Κύπρος: Η Αννίτα Δημητρίου η πρώτη γυναίκα αρχηγός του Δημοκρατικού Συναγερμού

 Κύπρος: Η Αννίτα Δημητρίου η πρώτη γυναίκα αρχηγός του Δημοκρατικού Συναγερμού

Η Αννίτα Δημητρίου εξελέγη Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) μετά τις εσωκομματικές εκλογές του κόμματος, γράφοντας ιστορία, καθώς είναι η πρώτη γυναίκα που εκλέγεται στην Προεδρία του κόμματος.

Τα περίπου 50.666 μέλη του κόμματος που είχαν δικαίωμα ψήφου, επέλεξαν το Σάββατο 11 Μαρτίου την νέα ηγέτη του ΔΗΣΥ δίνοντας το 69,18% των ψήφων στην Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου. Ο ανθυποψήφιος της Δημήτρης Δημητρίου έλαβε το 30,82% και μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος επικοινώνησε με την Αννίτα Δημητρίου για να την συγχαρεί. Η ψηφοφορία άρχισε στις 9 το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 6 το απόγευμα χωρίς διακοπή σε 79 εκλογικά κέντρα.

Στις πρώτες δηλώσεις η νέα Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, επανέλαβε ότι στόχος της είναι να φέρει την «ενότητα στο κόμμα».

Ποια είναι η Αννίτα Δημητρίου

Η Αννίτα Δημητρίου γεννήθηκε στου Τρούλλους Λάρνακας, στις 18 Οκτωβρίου 1985 και σπούδασε κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Στη συνέχεια απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο στις διεθνείς σχέσεις και ευρωπαϊκές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Κεντ. Πριν εκλεγεί βουλευτής του ΔΗΣΥ, παρουσίαζε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Capital TV τα Σαββατοκύριακα και εργαζόταν στο Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus ως Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων.

Η Αννίτα Δημητρίου ξεκίνησε την πολιτική καριέρα από τις κοινοτικές εκλογές του 2011 όταν και εκλέχτηκε Κοινοτική Σύμβουλος στη γενέτειρα της Τρούλλοι ως η πρώτη γυναίκα στη θέση αυτή.

Στις βουλευτικές εκλογές του 2016, επιλέχθηκε ως υποψήφια του κόμματος ωστόσο, στη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ που ακολούθησε, μετά από πιέσεις που δέχθηκε από την ηγεσία του κόμματος αναγκάστηκε να αποσύρει την υποψηφιότητά της.

Αυτή η εξέλιξη προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις εντός και εκτός ΔΗΣΥ, με τον Πρόεδρο του κόμματος, Αβέρωφ Νεοφύτου, τελικά να αναιρεί την απόφαση του και να της δίνει το δικαίωμα να κατέλθει ως υποψήφια. Η παρθενική κάθοδος της στην κεντρική πολιτική σκηνή στέφθηκε με επιτυχία κι αναδείχτηκε πρώτη στην εκλογική περιφέρεια της Λάρνακας.

Τον Φεβρουάριο του 2020 εκλέχτηκε Αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ και το 2021 επανεξελέγη βουλευτής. Μετά τις εκλογές προτάθηκε από τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ως υποψήφια του κόμματος για την Προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων και στις 10 Ιουνίου εξελέγη ως η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος με την στήριξη του ΔΗΣΥ, του ΕΛΑΜ και της ΔΗΠΑ.

Μετά την ιστορική ήττα του ΔΗΣΥ στις προεδρικές εκλογές του 2023, όταν ο Αβέρωφ Νεοφύτου δεν κατάφερε να περάσει στον δεύτερο γύρο, για πρώτη φορά στην ιστορία του κόμματος, προκάλεσε παρενέργειες στη γαλάζια παράταξη.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου ανακοίνωσε ότι το ΔΗΣΥ προχωρά σε ανανέωση της ηγεσίας του κόμματος στις 11 Μαρτίου. Μετά από εσωκομματικές διαδικασίες οι Αννίτα Δημητρίου και Δημήτρης Δημητρίου διαγωνίστηκαν για την θέση του Προέδρου του κόμματος με τελική νικήτρια την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η νέα Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, είναι η δεύτερη αρχηγός κόμματος μετά Ιωάννα Παναγιώτου η οποία διετέλεσε για μία θητεία στην ηγεσία των Οικολόγων.

Σύμφωνα με τους αναλυτές στην Κύπρο, η Αννίτα Δημητρίου ως άτομο, διέθετε εκείνα τα χαρακτηριστικά που αναζητούσε ο ψηφοφόρος του Δημοκρατικού Συναγερμού αυτή την περίοδο. Χαμηλών τόνων, με απήχηση σε όλα τα στρώματα και σε όλες τις τάσεις του κόμματος, και διαθέτοντας την εικόνα ανανέωσης που ζητούσαν οι συναγερμικοί, δηλαδή νέα σε ηλικία, ήδη Πρόεδρος της Βουλή των Αντιπροσώπων και φυσικά γυναίκα.

Σχετικά Άρθρα