ΔΕΗ: Τι σημαίνει για την Ελλάδα το deal με την ” ENEL ROMANIA ”

 ΔΕΗ: Τι σημαίνει για την Ελλάδα το deal με την ” ENEL ROMANIA ”

ΔΕΗ

Μεγαλώνει η ΔΕΗ με την απόκτηση των συμμετοχών της Enel στη Ρουμανία.

Η ελληνική εταιρεία στην 70χρονη και πλέον ιστορία της περνά για πρώτη φορά τα σύνορα της χώρας διευρύνοντας το ενεργειακό και πελατειακό της χαρτοφυλάκιο. Τοποθετείται δε, σε μία γεωστρατηγική θέση στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και σε μία περίοδο κατά την οποία η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού παίζει σημαντικό ρόλο. Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η απαγκίστρωση των χωρών από το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο της Ρωσίας δημιουργεί τη μεγάλη ανάγκη των χωρών ώστε να αναζητήσουν εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΣΣΗΣ

Με δεδομένο ό,τι η ΔΕΗ βρίσκεται από τον έλεγχο του ελληνικού δημοσίου, η είσοδος της στον ενεργειακό διάδρομο Ρουμανίας – Βουλγαρίας – Ελλάδας φέρνει τη χώρα μας σε πρωταγωνιστικό ρόλο ως προς τη διαχείριση των ενεργειακών πόρων.

Οι αναλυτές

Χθες το απόγευμα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης ενημέρωσε τους θεσμικούς επενδυτές και αναλυτές για την εξαγορά εκτιμώντας την ολοκλήρωση της συναλλαγής με την Enel μετά το καλοκαίρι.

Στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος 170 άτομα και ο κ. Στάσσης διαβεβαίωσε μεταξύ άλλων:

Για τη συνέχιση των επενδύσεων στην Ελλάδα. «Διαθέτουμε τη χρηματοδότηση και ένα πολύ ισχυρό pipeline έργων», είπε χαρακτηριστικά.
Χαρακτήρισε «δίκαιη» την αποτίμηση της εξαγοράς της Enel Romania.
Υπογράμμισε την απόκτηση των δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, υπενθυμίζοντας πως δεν είναι εύκολο να εντοπιστεί στην ευρωπαϊκή αγορά πωλητής τέτοιων υποδομών.
Τόνισε ότι «το ρίσκο είναι ελεγχόμενο καθώς οι δύο αγορές είναι παρόμοιες» και επικαλέστηκε και τις αναφορές των διεθνών χρηματοοικονομικών οίκων.

Η ακτινογραφία των assets και εταιρειών

Η ΔΕΗ με την απόκτηση των συμμετοχών της Enel σε ρουμανικές εταιρείες καθίσταται μέτοχος με πλειοψηφικό πακέτο μετοχών στις τρεις εταιρείες διανομής ηλεκτρικής ενέργειας:

E-distributie Muntenia με 78%. Τα υπόλοιπα ποσοστά διατηρούν οι εταιρείες της χώρας FONDUL PROPRIETATEA με 12% και η SAPE με 10%. Η συγκεκριμένη εταιρεία ηλεκτροδοτεί την περιοχή Muntenia συμπεριλαμβανομένου και του Βουκουρεστίου.
E-distributie Banat με 51%. Οι δύο προαναφερόμενες εταιρείες είναι επίσης μέτοχοι με 24,1% και 24,9%, αντίστοιχα. Η εταιρεία ηλεκτροδοτεί την ομώνυμη περιοχή που διαθέτει βιομηχανική ζώνη.
E- Distribute Dobrogea. Η ΔΕΗ θα ελέγχει το 51% και οι άλλοι δύο μέτοχοι – οι ίδιοι και στις προηγούμενες εταιρείες διανομής ρεύματος – κατέχουν το 24,1% και 24,9%. Η εταιρεία ηλεκτροδοτεί την τουριστική περιοχή της Ρουμανίας.
Πρόκειται για τρεις περιοχές νευραλγικής σημασίας για την οικονομία της χώρας. Το δίκτυο διανομής ρεύματος εκτείνεται σε 132.353 χιλιόμετρα και διανέμονται ποσότητες ρεύματος ισχύος 16 TWh. Η ρυθμιζόμενη περιουσιακή βάση και των τριών είναι στα 1,15 δις. ευρώ.

Η ελληνική εταιρεία γίνεται επίσης μέτοχος με πλειοψηφικά πακέτα μετοχών σε τρεις εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που συγκεντρώνουν 3,2 εκατομμύρια πελάτες:

Enel Energie Muntenia με 78%. Οι άλλοι δύο μέτοχοι είναι οι FONDUL PROPRIETATEA με 12% και SAPE με 10%.
Enel Energie με 51%. Οι άλλοι προαναφερόμενοι μέτοχοι είναι πάλι οι ίδιοι και διατηρούν ποσοστά 12% και 37% αντίστοιχα.
Enel-X με 100%. Πρόκειται για την εταιρεία που δραστηριοποιείται στην ηλεκτροκίνηση και την ενεργειακή αποδοτικότητα.
Επίσης η ΔΕΗ γίνεται μοναδικός μέτοχος με 100% της Enel με τις δραστηριότητες στις ΑΠΕ.

Στην εταιρεία ανήκουν 8 αιολικά πάρκα ισχύος 499 MW και 4 ηλιακά ισχύος 36 MW. Πρόκειται για έργα που είναι σε λειτουργία.

Διαθέτει επίσης χαρτοφυλάκιο έργων 5,1 GW σε διάφορα στάδια ανάπτυξης

Η ΔΕΗ με την απόκτηση των προναφερόμενων συμμετοχών και περιουσιακών στοιχείων γίνεται στη Ρουμανία δεύτερος παίκτης στη διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, πρώτος στις ΑΠΕ και πρώτος προμηθευτής ρεύματος.

Τα οικονομικά μεγέθη

Η ελληνική εταιρεία μεγαλώνει κατά 40% την περιουσιακή της βάση.

Με την απόκτηση των τριών εταιρειών διανομής ρεύματος αυτυή από τα 3 δις. αυξάνεται στα 4,15 δις. ευρώ.

Στην προμήθεια ρεύματος ανεβάζει κατά 56% το πελατολόγιο της και συγκεκριμένα μετρά 8,9 εκατομμύρια από 5,7 εκατομμύρια που είχε στην Ελλάδα.

Στη διάθεση της έχει για λειτουργία έργα ΑΠΕ και υδροηλεκτρικούς σταθμούς συνολικής ισχύος 4 GW από 3,5 GW. Αυξάνει κατά 14% την εγκαταστημένη ισχύ της.

Το χαρτοφυλάκιο των αδειών έργων ΑΠΕ και υδροηλεκτρικών ανεβαίνει κατά 50% από 10 σε 15 GW.

Μεγάλο μέρος των EBITDA πρασινίζει ενισχύοντας έτσι το ESG προφίλ της.

Τα EBITDA της ΔΕΗ αυξάνονται κατά 30% και από τα 900 εκ. ευρώ ανεβαίνουν στα 1,2 δις. ευρώ, ενώ το καθαρό χρέος με την απόκτηση της Enel Romania ανεβαίνει στα 2,4 από 1,4 δις. ευρώ.

Η Ελλάδα

H Ελλάδα από την τοποθέτηση της ΔΕΗ στη Ρουμανία αποκτά ισχυρή γεωστρατηγική παρουσία της σε μία χώρα των Βαλκανίων που γειτνιάζει με την Κεντρική Ευρώπη αλλά και την Ανατολική Ευρώπη. Η είσοδος της ΔΕΗ εξυπηρετεί και τους στόχους της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και της διπλωματικής οικονομίας.

Επίσης η Ελλάδα τοποθετείται δυναμικά στον λεγόμενο Νότιο ενεργειακό Διάδρομο. Τα δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας των ευρωπαϊκών κρατών είναι διασυνδεδεμένα μεταξύ τους. Όπως και οι αγωγοί φυσικού αερίου. Η μεταφορά ποσοτήτων ενέργειας είτε σε ηλεκτρικό ρεύμα είτε σε φυσικό αέριο από πηγές μέσω της χώρας μας προς τα κράτη των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης είναι κρίσιμης σημασίας για την απεξάρτηση από το ρωσικό καύσιμο.

ΠΗΓΗ: ot.gr

Σχετικά Άρθρα