Θεσμικός συμψηφισμός για την τραγωδία των Τεμπών – Επιτροπή Βουλής χωρίς Καραμανλή – Παπαδόπουλο αλλά με… Σπίρτζη – Έντονη αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ

 Θεσμικός συμψηφισμός για την τραγωδία των Τεμπών – Επιτροπή  Βουλής χωρίς Καραμανλή – Παπαδόπουλο αλλά με… Σπίρτζη – Έντονη αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ

«Θεσμικό μανδύα» στην τακτική των διαχρονικών ευθυνών που ακολουθεί τα τελευταία 24ωρα επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση για την τραγωδία των Τεμπών. Παράλληλα εκμπέμπει εικόνα συγκάλυψης μετά την ανάθεση της διερεύνησης των αιτιών σε διορισμένη επιτροπή του υπουργείου Μεταφορών το πόρισμα της οποίας θα περιληφθεί υποχρεωτικά και στην εισαγγελική έρευνα που διεξάγεται, μετά από επιστολική «εντολή» του ίδιου του πρωθυπουργού.

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ το news247 η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε μια συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής για την τραγωδία των Τεμπών που δεν θα παρίσταται ο επί 3,5 χρόνια υπουργός Μεταφορών της κυβέρνησης Κωνσταντίνος Καραμανλής, ούτε και ο υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος.

Την εξέλιξη προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου και την επιβεβαίωσε λίγο αργότερα ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας.

Ο Γιάννης Οικονόμου ανακοίνωσε ότι στην επικείμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Δηλαδή ο στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη που έχει αναλάβει μεταβατικός υπουργός μετά την παραίτηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή με αποκλειστικό αντικείμενο την διερεύνηση του δυστυχήματος στα Τέμπη. Δεν αναφέρθηκε μάλιστα καν στον υφυπουργό Μεταφορών Μιχάλη Παπαδόπουλο ο οποίος έχει από το βήμα της Βουλής εκφράσει την πεποίθηση ότι αποτελούσαν «μικροπολιτική» οι καταγγελίες των σωματείων για την κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου. Όμως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προχώρησε παραπέρα λέγοντας ότι «καλούμε τον κ. Σπίρτζη να παραστεί στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, σε κατ´ αντιπαράσταση συζήτηση με τον υπουργό Επικράτειας, αρμόδιο για θέματα Μεταφορών, κ. Γεραπετρίτη, προκειμένου να αποτυπωθεί με έγγραφα και στοιχεία η πραγματική κατάσταση»!

Άμεση ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που σε ανακοίνωσή του σημείωσε πως «στην Επιτροπή της Βουλής όσο και σε κάθε δημόσιο βήμα, αναμένουμε να έρθουν ως απολογούμενοι και να απαντήσουν τόσο ο εδώ και τέσσερα χρόνια αρμόδιος Υπουργός κ. Καραμανλής, που παραιτήθηκε υποκριτικά για να είναι υποψήφιος σαν να μην τρέχει τίποτα σε λίγες μέρες, όσο και οι αρμόδιοι υφυπουργοί Παπαδόπουλος και Καραγιάννης που είναι εξαφανισμένοι». Παράλληλα μνημόνευσε τις δηλώσεις – καταγγελίες του Χρήστου Σπίρτζη σχετικά με την κατάσταση του δικτύου σημειώνοντας απευθυνόμενος στην κυβέρνηση πως «περιμένουμε να απαντήσουν επί της ουσίας στα στοιχεία που παρέθεσε και τα οποία επιβεβαιώνουν πως επί ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχε το ETCS – που ο ΣΥΡΙΖΑ έφθασε στο 68%, υπήρχαν δικλείδες ασφαλείας, όπως περισσότεροι σταθμάρχες, το δευτεροβάθμιο κέντρο ελέγχου στην Καρόλου και το κέντρο τηλεδιοίκησης στη Λάρισα, τις οποίες απαξίωσε και κατήργησε η ΝΔ».

Για τα ζητήματα της εξέτασης του δυστυχήματος στα Τέμπη αναμένεται να συνεδριάσει την Δευτέρα η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Εκεί ο πρόεδρος του Κοινοβουλιου Κώστας Τασούλας αναμένεται να προτείνει να συνεδριάσει η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου μέσα στην εβδομάδα. Παράλληλα σε συνομιλία του με κοινοβουλευτικούς συντάκτες δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής αρκεί όπως επισήμανε να υπάρξει συμφωνία για τα πρόσωπα που θα κληθούν.

Σχετικά Άρθρα