Τσιάρας: Σύνολο λαθών και χρόνιες παθογένειες ευθύνονται για τα Τέμπη

 Τσιάρας: Σύνολο λαθών και χρόνιες παθογένειες ευθύνονται για τα Τέμπη

«Θα φτάσουμε μέχρι το τέλος για να διαπιστώσουμε τι έφταιξε, είναι το ελάχιστο για τους αδικοχαμένους και τις οικογένειές τους», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, σχετικά με τις έρευνες των δικαστικών αρχών για την τραγωδία των Τεμπών, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο OPEN και στο Τώρα Μαζί.

«Η Δικαιοσύνη έχει επιληφθεί από την πρώτη στιγμή με την άμεση παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και την τοποθέτηση δύο έμπειρων εφετών ανακριτών. Στο παρελθόν σε ανάλογες τραγωδίες δεν είχε συμβεί κάτι τέτοιο», σημείωσε ο Κώστας Τσιάρας.

Σε ερώτηση για τις απεργίες των σιδηροδρομικών, που συχνά χαρακτηρίζονταν παράνομες και καταχρηστικές, ο ίδιος απάντησε ότι αυτό είχε να κάνει με τα τυπικά χαρακτηριστικά που σχετίζονται με το Νόμο περί απεργιών, «ωστόσο θα διερευνηθεί αν αυτό δεν έγινε σωστά σε κάποιες περιπτώσεις».

«Βρισκόμαστε ενώπιον ενός τραγικού δυστυχήματος, θα ενθαρρυνθεί οποιαδήποτε προσπάθεια διερεύνησης για τη διαλεύκανση του θέματος», τόνισε, υπογραμμίζοντας τις «παθογένειες και τις ευθύνες όλων όσων κυβέρνησαν» και ένα «σύνολο λαθών, παραλείψεων και συμπτώσεων που οφείλονται σε αυτές χρόνιες παθογένειες και τα προβλήματα που δεν αντιμετωπίστηκαν όπως θα έπρεπε».

Ο Κώστας Τσιάρας πρόσθεσε ότι η έρευνα θα γίνει σε βάθος χρόνου και θα εστιάσει στο γιατί δεν έγινε ο εκσυγχρονισμός του ΟΣΕ, ενώ οι οικονομικοί εισαγγελείς θα εστιάσουν στις συμβάσεις και την κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης αποκάλυψε, ακόμα, ότι εξετάζεται το αδίκημα της δολιοφθοράς να μετατραπεί σε κακούργημα, ερωτώμενος για τις δολιοφθορές και τη «μαφία» του χαλκού, που ταλαιπωρεί επί χρόνια τον ΟΣΕ.

Σε ό,τι αφορά την υποψηφιότητα του πρώην υπουργού Υποδομών, Κώστα Αχ. Καραμανλή στις βουλευτικές εκλογές με τη Νέα Δημοκρατία, σημείωσε ότι «Οι πολίτες θα κρίνουν αν τον θέλουν» και σχολίασε ότι με την παραίτησή του έκανε « κάτι μοναδικό στην πολιτική μας ιστορία».