Τη σε βάθος διερεύνηση των αιτίων της τραγωδίας στα Τέμπη ζητά ο ΙΣΑ

 Τη σε βάθος διερεύνηση των αιτίων της τραγωδίας στα Τέμπη ζητά ο ΙΣΑ

Δέκα ημέρες μετά την ασύλληπτη τραγωδία στα Τέμπη, που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες συνανθρώπους μας (οι 57 επίσημα ταυτοποιημένοι νεκροί είναι ένα μόνο μέρος των θυμάτων, τον ακριβή αριθμό των οποίων δεν είναι ικανό μέχρι σήμερα το επίσημο κράτος να υπολογίσει!), με ψήφισμά του, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ζητά τη «διερεύνηση των αιτίων της τραγωδίας σε βάθος, κυρίως ως προς τους κρατικούς και διαχρονικούς μηχανισμούς που τα δημιουργούν».

Καθώς αποκαλύπτονται κάθε ημέρα -από όσα μέσα παραμένουν μάχιμα στην αναζήτηση της αλήθειας- οι διαστάσεις της εγκληματικής αμέλειας που οδήγησε στο πιο αδιανόητο σιδηροδρομικό δυστύχημα, όλοι πλέον θεωρούν σωστό να αναζητηθούν ευθύνες ή τουλάχιστον να έχουν συμβάλλει στη υποβολή αιτήματος αναζήτησης ευθυνών επίσημα και καταγεγραμμένα… Αλλιώς, το σημερινό ψήφισμα θα το περιμέναμε από τον ΙΣΑ τουλάχιστον μία εβδομάδα νωρίτερα…

Αναλυτικά, το αίτημα του ψηφίσματος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών

«Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει την οδύνη του για την τραγική απώλεια δεκάδων ανθρώπινων ζωών, κυρίως νέων σε ηλικία συνανθρώπων μας, σε ένα πρωτόγνωρο δυστύχημα που στιγματίζει την εικόνα της χώρας μας κι αποδεικνύει δυστυχώς τις διαχρονικές αδυναμίες του Κράτους μας.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήριά στις οικογένειες των θυμάτων και ζητάμε τη στήριξή τους από την Πολιτεία, ως ελάχιστη πράξη έκφρασης συγγνώμης.

Ζητάμε τη διερεύνηση των αιτίων της τραγωδίας σε βάθος, κυρίως ως προς τους κρατικούς και διαχρονικούς μηχανισμούς που τα δημιουργούν.

Η τραγωδία των Τεμπών δεν προσφέρεται για άσκοπες μικροκομματικές αντιπαραθέσεις, που δεν οδηγούν πουθενά.

Ο σχεδιασμός για την επόμενη ημέρα πρέπει να γίνει όχι με ορίζοντα τις επόμενες εκλογές, αλλά τις επόμενες γενιές. Στη σύγχρονη εποχή, ο ρόλος του Κράτους αναβαθμίζεται παντού. Όμως πρέπει να αναβαθμίζεται και ο τρόπος λειτουργίας του. Χωρίς ένα κράτος με στρατηγικό ρόλο, χωρίς την εμπιστοσύνη των πολιτών στο Κράτος, χωρίς ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων κι αποκέντρωση ρόλων κι ευθυνών σε τοπικό επίπεδο, φοβόμαστε ότι θα ζήσουμε ξανά αντίστοιχες τραγωδίες. 

Χωρίς μεταρρύθμιση στο μοντέλο λειτουργίας του Κράτους, όσο διατηρούνται ανέγγιχτες οι πελατειακές σχέσεις και τα συντεχνιακά συμφέροντα, κανένας πολίτης δεν θα μπορεί να αισθάνεται ασφαλής.

Δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο για εφησυχασμό. Τώρα πρέπει να γίνουν με τόλμη τα βήματα μπροστά που απαιτούνται.

Με μακροπρόθεσμο σχεδιασμό.

Χωρίς δικαιολογίες και χωρίς καθυστερήσεις.

Μακριά από λαϊκισμούς και κομματικές αψιμαχίες.

Με ουσιαστικό διάλογο και με τις απαραίτητες συναινέσεις.

Αυτό απαιτεί ο σεβασμός στη μνήμη των νεκρών».  

Συμφωνούμε απόλυτα με το αίτημα του ΙΣΑ, αλλά επειδή στο ‘κουβάρι’ της διαπλοκής, της δημόσιας αδιαφορίας, της κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος, του νομικού κενού επίρριψης ευθυνών στους πολιτικούς προϊστάμενους κάθε λάθους και κάθε τραγωδίας (εκούσιας ή ακούσιας) που -ακριβώς επειδή το φρόντισαν οι ίδιοι και οι προκάτοχοί τους- γνωρίζουν ότι δε θα τους επιδοθούν άμεσα οι ευθύνες και αφήνουν τα πράγματα στην τύχη τους, εμπλέκονται όλοι όσοι διοίκησαν αυτή τη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες και ανέλαβαν πόστα ευθύνης, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι ποτέ δε θα αφήσουν να διαφανεί η αλήθεια. 

Σχετικά Άρθρα