Έληξε η κατάληψη των σπουδαστών στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος

 Έληξε η κατάληψη των σπουδαστών στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος

Στη λήξη της κατάληψης στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος προχώρησαν οι σπουδαστές της δραματικής σχολής, έπειτα από 34 ημέρες.

Αργά χθες το βράδυ, με ανάρτηση στα social media, το συντονιστικό των δραματικών σχολών Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε την απόφαση λήξης της κατάληψης σημειώνοντας: «Θεωρώντας ότι η κατάληψη έχει επιτελέσει αποτελεσματικά το ρόλο της, αποφασίσαμε στην τελευταία γενική συνέλευση να αφήσουμε το κτίριο, χωρίς αυτό φυσικά να σηματοδοτεί το τέλος του αγώνα μας».

Οι σπουδαστές αναφέρουν επιπλέον ότι «μετά τη σύσσωμη παραίτηση των καθηγητών και των καθηγητριών των δραματικών σχολών και την άκαρπη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, δεν κατάφερε να προβεί σε απεργία διαρκείας, κάτι που κρίναμε αναγκαίο για την κλιμάκωση του αγώνα. Ένας αυτός του συνδικαλιστικού οργάνου και ένας των σπουδαστών και του πιο ριζοσπαστικού τμήματος των εργαζομένων του κλάδου».

Στην ανακοίνωσή τους, οι σπουδαστές αναφέρονται και στο δυστύχημα στα Τέμπη. «Τα συναισθήματα που μας προκαλούνται δεν μπορούν να περιγραφούν με λόγια. Θρηνούμε, είμαστε οργισμένοι, συνειδητοποιούμε ότι ζούμε από τύχη και πεθαίνουμε για το τίποτα. Το κράτος μάς δολοφονεί. Οι ζωές μας δεν μετράνε μπροστά στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων στις μεταφορές, στην τέχνη, στο νερό, στα παιδικά ογκολογικά νοσοκομεία. Μας είναι ξεκάθαρο ότι ο αγώνας μας δεν μπορεί να συνεχίσει μόνος αλλά ως αναπόσπαστο κομμάτι των ευρύτερων διεκδικήσεων απέναντι στην απαξίωση των ζωών μας», επισημαίνουν.

«Μπορεί τα αιτήματά μας να μην ικανοποιήθηκαν, μα σίγουρα δε μπορούμε να πούμε πως οι προσπάθειές μας ήταν κενού νοήματος. Η παρακαταθήκη που αφήνει αυτός ο αγώνας θα μείνει βαθιά ριζωμένη στην αντίληψή μας και δίνουμε μία υπόσχεση σε όσους μας καταπιέζουν και ευτελίζουν τις ζωές μας πως θα μας βρουν μπροστά τους σε κάθε κοινωνική αδικία, σε κάθε κρατική δολοφονία, σε κάθε εγκληματική πολιτική. Παρά την έξοδό μας από το Βασιλικό, συνεχίζουμε τον αγώνα μας.», τονίζουν ακόμη.

Τέλος, οι σπουδαστές αναφέρουν πως ιδρύεται σύλλογος δραματικών σχολών Θεσσαλονίκης, ενώ απευθύνουν κάλεσμα για τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έχει προγραμματιστεί να γίνει στην πόλη αύριο, Κυριακή, στις 11:30 το πρωί.