Οι τραγικοί γονείς των Τεμπών – Δεν έχουν λάβει ούτε έγγραφο για τη δικογραφία που αλλάζει χέρια – Νέα συλλαλητήρια οργής την Κυριακή

 Οι τραγικοί γονείς των Τεμπών – Δεν έχουν λάβει ούτε έγγραφο για τη δικογραφία που αλλάζει χέρια – Νέα συλλαλητήρια οργής την Κυριακή

Συλλαλητήριο στο Σύνταγμα θα κάνουν την Κυριακή 12 Μαρτίου, οι γονείς και κηδεμόνες της Περιφέρειας Αττικής, ζητώντας από την κυβέρνηση να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να «είμαστε και να νοιώθουμε ασφαλείς, στη δουλειά, στο σπίτι, στο σχολείο», με αφορμή την τραγωδία με τους δεκάδες νεκρούς στα Τέμπη. Την ίδια ώρα οι τραγικοί συγγενείς των θυμάτων στα Τέμπη είναι σε απόγνωση. Έχασαν τα παιδιά τους, και 10 μέρες μετά δεν έχουν καταφέρει να λάβουν αντίγραφα της δικογραφίας, για να ασκήσουν τα δικαιώματα τους στο πλαίσιο της ανάκρισης, που διενεργείται από την ανακρίτρια Λάρισας κ. Σούρλα.

Η δικογραφία αναμένεται να αλλάξει χέρια, καθώς το πιθανότερο είναι να ανατεθεί η έρευνα σε ειδικό εφέτη ανακριτή, οικογένειες θυμάτων δεν έχουν λάβει ούτε ένα έγγραφο της υπόθεσης, που αφορά την έρευνα για το δυστύχημα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ασκήσουν τα δικαιώματα τους.

Μέσα στον πόνο και τον σπαραγμό τους, οι γονείς που έχασαν τα παιδιά τους στο τρένο – φέρετρο, σύμφωνα με το ieidiseis.gr διαπιστώνουν με απελπισία τραγικές ελλείψεις στην ανάκριση, όπως ότι, δεν έχει γίνει κατάσχεση και παράδοση στις δικαστικές αρχές όλων των εγγράφων των αρμοδίων διευθύνσεων του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδας (Ο.Σ.Ε.), της ΕΡΓΟΣΕ και της Hellenic Train, που βρίσκονται στην Αθήνα και σχετίζονται με τη συντήρηση του δικτύου, τους κανόνες ασφαλείας του σιδηροδρομικού δικτύου και το προσωπικό, καθώς και την κατάσχεση οποιουδήποτε άλλου κρίσιμου εγγράφου για τη διερεύνηση της ουσιαστικής αλήθειας της υπόθεσης ως προς τις συνθήκες τέλεσης!

Οι συνήγοροι, που εκπροσωπούν γονείς παιδιών, που χάθηκαν στις σιδερένιες λάμες του τρένο, χτύπησαν και ξαναχτύπησαν την πόρτα της ανακρίτριας, ζητώντας τα έγγραφα, που δικαιούνται, για να ασκήσουν το δικαίωμα τους στην υποστήριξη της κατηγορίας, αλλά έφυγαν άπρακτοι, καθώς η κ. Σούρλα επικαλέστηκε φόρτο εργασίας και δεν τους τα έδωσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνήγοροι οικογενειών θυμάτων, αναγκάστηκαν να καταφύγουν στον Προϊστάμενο Εφετών Λάρισας Σταμάτη Δασκαλόπουλο, που εποπτεύει την ανάκριση, ζητώντας την παρέμβαση του, για να πάρουν αντίγραφα της δικογραφίας.

Στο αίτημα τους επισημαίνουν «πόσο αναίτια και υπέρμετρα δυσχεραίνεται η άσκηση των δικαιωμάτων τους», καθώς, όπως αναφέρουν «παρακωλύεται η δυνατότητα τους να υποβάλλουν καίρια αιτήματα, να συμμετέχουν στις διενεργούμενες ανακριτικές πράξεις προς την κατεύθυνση της ανεύρεσης της ουσιαστικής αλήθειας».

Και καταλήγουν με μια τραγική εξοργιστική διαπίστωση:

«Πρέπει δε να σημειωθεί ότι, παρότι δεν μας έχουν χορηγηθεί ακόμη αντίγραφα, τμήματα του ανακριτικού υλικού της δικογραφίας, δημοσιεύονται σε εφημερίδες και ηλεκτρονικα Μέσα ευρείας κυκλοφορίας, γεγονός που είναι αδιαμφισβήτητα παράνομο».

Νέα συλλαλητήρια

Βασικό αίτημα των γονέων είναι να μη συγκαλυφθούν τα αίτια που οδήγησαν στην τραγωδία στα Τέμπη. Ταυτόχρονα καταγγέλλουν πως μια μέρα πριν το συλλαλητήριο της Τετάρτης 8 Μαρτίου, συνεργείο της ΔΕΔΔΗΕ πήγε στο 1ο Γυμνάσιο – 1ο ΓΕΛ και στο 2ο Γυμνάσιο – 2ο ΓΕΛ Χαϊδαρίου απειλώντας να κόψει το ρεύμα επειδή υπάρχουν απλήρωτοι λογαριασμοί. Η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «είμαστε κι εμείς, ως γονείς, οργισμένοι με το έγκλημα. Δεν θα ζήσουμε με την ανασφάλεια για τη ζωή των παιδιών μας».

Οι γονείς χαιρετίζουν τους χιλιάδες εργαζόμενους που συμμετείχαν στη συγκλονιστική απεργιακή συγκέντρωση που κατέκλυσε την Αθήνα και επισημαίνουν ότι :

Η ευθύνη μας είναι να συνεχίσουμε να ζητάμε τα αυτονόητα: Το έγκλημα να μην συγκαλυφθεί. Να υπάρχουν ασφαλείς συγκοινωνίες για τη μεταφορά των παιδιών μας, για τη μεταφορά όλων μας. Να υπάρχουν ασφαλείς υποδομές, σχολικά κτίρια. Να υπάρχουν πλήρως στελεχωμένα νοσοκομεία και με όλα τα απαραίτητα τεχνολογικά – διαγνωστικά μέσα, να μην ψάχνουμε γιατρούς για την υγεία των παιδιών μας.

Αναφέρουν ότι: Αλγεινή εντύπωση προκαλεί επίσης ότι, μια μέρα πριν το συλλαλητήριο, συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ πήγε στο 1ο Γυμνάσιο – 1ο ΓΕΛ και στο 2ο Γυμνάσιο – 2ο ΓΕΛ Χαϊδαρίου απειλώντας να κόψει το ρεύμα επειδή υπάρχουν απλήρωτοι λογαριασμοί. ΝΤΡΟΠΗ και ΑΙΣΧΟΣ.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης, για άλλη μια φορά, να διαλύσει τη συγκλονιστική αυτή συγκέντρωση έπεσε στο κενό. Τη διαβεβαιώνουμε ότι το ποτάμι της οργής μας δεν θα ξεφουσκώσει αν δεν αποδοθούν οι ευθύνες για το έγκλημα στα Τέμπη, αν δεν παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για είμαστε και να νοιώθουμε ασφαλείς, στη δουλειά, στο σπίτι, στο σχολείο. Συνεχίζουμε, συμμετέχοντας την Κυριακή 12 Μάρτη 2023 και ώρα 12:00 στο Σύνταγμα στο νέο μεγάλο λαϊκό συλλαλητήριο. Προσυγκέντρωση 11:15π.μ. στα Προπύλαια, μπροστά από το πανό της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας.

Σχετικά Άρθρα