεγκ Μπέκερ, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Silicon Valley Bank να έχει τραβήξει τα βλέμματα πάνω του. Ο Μπέκερ εντάχθηκε στην εταιρία πριν από 30 χρόνια ως υπάλληλος δανείων. Απέκτησε εμπειρία την περίοδο της φούσκας dotcom και στη συνέχεια οδήγησε την τράπεζα στην εστίαση στον δανεισμό νεοφυών εταιριών, στον απόηχο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 2008. Έγινε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του SVB Financial Group (SIVB.O) το 2011.

Οι δραστηριότητες της εταιρίας διακόπηκαν απότομα την περασμένη Παρασκευή, καθώς οι ρυθμιστικές αρχές των τραπεζών στην Καλιφόρνια κινήθηκαν γρήγορα για να την κλείσουν, σε αυτό που έγινε η μεγαλύτερη τραπεζική πτώχευση από την οικονομική κρίση. Μόλις 24 ώρες νωρίτερα, ο Μπέκερ είχε τηλεφωνήσει προσωπικά στους πελάτες για να τους διαβεβαιώσει ότι τα χρήματά τους στην τράπεζα ήταν ασφαλή.

  • Έστειλε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα στους υπαλλήλους την Παρασκευή, αναγνωρίζοντας τις “απίστευτα δύσκολες” 48 ώρες πριν από την κατάρρευση της τράπεζας. “Με απίστευτα βαριά καρδιά είμαι εδώ για να δώσω αυτό το μήνυμα”, είπε σε ένα βίντεο που είδε το Reuters. “Δεν μπορώ να φανταστώ τι περνούσε από το μυαλό σου και αναρωτιόμουν για τη δουλειά σου, το μέλλον σου”.

Ο Μπέκερ, ο οποίος υπηρέτησε στο διοικητικό συμβούλιο της Federal Reserve Bank του Σαν Φρανσίσκο, αποχώρησε από το διοικητικό συμβούλιο την Παρασκευή, δήλωσε εκπρόσωπος της περιφερειακής τράπεζας Fed.

Τον Ιανουάριο, ο Μπέκερ δήλωσε ότι οι οικονομικές προοπτικές βελτιώνονταν μετά το αρνητικό 2022. “Είμαστε αισιόδοξοι γιατί η κρυστάλλινη σφαίρα μας είναι λίγο πιο καθαρή”, είχε πει ο Μπέκερ στο CNBC. Αν και περίμενε ότι οι δημόσιες αγορές θα σταθεροποιηθούν, “εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι στο πρώτο εξάμηνο θα υπάρξει μεγαλύτερη αστάθεια”.

  • Σύμφωνα πάντως με την ιστοσελίδα barrons.com, στις 27 Φεβρουαρίου δηλαδή μόλις δύο εβδομάδες πριν η μετοχή της SVB Financial Group καταρρεύσει, εκείνος πούλησε 12.451 μετοχές 3,6 εκατομμυρίων δολαρίων, με μέση τιμή 287,42 δολάρια η κάθε μία. Παράλληλα, απέκτησε ακριβώς τον ίδιο αριθμό μετοχών χρησιμοποιώντας δικαιώματα προαίρεσης μετοχών με τιμή 105,18 δολάρια η καθεμία.

Ο Μπέκερ αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα με πτυχίο στις επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον ιστότοπο της Silicon Valley Bank. Στη συνέχεια εργάστηκε σε μια τράπεζα που εξυπηρετούσε αυτό που αποκαλούσε “παραδοσιακές εταιρίες”. Όταν ο διευθυντής του έφυγε για να εργαστεί για την Silicon Valley Bank, αυτός ακολούθησε, είπε το 2021 σε podcast του Bloomberg.

  • Περιέγραψε τα πρώτα του χρόνια στη SVB ως “τα καλύτερα των καλών και τα χειρότερα των κακών”, καθώς η τράπεζα ασχολήθηκε με στην τεχνολογική πορεία στα τέλη της δεκαετίας του 1990. “Είχαμε απώλειες. Ήταν μια δύσκολη περίοδος για εμάς… Την αναπολώ με αγάπη. Έμαθα πολλά για το ίδρυμα. Έμαθα πολλά για το πώς να δανείζω χρήματα”, είπε.

Πριν γίνει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του SVB Financial Group, ο Μπέκερ συνίδρυσε την SVB Capital, τον επενδυτικό βραχίονα της εταιρίας. Διετέλεσε επίσης πρόεδρος της Silicon Valley Leadership Group από το 2014 έως το 2017 και ήταν μέλος του Συμβουλίου Ψηφιακής Οικονομίας του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ από το 2016 έως το 2017. Κάνει ποδήλατο στον ελεύθερο χρόνο του και έχει πέντε ενήλικα παιδιά.

Ο ιστότοπος της Silicon Valley Bank αποκαλεί τον Μπέκερ “πρωταθλητή της οικονομίας της καινοτομίας”. Σε βίντεο για το BBC τον Δεκέμβριο, ο Μπέκερ δήλωσε ότι η καλύτερη συμβουλή σταδιοδρομίας του ήταν για όσους αναζητούν εργασία να δημιουργήσουν ένα σύνολο δεξιοτήτων γύρω από την οικονομία της καινοτομίας σε τομείς όπως ο προγραμματισμός υπολογιστών και η διαχείριση έργων.

“Όταν σκέφτεσαι την ευκαιρία σου, αν υποεκπροσωπείς (και έχεις) αυτές τις δεξιότητες, είναι πραγματικά ατελείωτη”, είπε.

Σχετικά Άρθρα