Πρόεδρος Βρετανικού μουσείου για Γλυπτά Παρθενώνα: Αξίζει να προσπαθήσουμε για μια win – win συμφωνία

 Πρόεδρος Βρετανικού μουσείου για Γλυπτά Παρθενώνα: Αξίζει να προσπαθήσουμε για μια win – win συμφωνία

Θετικός στην προοπτική εξεύρεσης μια λύσης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα με αμοιβαίο δανεισμό εκθεμάτων εμφανίζεται και πάλι ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν.

Σε άρθρο του στο συντηρητικό βρετανικό περιοδικό The Spectator, αρθρογράφος του οποίου είχε προκαλέσει σάλο τον περασμένο Ιανουάριο υποστηρίζοντας ότι η Βρετανία πήρε νόμιμα τα Γλυπτά του Παρθενώνα, ο Όσμπορν επανέρχεται στην πρότασή του για μια αμοιβαία επωφελή – “win win” συμφωνία με την Ελλάδα, αλλά χωρίς μόνιμη επιστροφή.

Ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου σημειώνει ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα ήταν πάντα ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα: «Μερικοί, όπως εκείνος ο μεγάλος ρομαντικός ποιητής Λόρδος Βύρων, πίστευαν ότι δεν έπρεπε ποτέ να φύγουν από την Ελλάδα, αλλά στο Βρετανικό Μουσείο τα έχουν θαυμάσει δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι και πιστεύω ότι παίζουν ζωτικό ρόλο στην αφήγηση της ολοκληρωμένης ιστορίας της κοινής μας ανθρώπινης ιστορίας».

Ο Όσμπορν, που έχει συναντηθεί για το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέρεται στο άρθρο του, στις συζητήσεις με την Αθήνα: «Εμείς, τα μέλη του Δ.Σ., διερευνούμε με τους Έλληνες εάν υπάρχει τρόπος να λυθεί αυτή η 200χρονη διαμάχη, ώστε τα Γλυπτά να εκτίθενται τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Αθήνα, ενώ θησαυροί που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα μπορούν να βρουν νέο κοινό εδώ. Μπορεί να τα καταφέρουμε, μπορεί και όχι, αλλά αξίζει να προσπαθήσουμε».

Σχετικά Άρθρα